Paris'te temaslarda bulunan Arınç, France 24 televizyonunda muhabir Gauthier Rybinski'nin, Türkiye'de kadınların durumu, çözüm süreci ve AB üyeliğine ilişkin sorularını yanıtladı.
Arınç, muhabirin sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "en az 3 çocuk" çağrısıyla ilgili olarak, nüfusun artmasını ve Türkiye'de daha fazla genç olmasını istediklerini belirterek, Avrupa'da nüfusun yaşlandığını ve her toplumun gençlere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
AK Parti iktidarında kadın haklarında gerileme olup olmadığıyla ilgili soruya Arınç, "seçimlerde kendilerine en fazla desteği kadınların verdiği, sosyal, ekonomik yardımların özellikle kadınlara yapıldığı" cevabını verdi.
Arınç, 2010'daki referandumda yapılan değişikliklerle kadınlara pozitif ayrımcılık sağlandığına dikkati çekti.
-Çözüm süreci-
Kalıcı barışı sağlamak amacıyla başlatılan çözüm süreciyle ilgili olarak Arınç, sürecin başlama zamanının cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgisinin bulunmadığına dikkati çekti.
Arınç, ''10 yıldır iktidardayız. Terör bizim için 35 yıldır devam eden kronik bir sorun'' diyerek, Türkiye'nin ekonomik ve dış politika alanlarında en iyi ve örgütün en zayıf olduğu zamanda sürecin başladığını, 4 ayda önemli sonuçların beklendiğini ifade etti.
-Ermeni iddiaları-
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına ilişkin bir soru üzerine, iddiaların asılsız olduğunu belirten Arınç, siyasetçilerin değil ancak tarihçilerin gerçeği ortaya çıkarabileceğini söyledi.
2005'te parlamento başkanı olduğu dönemde anamuhalefet ve iktidar partisi liderlerinin bir araya gelerek bir deklarasyon imzaladıklarını hatırlatan Arınç, Türkiye'nin arşivlerini sonuna kadar açtığını bildirdi.
Tarihçilerden oluşan bağımsız bir komisyonun vereceği karara razı olunduğunu ifade eden Arınç ancak Ermeni yetkililerin buna yanaşmadığını da belirtti.
Arınç, bu dönemde ayrıca Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda da adımlar atıldığını hatırlattı.
-AB üyeliği-
Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili soruya da Arınç, hükümetin hedefinin AB üyeliği olduğunu belirtti.
''Biz de sizlerle birlikte olmak istiyoruz'' diyen Arınç, Fransa ve Almanya başta olmak üzere Türkiye'nin AB üyeliğine bazı ülkelerin karşı çıktığını kaydetti.
Arınç, geçmişte genişlemeye karşı olan bazı ülkelerinse şimdi bunu istediğini belirterek, ''Biz AB'ye yük olmaya gelmiyoruz. Biz AB'nin yükünü almaya geliyoruz'' dedi.
Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde AB ile ilişkilerin kötüleştiğini hatırlatan Arınç, yeni Cumhurbaşkanı François Hollande hükümetiyle el sıkışmaya hazır olunduğunu sözlerine ekledi.
Muhabir: Şeyma Tahan
Yayıncı: İbrahim Uyar
Başbakan Yardımcısı Arınç France 24'e Konuştu Açıklaması
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biz AB'ye yük olmaya gelmiyoruz. Biz AB'nin yükünü almaya geliyoruz" dedi.