Başbakan Nano Teknoloji merkezinde- Canlı-

Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji bölümünün açılışında konuşma yapıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji ve Uygulama Merkezi açılış töreninde konuşuyor.

Başbakan Erdoğan açılış töreninde şu şekilde konuştu; Türkiye'de kalkınamanın en önemli meselelerinden biri bilim ve sanayi arasında ki kopukluluk oldu. Fakat şu 9 sene içinde bunu nasıl biraraya getiririz diye bunun çalışmasını yaptık, dışarda ki gelişmeler karşısında hep tepkisiz kaldı, yapılan araştırmalar uygulama planına geçirilemedi. Üniversiteden umudunu kesmiş yada beklentisi olmayan sanayi yeniliğe yönelmek yerine taklidi bir yöntem içerisinde hareket etti bu ise bu millete yakışmıyordu. Bu millet aslında üretken bir milletti, hiç kuşkusuz böyle bir anlayışla dünya üzerinde rekabet edebilme gücümüz ve şansımız yok. Arge'ye, İnovasyon'a yatırım yapmadan uluslararası ticarette kendimize yer bulma şansımız yok.

Türkiye'nin önüne son derece iddialı fakat ulaşılabilir bir hedef koyduk, 2023'te ihracatımızı inşallah 500 milyar dolara yükseltmiş olacağız bunlar sabit bir ivmeyle olacak işler değil. Bunu bir heyecanla hep birlikte gerçekleştireceğiz, bunu yapacakmıyız? Ben diyorum ki yaparız, bunu yapacak güce bu millet sahiptir. Ben bu hedeflerin yakalanmasında bir örnek vereceğim, Anadolu'da Kayseri, Denizli, Uşak olsun organize sanayi bölgelerinde birşey görürsünüz bir ilkokul mezunu bir ustanın son derece kısıtlı imkanlarla uluslararası buluşlar yaptığını görürsünüz. Anadolu'da bir üreticimiz arabalarda 4'te 1 tasarruf sağlayan bir teknoloji geliştirmiş bu adım güzel bir adım ama bir desteğe de ihtiyacı var ve tabi takipçisi olacağız ve bu takiple çalışmanın iyi bir noktaya gelmesine yardımcı olacağız. Ben Kasımpaşa'da doğmuş, büyümüş birisiyim Perşembe pazarı diye tabir edilen sanayinin kalbiydi adeta orası 30 metrekarelik alanda torna makinesinde geminin şaftının yapıldığını görürdüm. Bu şartlar içinde çalışan ustalarımız vardı bizim bu ülkenin insanları böyle, şimdi artık oralarda ki insanlar gemi inşaa sanayiinde Türkiye'yi dünya altıncılığına getirdiler. Demek ki azmin elinden birşey kurtulamıyor yeter ki ön açalım. Özellikle gençlere ufuk göstermek durumundayız, ilkokul çağında ki çocuklarımız hayal gücünü ortaya koyarak çok şaşırtıcı şeyler ortaya koyuyorlar, bunların önünü açarsak bilim ve teknoloji çok farklı bir konum yakalayacaktır.

Biz politik amaçlarla tercih edilmek gayesiyle değil bu ülkenin geleceğine yatırım yapmak, donanımlı nesillerini hazırlamak derdiyle eğitime büyük kaynaklar ayırıyoruz. YÖK'le ilgili açıklamalar yaptık üniversitelerimizle ilgili YÖK'ü reforme edelim dedik muhalefetle YÖK'ü tamamen kaldırdığınızda kontrolsüzlükte bir sıkıntı olabilir. YÖK bir denetleyen kurum olarak kalmalı fakat üniversiteler kendi yönetimlerine sahip olmalı. 163 bin yeni derslik yaptık, 1 milyona yakın bilgisayarı okullarımıza gönderdik, en ucra köşelerde ki okullarımıza bilgisayar göndermek suretiyle Ağrı Patmos'ta öğrencilerimiz bilgisayarlara kavuştular. Artık okullarımıza akıllı tahtaları yerleştireceğiz, bununla birlikte elektronik kitaplarımızı da çocuklarımıza dağıtacağız böylece eğitim ve teknolojiyi birarada çocuklarımıza sunacağız. Bunu daha ileri taşıyacağız ve düz liseleri artık yüzde 30'lara, 25'lere doğru çekecek meslek liselerini ise yüzde 65, 70'lere doğru çekeceğiz Batı bununla ayağa kalktı. Bizim bir hedefimiz var oda şu, her organize sanayi sitesinin içinde bir meselk lisesi olmalı oradan çocuklarımız okuldan sonra kendi dalıyla ilgili stajını yapabilmeli. Aynı zamanda acil giderlerinide karşılayabilir, gelişmiş ülkeler bunu yapıyorda biz niye yapamıyoruz bunun için uzay keşfine yok dünyada bunun örnekleri var. Şuanda bunu uygulamaya koyuyoruz burada da çevre ile Sabancı Üniversitesi'nin diyaloğunu nasıl yapıyoruz bu bizim için önemli. Proje geliştirmek felan bunlar güzel bunları yaptık yapıyoruz ama asıl önemli olan heran bizim meslek liselerinde ki öğrencilerimiz de geleceği yakalamalı, yani bir lisenin meslek lisesinin makine bölümünden mi mezun olmuş? Oradan mezun olan bir çocuk üniversitenin makine bölümüne gidecekse onun puanını bizim arttırmamız lazım onu oraya yönlendirmemiz lazım, sanayinin eleman ihtiyacını artık çok daha programlı olarak geliştirmeyi planlıyoruz.

89 yeni üniversite yaptık, üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı, bazı illerimizde 2. ve 3. üniversiteler açıldı.


Ayrıntılar geliyor....
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile