Başbakan Erdoğan Bangladeş'ten döndü

Başbakan Erdoğan Bangladeş'ten döndü

G-20 Zirvesi ve Bangladeş'teki temaslarının ardından yurda dönen Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Füze Kalkanı Projesi'nin komutasının kesinlikle Türkiye'ye verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünüyorlarsa bu kesin bize verilmeli. Aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil. Bir diğer ülke adı burada belirtilemez" dedi.

G-20 Zirvesi ve Bangladeş'teki temaslarının ardından yurda dönen Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, ziyaretlerini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Bangladeş Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile milletvekilleri, bürokratların da yer aldığı geniş bir heyetle gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde ilk akşam verilen resepsiyonda istisnasız tüm liderlerle görüşme fırsatı bulduğunu, bunun dışında ABD başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun da aralarında yer aldığı çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Her iki ülkede de başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alandaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi açısından yararlı temaslarda bulunduklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Her iki ülkede de başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alandaki ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için temaslarda bulunduk. Uluslararası ekonomik işbirliği alanında başlıca forum alan haline gelen G20 çerçevesinde çalışmalarımız bugüne kadar olumlu sonuçlar verdi, vermeye de devam ediyor. 6.'sı da Fransa'da gerçekleşecek. G20 üye ülkeleri arasında sağlanan koordinasyon ile mali sistemlerimizin istikrarının artırılması için güçlü adımlar atılmıştır. G20 Seul Zirvesi'nde küresel ekonomik ve mali krizle mücadelede kaydettiğimiz ilerleme gözden geçirilmiştir. Güçlü, sürdürülebilir ve özellikle dengelide küresel büyümenin gerçekleştirilmesi için önümüzdeki döneme yönelik çalışmaların sürdürülmesi üzerinde mutabık kalınmıştır. Zirvede Türkiye için öncelik taşıyan hususlar arasında bulunan uluslar arası mali kuruluşların reformu ağırlıklı olarak ele alınmıştır. Ülkemizin de çabalarıyla G-20 gündemine alınan kalkınma ve en az gelişmiş ülkeler konuları da ayrıntılı şekilde gözden geçirilmiştir."

Mayıs ayında Türkiye'de "En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi" yapılacağının da altını çizen Erdoğan, zirveye yaklaşık 6 bin kadar katılım beklendiğini söyledi. Erdoğan, "Bu çerçevede günümüzde etkinliği artan gelişmekte olan ülkelerin uluslararası mali kuruluşlarda daha etkin şekilde temsil edilebilmelerine özellikle dikkat çektik. Küresel düzeyde kalkınmanın ancak en az gelişmiş ülkelerin sorunlarının da ele alınmasıyla gerçekleştirilebileceği yönünde görüş bildirdik. Bu vesileyle ülkemizin G-20 bağlamında üstlendiği taahhütlerin sorumluluğuna müdrik olduğunu da ifade etmek istiyoruz. Mutabık kalınan zaman içinde uygulanmaları için gerekli tüm adımları atmak yönünde kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bir basın mensubunun, "Obama ile olan görüşmenizde füze kalkanları gündeme geldi mi? Bu konuda neler söyleyecektiniz?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Şüphesiz geldi. Kendileri bu konuyla ilgili zaten belli bir noktaya gelinmesi nedeniyle daha önce buradan hareket ederken de söylediğim gibi aynı şekilde değerlendirmemi kendilerine bildirdim. Bu noktalardaki hassasiyetiniz bizim de hassasiyetimiz olacaktır dedik. Bu işin ana merkezini NATO teşkil ediyor. NATO kapsamı içinde, NATO'nun bir üyesi olarak şüphesiz bu kapsamda atılacak bir adım ve bu işin komutasının kime verileceği hususu. Bunun özellikle topraklarımızın genelinde böyle bir şey düşünüyorlarsa bu kesin bize verilmeli. Aksi takdirde böyle bir şeyin kabulü mümkün değil. Bir diğer ülke adı burada belirtilemez. Tabii yerleşim noktası da çok çok önemli. Serpilme denilen tonu çok çok önemli. Bu serpilme nerede, nasıl olacak, hangi irtifada olacak bunlar önemli. Zaten teknik kadrolarımız bunlar üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. TSK'da da bunun çalışmaları ayrıca yapılıyor. Lizbon Zirvesi'nde de bu görüşülecek. Eğer mutabakat sağlanırsa söyleyecek bir şey yok."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile