Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İdeolojik anlamda devletçi ekonomiyi benimseyenler mutlaka vardır ama artık Türkiye, en azından bizim hükümetimiz, bunları çok geride bıraktı" dedi.

Arınç, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen eylül ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de artık özel sektörün üreteceğini, devletin ise buna destek vereceğini ifade ederek, kamunun bazı konularda denetleme görevini yerine getireceğini söyledi.

Ülkede devletçi bir zihniyetin kalmadığını dile getiren Arınç, "Devletimizi severiz, güçlü bir devlet olmak için çalışırız ama ekonomide devletçiliğin zamanı çoktan geçti. Yani ilaçlarımızdaki 'son kullanma tarihi' gibi artık bunu savunacak insan da kalmadı. Ekonomi insanlarla, insani faaliyetlerle yükselir. Devlet sadece onlara destek olur" ifadesini kullandı.

Eskiden devletin süt fabrikaları, ayakkabı fabrikaları bulunduğunu hatırlatan Arınç, şimdi bunların hiçbirini konuşmadıklarını ve düşünmediklerini anlattı.

Devlet bu sektörlerden elini çektiğini, çekmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"İdeolojik anlamda devletçi ekonomiyi benimseyenler mutlaka vardır ama artık Türkiye, en azından bizim hükümetimiz, bunları çok geride bıraktı. Yani kendi prensipleri içinde oklarının sayısına baktığınız zaman pek çok şeye sahip olan siyasi partiler ve hükümetler, belki 'devletçiyiz' diyebilirler ama o bile zaman içinde karma ekonomiye dönüştü. O bile zaman içinde bazı stratejik alanlarda devleti, diğer alanlarda da özel sektörü destekleyen bir noktaya dönüştü. Hamdolsun 11 yıllık hükümetimiz döneminde bu konularda başarılı olduğumuzu alenen ifade etmek istiyorum, bütün dünya ifade ettiği gibi."

Arınç, siyasi istikrarla ekonomik istikrarın siyam ikizleri gibi olduğunu, birini diğerinden ayırmanın mümkün olmadığını bildirdi.

Siyasi istikrarın bulunmadığı geçmiş dönemlerde Türkiye'nin ağır faturalar ödediğini kaydeden Arınç, bu süreçte çıkan krizlerin tamamının da iç kaynaklı ekonomik bunalımlar olduğunu belirtti.

-Türkiye'nin büyüme performansı

Arınç, Türkiye'nin son 10 yılda büyüme hızının her zaman iyi olduğunu ifade etti.

Bu hızın iki defa düştüğünü, daralma yaşandığını ve bundan sonra yükselişe geçildiğini söyleyen Arınç, şöyle konuştu:

"Bu 10 yıl içinde yüzde 9'ların üzerinde büyüme hızı gerçekleştiren bir Türkiye var. Rekor bu açıdan da değil. Rekor; daraldıktan sonra pik yapan tek ülkeyiz biz. Yani Çin ile Arjantin ile yarışan ve ikincisinde dünyanın ilk iki ülkesinden biri olan Türkiye. Yüzde 4,4 en son büyüme hızı. 2,5'i de görmüştük, şimdi 4,4. Avrupa daralma içinde. Avrupa'nın avro bölgesi bir tarafa, tamamına bakarsanız daralma içinde, yani ekside. Biz 2,5'ten 4,5'e kadar giden ve inşallah 5'in altında kalmayacağını düşündüğümüz büyüme içindeyiz. Kriz döneminde bile yatırımları kısmadık."

-"IMF'ye borcu kalmayan bir ülke haline geldik"

Arınç, Uluslararası Para Fonundan para alınmaması halinde ülkenin batacağını söyleyenlere rağmen bu kuruluşla irtibatı kesecek bir noktaya geldiklerine dikkati çekti.

En kritik zamanda, çok akıllı olduğunu söyleyenlerin, "Aman IMF ile anlaşın, stand-by yapın, oradan aldığınız sıcak parayı ekonomiye pompalayın" dediğini aktaran Arınç, şunları kaydetti:

"Şöyle bir sayfayı çevirirseniz bunun tercümesi şöyle; 'IMF'den para alın, bize verin.' O sektörler, o çok akıllılar, işte bir sürü isimleri var, geçen bir tanesi, 'Türkiye'nin hikayeleri bitti galiba' demiş. Onlar çok akıllıydı, 'Bize verin parayı' diyorlardı. 'Hayır, biz IMF ile ilişkimizi keseceğiz, geçmişten kalan para var, bu parayı da son kuruşuna kadar ödeyeceğiz ve IMF ile birlikte ülkeyi ekonomik anlamda yönetmekten vazgeçeceğiz' dedik. İftihar etmemiz lazım. Bu mayıs ayı içinde 400 milyon dolar son kuruşuna kadar ödendi. IMF'ye borcu kalmayan bir ülke haline geldik ama kitabın öbür tarafında da alacaklıyız. Şimdi IMF'ye borç veriyoruz. IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek noktadayız. Bunlar makro-ekonomik göstergelerin iyi olduğunu gösteriyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile