Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Akin Olgun, altin çilek adiyla bilinen yer kirazinin Türkiye için yeni bir bitki oldugunu belirtti.
Türkiye'nin altin çileki daha önce Güney Amerika ülkelerinden, özellikle de Bolivya, Peru, Kolombiya'dan ithal ettigini söyleyen Akin Olgun, EÜ Ziraat Fakültesi'nin Türkiye'deki ilk üreticilerden oldugunu ve geçen yil organik üretim gerçeklestirdiklerini ifade etti.
Prof. Dr. Ongun, fakülte olarak altin çilek hakkinda arastirma yaptiklarini ve kamuoyuna tanitmaya çalistiklarini, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in bir kuruyemisçiden satin almasi üzerine meyveye ilginin arttigini anlatti. Ongun, ilk kez geçen yil Menemen'deki 12 dekar alanda üretim yapmaya basladiklarini söyledi.
Piyasada 60, Üniversitede 20 lira
Altin çilek meyvesinin piyasada kilogrami 60 liradan satildigini, kar amaci gütmedikleri için fakültede kilogrami 20 liradan satisa sunduklarini ifade eden Akin Olgun, ''Temmuz ayinda meyve olgunlasinca basladigimiz satislar sirasinda uzun kuyruklar olustu. Satin almaya gelenler 15-20 dakika sirada bekleyerek istedikleri ürüne kavusabildi'' seklinde konustu.
Prof. Olgun, geçen yil vatandaslara 50 bin fide satisi yaptiklarini da söyledi.
Altin çilek meyvesinin geliri yüksek bir bitki oldugunu dile getiren Prof. Dr. Olgun, sunlari kaydetti:
''50 bin fide satisi oldukça büyük bir rakam. Bizim disimizda diger kurumlarin da satisi vardir. Biz bu sene üretimin artacagini tahmin ediyoruz ama yine de talebi karsilayacak düzeyde olmaz. Altin çilek yine ithal edilecektir. Piyasada çok farkli fiyatlardan satisa sunuluyor bu ürün. 50-60 TL'den kuruyemisçilerde satildigini duyuyoruz. Biz bu ürünün organik üretilenini, taze olanini tercih ediyor ve öneriyoruz.''
Altın çileğin faydaları
Altin çilek meyvesi kapsüllerinin son aylarda ''gençlestirdigi, hastaliklari tedavi ettigi, vücuttaki fazla yagi yaktigi'' iddiasiyla satisa sunulduguna dikkati çeken Olgun, meyvenin antioksidan özelliginin bulundugunu bilimsel arastirmalarin ortaya koydugunu söyledi.
Prof. Dr Olgun, meyvenin seker hastalarina iyi geldigini ve bagisiklik sistemini güçlendirdigini de ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:
''Ancak yaglari yaktigina iliskin herhangi bir sey söyleyemeyiz. Vardir ya da yoktur diyemiyorum çünkü bu konuda bilimsel bir çalisma yapmadik. Denemek lazim. Yapilan bilimsel çalismalar meyvenin çok faydali oldugunu gösteriyor. Ama piyasada satilan kapsüllerdeki altin çilek orani ne onu bilemiyoruz.''
Prof. Dr. Akin Olgun, taze altin çilek meyvesinin günde en fazla 10 tane ve aksam saatlerinde tüketilmesini önerdiklerini de sözlerine ekledi.
Altın çilek piyasada 60, üniversitede 20 lira
Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in kuruyemisçiden satin aldigi altin çilek meyvesine ilgi artinca Türkiye'deki ilk üreticilerden Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi vatandaslara 50 bin fide sattı.