Başbakan Yardımcısı Arınç: Suriye, Bunu Açıklamak Mecburiyetindedir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye tarafından Hatay'ın güneybatısında Türk askeri uçağının düşürülmesinde bir kasıttan bahsedilmediğine göre, Suriye'nin bunu açıklamak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

Dedeman Park Otel açılışı için Denizli'de bulunan Arınç, Suriye tarafından düşürülen uçağın bir keşif ve eğitim uçağı olduğunu belirtti.

Arınç, “Saat 11.58 itibarıyla radardan kaybolmuştu. Arama çalışmaları başladı.

Özellikle Hatay’ın güneybatısı diyebiliriz, Samandağ açıklarında uçağımızın düştüğü haberi alındı. Genelkurmay Başkanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, ilgili bütün kurumlar bu olay üzerine inceleme, soruşturma faaliyetine başladılar.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı sonrası, uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünün resmen açıklandığını hatırlatan Arınç, “Şu an itibarıyla arama çalışmaları devam etmektedir. Arama çalışmalarına bizim tarafımızdan 5 helikopter, ayrıca gemiler katılmakta, Suriye tarafından da arama çalışmalarına yardımcı olunmaktadır. Anlıyorum ki bu arama çalışmaları sonuçlandığında veya uçağımızın niçin düşürüldüğü konusu aydınlatıldığında kamuoyuna tafsilatlı bilgi verilecektir. Arama çalışmalarına katıldıkları bu olayla ilgili olarak bir kasıttan bahsedilmediğine göre, Suriye tarafı bunu açıklamak mecburiyetindedir. Temaslar sonucunda bu açıklama yapıldığında ve Türkiye tarafından da buna ilişkin bir sonuç ortaya konulduğunda, hepimiz savaş uçağı olmayan eğitim keşif amaçlı rutin çalışmalarını sürdüren hangi karasularda ne şekilde ve hangi amaçla düşürüldüğü konusu kamuoyununa açıklamalı olarak ilan edilecektir.” diye konuştu.

Olay sebebiyle fevkalade üzgün olduklarını vurgulayan Arınç, “Mürettebatımızın iki pilot olduğu biliniyor. Umarım ki canlı olarak hayata dönerler. Biz bundan büyük bir sevinç duyacağız. Yapılan açıklamalarla bu sonucu nasıl meydana geldiği konusunda bilgi sahibi olacağız. Sükunet içinde olmalıyız. Tahrik edici konuşmalar ve davranışlara kesinlikle pirim vermemeliyiz. Evet kritik bir konu olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bunu açıklayacak bilgilere henüz sahip değiliz. Bunun üzerinde süratli bir çalışma yapılmaktadır. Umarım bu en kısa zamanda ilan edilecektir.” şeklinde konuştu.

Arınç’ın, kurdelesini kestiği Dedeman Park Otel’in açılışına Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak da katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile