Başbakan Erdoğan: “insanın Araçlara Değil, Araçların İnsanlara Tahakküm Ettiği Bir İletişim Aslında İletişim Değildir”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, insanın araçlara değil, araçların insanlara tahakküm ettiği iletişimin aslında iletişim olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şeref misafiri olarak katıldığı BAE’nin El-Şarika Emirliği'nde düzenlenen 2. El-Şarika İletişim Forumu’nda, “Ekranlarda Suriyeli çocuğu izlerken kanı görüyor, kurşunu görüyor, cansız bedeni görüyor ama acıyı, zulmü, adaletsizliği görmüyorsak, feryadı duymuyorsak, havadaki ağırlığı hissetmiyorsak bu demektir ki biz aslında o ekranda hiçbir şeyi görmüyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında, iletişimin sadece işitmek ve görmekle olmadığını, kalp hissiyatına tesir etmeyen iletişimin iletişim olamayacağına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Yalan üzerine bir dünya inşa edilemez değerli kardeşlerim. Değerli dostlar, yalan üzerine bir istikbal hiç inşa edilemez. Eğer tellerin, eğer tuşların, eğer ekranların içinde samimiyet yoksa hiç kimse hiç kimseyle iletişim kuramaz. Elimizden ve kulaklarımızdan ayırmadığımız cep telefonları bize sadece sesi taşıyor. Ama samimiyeti, sevgiyi, muhabbeti taşımıyorsa bir iletişim aracı olamaz, bir oyuncaktan öteye geçemez.

Ekranlarda Suriyeli çocuğu izlerken kanı görüyor, kurşunu görüyor, cansız bedeni görüyor ama acıyı, zulmü, adaletsizliği görmüyorsak, feryadı duymuyorsak, havadaki ağırlığı hissetmiyorsak bu demektir ki biz aslında o ekranda hiçbir şeyi görmüyoruz. Sosyal medyada, dünyanın her tarafından insanlar birbiriyle yazışıyor. Ama birbirlerine muhabbeti, birbirlerine dayanışmayı, birbirlerine acıyı ve sevinci yansıtmıyorlarsa bu zamanın israfından başka birisi değildir.

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, dünya iletişim araçlarıyla küresel bir köy haline geldi. Ama kapıları karşı karşıya olan komşular, aynı apartmanda oturan komşular birbirlerine kilometrelerce uzaklaştılar. Dünya, küresel bir köy haline gelirken insanlar birbirinden uzaklaşıyorsa hiç kuşkusuz burada bir yanlış var. İnsanın araçlara değil, araçların insanlara tahakküm ettiği bir iletişim de aslında iletişim değildir. Artık tüm araçlara, özellikle de iletişim araçlarına insan unsurunu dahil etmek zorundayız. İnsanoğlunu araçların köleliğinden kurtarmak, araçları insanlara hizmetkâr etmek zorundayız. Aksi takdirde dünya üzerinde adaletsizlik büyürken, zulüm büyürken, zulüm her geçen gün irtifa kazanırken, felaketler çoğalırken bütün bunlara karşı insanın körlüğü ve sağırlığı da çoğalacaktır.

Değerli dostlarım, değerli kardeşlerim. İletişim, devletle halkları birbirine yaklaştıran bir araç olmalıdır. İletişim; devletleri, halkları, insanları birbirine yaklaştıran bir araç olmalıdır. Dinlerin, mezheplerin, ırkların ve dillerin bu kadar iletişim aracına rağmen birbirinden uzaklaşması, birbirine hasmane bir tutum içine girmesi takdir edersiniz ki hayırlı bir gelişme değildir. İşte bu süreci tersine çevirmek zorundayız. Küreselleşen dünyada adaleti, insani değerleri, dayanışmayı ve paylaşmayı da küreselleştirmek zorundayız.

Medeniyetlerin birbirinden uzaklaştığına seyirci kalmamak, medeniyetleri birbiriyle buluşturmak, tanıştırmak mecburiyetindeyiz. Eşarika’daki bu formun, iletişime kalbin dâhil olması yolunda, gönüllerin birbiriyle teması yolunda bir vesile olmasını, önemli bir vesile olmasını temenni ediyorum. Hükümetlerin halklarıyla, devletlerin birbirleriyle, dostların ve kardeşlerin kendi aralarında tam bir iletişimi, gerçek bir iletişimi, yani muhabbeti tesis etmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Başta Şeyh Doktor Sultan bin Muhammed El-Kasımi olmak üzere herkese, tüm katılımcılara tekrar şükranlarımı ifade ediyorum. Foruma başarılar diliyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” Erdoğan, konuşmasının ardından alkışlar eşliğinde yerine geçerken, konuşmasını yapmak üzere kürsüye Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan çıktı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile