Türkiye Bankalar Birliği 53 . Olağan Genel Kurul ' u İstanbul ' da yapıldı . Toplantıya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK ) Başkanı Tevfik Bilgin ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ' ndan yetkililer ile bankacılık sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı . Resmi temasları dahilinde Fransa ' da bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , genel kurula video kaydından seslendi . Babacan , konuşmasında dünyanın riskler içeren bir toparlanma sürecine girdiğini belirterek , krizin Türkiye ' ye etkileri bağlamında , " Ekonomik başarı Türkiye ' nin uluslararası alanda itibarıdır . Avrupa Komisyonu beklenti raporlarına 2010 ve 2011 de Türkiye için hızlı büyüme öngörülüyor . Türkiye ye büyük ilgi ve teveccüh var . Takdir ifadeleri ve değerlendirme raporları gayet önemli . Gelişmeler olumlu , ileriye güvenle bakmamızı sağlayacak gelişmeler . Güzel şeyler oluyor ancak dışarıda riskler var . " değerlendirmesini yaptı .
Türkiye tarihinin krizlerle ve acı reçetelerle dolu olduğuna işaret eden Ali Babacan , geçmiş krizlerde finans sektörünün ağır bedeller ödediğini , 2001 krizinin bedellerinin de aradan geçen 10 yıla rağmen halen ödendiğini vurguladı . Bankalar Yasası ile Mortgage Yasası ' nı çıkardıklarını , bankalar üzerinde strest testleri yaptıklarını ve bankacılık sektöründe problem olmadığını gördüklerini anlatan Babacan , " Bu , siyasi iradeyle oluyor . Biz güçlü bir irade koyduk . Yeni bir bankacılık krizi olmaması için elimizden geleni yapmayı kafaya koyduk . Biz bunları yaparken sektör daha sorumlu bir yönetim anlayışı benimsedi . Bu işin ciddiyetini sektör de anladı . Gayet iyi çalışıyor . Bakın epeydir yeni bankalara izin verilmiyor , Türkiye ' de . Oligopol istemiyoruz . 300 milyon dolar getirmeyenin banka sahibi olamayacağını dile getiriyoruz . Tabii bu da yeterli değil 300 milyon doları getiren muteber olacak . Bankacılık tecrübesine sahip olacaktır . 2008-2009 da Türk bankacılık sektörü önemli bir sınav verdi . Bu bağlamda sektörün ayakta kalması büyük başarıdır , zamanında yapılan reformlar önemlidir ama bankaların gösterdiği basiretli yönetim de önemlidir . Ben bundan ötürü bankacılık sektörünü kutlamak istiyorum . " ifadelerini kullandı .
" ASIL BANKALAR ZARAR ETSEYDİ NE OLURDU , ONU DÜŞÜNELİM "
Türkiye ' nin kredi hacmi genişlediğini ve genişlemekte olduğunu ifade eden Bakan Babacan , reel sektör ile bankalar arasındaki kredi açma krizine de değindi . Reel sektörün bankalarla sorunları olduğunu ve kendilerinin bunu yakından izlediklerini aktaran Babacan , şöyle konuştu :
" Dengeyi iyi kuran bankalarımız oldu ancak aşırı muhafazakar bankalarımız da oldu . Bu dönemi geride bıraktık . Süreci hasarsız atlatmakla kalmadık , bankaların önemli karlar elde ettiğini gördük . Eleştiri konusu da olabiliyor , ' Reel sektör çile çekerken bankalar kar elde etti . ' deniyor . Bir de bankalar zarar etse ne olurdu? Öyle düşünmeliyiz . Bankalarımızın sermayesine eklenen 1 milyar lira kredi hacminin 8-10 milyar artması bakımından önemlidir . Sermaye ne kadar çoksa kredi hacmi o kadar çoktur . Bunun sonuçlarını görüyoruz görmeye de devam edeceğiz . 2009 son çeyreğiyle kredi hacmi genişledi 50 milyar liralık bir artış var . Bunun büyümeye etkileri önemli . Kredi hacmi büyümeyi getiriyor . İki haneli büyüme bekliyoruz . "
KREDİ KARTIYLA BORÇLAMAYIN TAVSİYESİ
Kredi kartları konusuna da değinen Ali Babacan , kredi kartının borçlanma aracı olarak görülmemesini istedi . Söz konusu hizmetin amacının ' ödeme kolaylığı sağlamak ' olduğuna vurgu yapan Başbakan Yardımıcısı Babacan , " Gelinen noktada ihtiyaç kredileri kredi kartını geçti , ödeme oranı daha yüksek . Biz bunun yaygınlaşmasını istiyoruz . Türkiye gerçekten krizde iyi sınav verdi . Dünyada küresel kriz hüküm sürüyor , bu ortamda ülkemizde faizler düşüyor . Bunda doğru makro ekonomk politikalar ve sağlam finansal yapımız önemli . Kriz öncesi tebirleri de kriz sürecinde alınan önlemleri de Türkiye başardı . Bugün bunun olumlu sonuçlarını görüyoruz . İstihdam da da bunun benzer sonuçlarını görüyoruz . İşsizlikte bu sene geçen yıla oranla 1 , 7 puanlık düşüş var . Gerçekten kıymetini bilmemiz gereken istisnai durumlar . " diye konuştu .