Başbakan Erdoğan: Trafik Kazaları, Frankeştayn Gibi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, trafik kazalarından yaşanan ölümleri bilim kurgu hikayelerine göndermede bulunarak Frankeştyn'a benzetti.

İnsanın kendi ürettiği araçların esiri haline geldiğini söyleyen Erdoğan, "Şehirler artık insanlar için değil, araçlar için tasarlanıyor. İnsanın kendi yaptığı bir ucube tarafından öldürülmesi, Frankeştayn hikayesi olarak anlatılırdı. İnsan kendi ürettiği araçlar tarafından katledilir hale geldi." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yol Güvenliği'nde Eylem On Yılı Lansmanı ile Trafik Güvenliği Platformu Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, Ankara Rixos Hotel'de gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, trafikteki araç sayısının Türkiye'de 10 yılda yüzde yüz arttığını, araç sayısının yılda ortalama birer milyon arttığını söyledi.

Erdoğan, "Bu da trafikte denetimin önemini artırıyor. Öyle insanlar var ki yaya olarak psikolojisi farklı, yolcu olarak farklı, sürücü olarak farklı. Direksiyon bütün ruh halini değiştirip o insanı çok farklı bir kimliğe büründürebiliyor. İnsan araca değil araç insana hükmeder hale geliyor. Yayayken birbirlerine yol verenlerin, sürücü koltuğuna oturunca diğerlerini rakip gördüğüne, insanlara araba gibi muamele ettiğine şahit oluyoruz." ifadelerini kullandı.

MAKİNELERE KÖLE OLMAYIN UYARISI

Şehirler artık insanlar için değil araçlar için tasarlandığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, seyahat için kullandığımız arabaların insanlık için en fazla can alan silahlardan biri haline geldiğini dile getirdi. Erdoğan, "Bizim bu çelişkiye mutlaka hassasiyetle eğilmemiz gerekiyor. Biz büyürken araçların kölesi haline gelen değil büyüdükçe araçları kendisine hizmetkar kılan bir anlayışla yürümek zorundayız. İnsanı öteleyip makineyi önceleyen değil, insanı öne çıkaran bir anlayışı benimsemek zorundayız. İnsan kendisini makineye göre değil makine kendisini insana göre ayarlayacak. Şehirler insanlara göre şekillenecek, büyüyecek. Aksi takdirde bugün birçok ülkenin başına gelen makine karşısında kölelik, bizim de başımıza gelebilir. İnsanın trafikle ilişkisini enine boyuna değerlendirmek köklü çözümler üretip uygulamak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

TRAFİK TERÖRÜ VURGUSU

Türkiye'de canlar yakan ocaklar söndüren iki önemli sorun olduğunu belirten Erdoğan, teröre de değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "Canlar yakan iki önemli sorunumuz var. Biri terör, ikincisi ise terör kadar konuşulmayan, gündemde yer almayan trafik sorunudur. Buna trafik terörü de diyebiliriz. Oysa trafik sorununun, trafik terörünün, silahlı bölücü terörden daha fazla can aldığını görürsünüz. Biz bu iki sorunun da üzerine kararlı bir şekilde gidiyoruz. Çözüme yönelik çabalarımızı yılmadan sürdüreceğiz. Terörle mücadelede olduğu gibi trafik terörü ile mücadelede başarı için çok yönlü çalışma gerekli bir unsurdur. Bütün kurumların birbiri ile uyum içerisinde çalışması gerekiyor. Kendilerine görev ve sorumluluk verilen herkesten azami gayret bekliyoruz. Kurallara uyulmamasının yol açtığı acı sonuçlara daha fazla katlanamayız."

ALKOLLÜ SÜRÜCÜYÜ CANAVARA BENZETTİ

Türkiye'de 10 yılda araç sayısının 8 milyon 600 binden 17 milyona yükseldiğini; ancak araç sayısı 2 kat artarken ölüm oranının 3'te bir oranında azaldığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, alkollü araç kullananlar için de sert ifadeler kullandı. Erdoğan, "Alkollü olanı canavara benzetiyorum, alkolsüz olanı da masuma. Alkollü olan Deli Dumrul gibi…" dedi.

Anayasa'da devletin trafik kazalarını önlemesi için yasa bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, bugüne kadar bir önlem alınmadığının altını çizdi. Kendileri önlem almak istediğinde de "dinci" yaftası yakıştırıldığını anlatan Erdoğan, "Eğer dine ait güzellikler insanın hayrınaysa bunlar yanlış şeyler mi? Bu konuda doğru adımları atacağız ki insanlık bunun bedelini ödemesin." dedi.

Kazaların ağırlıklı olarak alkollü araç kullanlardan olduğunu gördüklerini söyleyen Erdoğan, "Buralarda çok daha dikkatli ve hassas olmaya mecburuz. STK'lar noktasında Yeşilay gibi kurumların artmasına ve desteklerine ihtiyacımız var" dedi.

MAKAM ARAÇLARINA TRAFİKTE ÜSTÜNLÜK YOK

Erdoğan ayrıca trafik kurallarına uymada herkesin eşit olması gerektiğini ve hukuki bir üstünlük olmaması gerektiğini söyledi.

Makam araçlarının da trafik kurallarına uyması gerektiğini söyleyen Erdoğan, bu işin de bizzat takipçisi olacağını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yol Güvenliği'nde Eylem On Yılı Lansmanı ile Trafik Güvenliği Platformu Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, Ankara Rixos Hotel'de gerçekleştirilen törende kısa bir konuşma yaptı.Programda ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon adına Küresel Yol Güvenliği Koordinatörü Dr. Etienne Krug bir konuşma yaptı. Ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler de kısa bir hitapta bulundu.

OĞLUNU BODRUM'DA KAYBEDEN ANNE, ERDOĞAN'DAN BÖLGEYE ÇÖZÜM İSTEDİ

ASIRT Genel Başkanı Rochelle Sobel ise ilginç hayat hikayesini anlattı. Oğlunun Bodrum'da bir trafik kazasında öldüğünü anlatan Sobel, bunun ardından da trafik kazalarını önlemek için dernekler kurduğunu söyledi.

Sobel, Başbakan Erdoğan'ın da trafik kazalarını önlemek için en önemli ve yetkili şahıs olduğunu dile getirerek, kendisinden sadee Türkiye'de değil bölgede trafik kazalarını önleme adına girişimlerde bulunmaya çağırdı.

Program sonunda ise Başbakan Erdoğan'a bir plaket, bir Liderlik Ödülü ve bir de Teşekkür belgesi takdim edildi. Erdoğan'a Etienne Krug tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon adına "Birleşmiş Milletler Yol Güvenliği'nde Eylem On Yılı Plaketi verildi.

Ardından Erdoğan, Küresel Yol Güvenliği Girişimi ve Dünya Yol Güvenliği Sivil Toplum Örgütleri (GRSP, ASIRT ve EMBARQ) adına ASIRT Genel Başkanı Rochelle Sobel'in elinden "2013 Yılı Yol Güvenliği Küresel Liderlik Ödülü'nü aldı. Son olarak da ABD John Hopkins Üniversitesi Yaralanmalar Uluslararası Araştırma Merkezi adına Erdoğan'a Prof. Dr. Adnan Hyder tarafından "Teşekkür Belgesi" verildi.

Açılış töreninin ardından Erdoğan ve kurul üyeleri, 4. Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısına devam etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile