Başbakan Erdoğan'dan İsrail'e Rest

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Yunanistan'da yapılacak Akdeniz İklim Zirvesi'ne katılması durumunda zirveye gelmeyeceğini söyledi.

Yunan kanalı Skai'ye konuşan Erdoğan, İsrail'e bir kez daha rest çekti. Erdoğan, "Mavi Marmara'ya düzenlenen silahlı baskını destekleyen bir Başbakan'la biraraya gelmeyi kabul etmeyiz" ifadesini kullandı. Sözlerine açık konuşmayı sevdiğini ve asla gizli bir ajanda sahibi olmadığını söyleyerek başlayan Erdoğan, "Ben Atina'da Akdeniz İklim Zirvesi'ne davet edildim. Burada sadece değerli dostum Papandreu ve Malta Başbakanı olacak. 3'lü olarak orada bulunacağız. Tabii bunun dışında diğer bakan ve
bürokratlarla bir arada olacağız. Fakat bir gerçeği özellikle söylemem lazım. Aynı toplantıya İsrail Başbakanı gelecek olursa, orada ben olmam. Böyle bir görüşmeyi asla kabul etmem, mümkün değil" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Uluslararası sularda bizim gemilerimizi havadan ve denizden indirme bindirme harekatıyla, sivil insani yardım taşıyan gemileri silahlı olarak taciz eden ve bu arada 9 insanımızı şehit eden, 24 kişiyi yaralayan ki burada 33 ülkeden insan var. Polisiyle, askeriyle gururlandığını söyleyen bir Başbakan'la ben görüşmem" şeklinde konuştu.
Erdoğan ayrıca, İsrail'den özür dilemelerini ve bunun yanında tazminat ödemelerini istediklerini, ancak olumlu cevabını alamadıklarını söyledi. Erdoğan, "Özür dilemelerini istedik, bunun yanında tazminat ödemelerini istedik. Henüz daha bunların olumlu cevabını alamadık. Bildiğiniz gibi Cenevre İnsan Hakları Komisyonu, bu konuda bu vahşeti bir gaddarlık olarak onlar da raporlarında gayet açık ve net olarak ortaya koydular. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bir panel çalışması var, bu devam ediyor.
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'de Pakistan ve onun yanında 32 ülkenin olumlu oylarıyla geçen bu sürecin soruşturulması var. 15 Avrupa Birliği üyesi çekimser kaldı, Amerika bu noktada buna karşı çıktı. Böyle bir durum söz konusu. Bu süreci de izliyor, takip ediyoruz. İsrail, Ortadoğu'da en önemli dostu olan Türkiye'yi bu davranışlarıyla kaybetmek üzeredir. Bu konularda önemli bir adım atmadığı sürece de benim ve arkadaşlarımın kendileriyle görüşmesi mümkün değildir. Ekibiyle görüşmesi mümkün değildir.
Böyle bir şeyi asla yapamayız, yapamazlar. Çünkü milletimin onurunu, biz kimseye çiğnetmeyiz, ezdirmeyiz. Bunu bir defa bilmesi lazım. Bu şımarıklığın bedelini ödemeleri lazım. Biz bu devlet terörüne karşı sessiz kalamayız. Tüm insanlığın da bu tür devlet terörü karşısında, sessiz kalmaması benim çağrımdır. Ben bu çağrımı, dostum Papandreu'ya da yaptım, yine yapıyorum. İlk anda zaten Papandreu da bu olayı kınadı. Ondan dolayı kendisine teşekkür de ettim. Ama ikili münasebetleri, beni ilgilendirecek bir
konu değil. Onun takdiri kendilerine aittir. Ona karışamam" dedi.
Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu tarafından Atina'da 22 Ekim'de yapılacak Akdeniz İklim Zirvesi'ne onur konuğu olarak davet edilmişti. Erdoğan'ın zirveye katılı katılmayacağı ise uluslararası medyada merak konusu oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile