Başbakan Erdoğan: 'Bugün Artık Geçmişi Unutmak, Geleceğe Bakmak Zorundayız'

Başbakan Erdoğan: 'Bugün Artık Geçmişi Unutmak, Geleceğe Bakmak Zorundayız'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu ülkenin her bir vatandaşı ister Arap olsun Türk olsun, ister Kürt olsun Roman olsun bir tarağın dişleri gibi eşittir. Geçmişte birtakım hatalar yapılmış olabilir, birtakım ihmaller yaşanmış olabilir. Bugün artık geçmişi unutmak, geleceğe bakmak zorundayız' dedi.

Şanlıurfa'da yapımı tamamlanan tesis ve projelerin toplu açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan, Şanlıurfa ile gurur duyduklarını belirterek, ''Şanlıurfa'da her türlü etnik grup, her türlü inanç, özgür bir biçimde, birbirine saygı çerçevesinde bir ve bütün olarak varlığını sürdürüyor. Bu topraklar bizi birbirimize kardeş yaptı. Bizim aramıza nifak sokmak isteyenler, bizi birbirimize düşürmek isteyenler; bizim tarihimizi, kültürümüzü medeniyetimizi bilmeyenler; bizim birbirimizle nasıl kardeş
olduğumuzu, akraba olduğumuzu bilmeyenlerdir. Biz aynı bayramı kutladık, aynı halayı çekiyoruz, aynı gönül diliyle konuşuyoruz. Bu ülkenin her bir vatandaşı ister Arap olsun Türk olsun, ister Kürt olsun Roman olsun bir tarağın dişleri gibi eşittir. Geçmişte birtakım hatalar yapılmış olabilir, birtakım ihmaller yaşanmış olabilir. Bugün artık geçmişi unutmak, geleceğe bakmak zorundayız. Yaraları hızla sarıyoruz. Buruk gönülleri, kırgın gönülleri hızla tamir etmenin gayreti içindeyiz'' dedi.

"GEÇMİŞİ NASIL BİRLİKTE İNŞA ETTİYSEK GELECEĞİ DE BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ''
''Devletle milleti kucaklaştırıyoruz" diyen Erdoğan, "Milli birlik ve kardeşlik süreci dediğimiz projeyi hız kesmeden, kararlı bir şekilde ivme kaybettirmeden devam ettiriyoruz. Buralara gelemeyenler, buralara adım atamayanlar, buraların halini hatırını soramayanlar, açılımın bittiğini, milli birlik ve kardeşlik sürecinin hız kestiğini düşünebilir. Biz buna asla müsaade etmeyiz. Başlattığımız bu son derece önemli süreci kararlılıkla yürütüyoruz. Geçmişi nasıl birlikte inşa ettiysek geleceği de birlikte
inşa edeceğiz'' diye konuştu.
''Başını kuma gömenlerin Türkiye'nin meselelerini göremediklerini ve idrak edemediklerini'' ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Görmezden gelince, duymazdan gelince, sırtını dönünce gençlerin ölümü sona ermiyor, kan durmuyor. Anaların gözyaşı dinmiyor. Biz var olan sorunları gördük. 'Bu sorunlar daha da büyümesin, geleceğimizi karartmasın' dedik. 'Her türlü etnik grubun, inanç gruplarının sorunları bizim sorunumuzdur' dedik. 'Bu ülkenin ekonomik sorunları bizim sorunumuz' dedik ve bunların üzerine gidiyoruz. Doğusuyla batısıyla artık birbirini anlamak, kendisini ötekinin yerine koyarak düşünmek ve buna göre hareket etmek
zorundayız. Bu ülkenin batısındaki vatandaş köy boşaltmanın, köy yakmanın, faili meçhullerin, olağanüstü halin, çaresizliğin nasıl istismar edildiğini, ne demek olduğunu anlamak zorunda. Türk'ü de Kürt'ü de Arap'ı da Roman'ı da Laz'ı da Gürcü'yü de Abhaza'yı da seviyoruz. 72,5 milyon bu vatan evladının tamamını seviyorum. Yaradılanı yaradandan ötürü seviyorum. Hepsine ben ve arkadaşlarım aynı mesafedeyiz, ayırım yok.''

"RELAKS OLACAĞIZ, RAHAT OLACAĞIZ, BİRBİRİMİZE SEVGİYLE BAKACAĞIZ"
Ana dil konuşulması, ana dilde yayın yapılması, kurs açılması gibi adımlarının olduğunu belirten Erdoğan, "Üniversitelerde farklı dil ve lehçelerde enstitülerin kurulmasını mümkün hale getirdik. TRT Şeş'i kurduk. Ne oldu, ne yıkıldı, ne kaybettik. Böyle anlaşacağız, böyle kaynaşacağız. Bunu başardık. Hani diyorlar ya yeni dilde relaks. Relaks olacağız, rahat olacağız, birbirimize sevgiyle bakacağız" şeklinde konuştu.
Olağanüstü hali kaldırdıklarını belirten Erdoğan, "Ne diyorlardı 'OHAL kalkmaz'. Biz kaldırdık. Bize nasip oldu. Çevik kuvveti kaldırdık ne oldu? Şimdi de yol kontrollerini azaltıyoruz. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığını kurduk. İnsan hakları noktasında, ayrımcılıkla mücadele noktasında yeni ve güçlü kurumların ihdası için çalışmalarımız devam ediyor'' ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'da yazın stadyum açılışı yapacaklarını kaydeden Erdoğan, ''Resmi açılışını yapmaya geldiğimizde, değerli dostum Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile de görüşeceğim ve bu açılışı inşallah beraber gerçekleştirmenin gayreti içinde olacağız'' dedi.
Ceylanpınar yolunun olmadığının söylenmesi üzerine, ''Valimiz diyor ki en geç Kasım ayında Ceylanpınar'ın yolu bitiyor. Bak eğer Ceylanpınar'ın yolu bitmezse Ceylanpınarlılar olarak valiliğin önüne gidin. Bu kadar açık söylüyorum'' diyen Başbakan Erdoğan, ''Vali Bey sen de ya Urfa'yı terk edersin ya bu işi bitirirsin''şeklinde espri yaptı.
Başbakan Erdoğan, 81 ülkeye 233 ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, Türkiye'nin ticaretini, ihracatını, yatırımlarını artırmanın mücadelesini verdiklerini kaydetti. 10 yıl öncesine kadar Türkiye ile Suriye'nin ilişkilerinin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Erdoğan, kendilerinin sorunları masaya yatırdıklarını, çözüm yoluna koyduklarını, şimdi mayınların temizlendiğini, vizelerin kaldırıldığını kaydetti. Erdoğan, ''Nasıl ki Saraybosna bizim kardeşimizse Üsküp, Priştine, Gümülcine, Sofya,
Bükreş, Batum kardeşimizse o kadar da Halep bizim kardeşimiz. Bağdat bizim kardeşimiz, Riyad bizim kardeşimiz. Biz onlara sırtımızı dönemeyiz. Biz yıllarca oraların sevinciyle sevindik, oraların hüznüyle hüzünlendik. Şimdi biz Gazze'ye sırtımızı dönemeyiz. Biz Kudüs'e sırtımızı dönemeyiz, Kahire'ye sırtımızı dönemeyiz. Biz diyoruz ki dünya küçülüyor ama o küçülen dünyada artık Türkiye büyüyor'' dedi.
Vatandaşların ''Türkiye seninle gurur duyuyor'' tezahüratları üzerine ''Biz sizinle gurur duyuyoruz'' diyen Erdoğan, konuşmaların ardından açılış alanından Harran Üniversitesi'ne geçti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile