Başbakan Yardımcısı Arınç: Türk Okullarıyla Türkçe Tercih Edilen İkinci Dil Oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dünyanın her köşesinde açılan Türk okullarıyla, Türkçe Öğretim Merkezleriyle Türkçe'nin ikinci dil olarak tercih edilen, merak edilen, öğrenilen bir dil konumuna geldiğini söyledi.

Arınç, Türk Dil Kurumu (TDK)'nun 80. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla TDK Konferans Salonu'nda düzenlenen törene katıldı.

TDK'nın Türk dilinin çeşitli konularında milli ve milletler arası toplantılar düzenlediğini, gerçekleştirilen etkinliklere destek verdiğini dile getiren Arınç, bugün Türkiye'nin dünyada itibarının artmasına paralel olarak dilimize olan ilginin de oldukça arttığını ifade etti.

Dünyanın her köşesinde açılan Türk okullarıyla, Türkçe Öğretim Merkezleriyle Türkçe ikinci dil olarak tercih edilen, merak edilen, öğrenilen bir dil konumuna geldiğini vurgulayan Arınç, çünkü Türkçe'nin geçerli ve itibarlı bir dil olduğunun altını çizdi. Macar bilim adamının 19. yüzyılda "Balkanlardan Çin'e gidecek bir insan yalnızca Türkçe bilse yeterlidir. Çünkü bu coğrafyada en geçerli dil Türkçe'dir." dediğini aktaran Arınç, şöyle devam etti: "Bugün bu sınırlar öylesine genişlemiştir ki artık dünyanın neresine gitseniz Türkçe bilen insanlarla karşılaşıyorsunuz. Bugün yazarlarımızın eserleri dünya dillerine çevriliyor. Nobel Edebiyat Ödülü bir Türk yazara veriliyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin kitapçılarda Türk yazarlarının eserlerine rastlıyorsunuz. Bunlar dilimiz için bir iftihar kaynağıdır." Türk dilinin zenginliğinin ortaya çıkarılması ve korunmasının bütün devlet kurumlarına düşen aynı zamanda bir sorumluluk olduğunu ifade eden Arınç, TDK'nın sorunlara çözümler ürettiğini kaydetti.

Yeni Anayasanın yazılması sürecinde dilinin halkın tüm kesimlerinin anlayabileceği sadelikte ve açıklıkta olması gerektiğini belirten Arınç, herkesin üzerine büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı."SAFAHAT ESKİ HARF VE YENİ HARFLERLE İNTERNETE KONULSUN"Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin ise TDK'nın kuruluşu, tarihçesi, kurum çalışanları ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Vekili Dr. Nazif Öztürk de "Bizim sitemize girildiğinde karşınıza Safahat'ın eski harflerle Mehmet Akif Ersoy'un hayatında basılmış olan nüshası, sayfası çıkacak. Onun karşısında yeni harflerle çevrim yazıları çıkacak. Ve burda bir sadeleştirme olmayacak. Bilemediğimiz kelimelerin üzerine mausu getirdiğimiz zaman hemen onun sağında o kelimelerin sözlüklerdeki karşılıkları çıkacak. Bu bize ne sağlayacak; bize şunları sağlayacak: Bir defa biz kendi medeniyetimizi kendi kavramlarımız ve tertiplerimizle öğrenmiş olacağız. İkincisi, yeni kuşaklarımız eski tabirleri farkında olmadan öğrenmiş olacaklar. Üçüncüsü, onların sözlüklerdeki yeni karşılığını öğrenmiş olacaklar. Dördüncüsü, eski harfleri okumayı arzu eden veya yeni harflerle yazılan bir kelimenin eski harflerle nasıl yazıldığını merak eden okuyucu, genç arkadaşımız da ekranda bunu görecek ve farkında olmadan, zorlanmadan, bir mecburiyet hissetmeden bu yazılarımızı da öğrenme imkanı bulacaktır. Bizim eser basma, dağıtma gibi külfetimiz ortadan kalkacak. Bu eserleri okumak için kütüphanelere gitmek için zaman harcama ortadan kalkacak. Artık dünya sanal kütüphanecilik kavramı üzerinde duruyor. Biz ilk defa ekranlarımızda böyle birşey yapmış olur isek gerçekten yeni birşey yapmış olabiliriz. İyi bir hizmet ortaya koymuş olabiliriz." şeklinde konuştu.

Türk Dil Kurumu, 80. kuruluş yıl dönümü töreninde Türk diline ve Türk Dil Kurumuna emeği geçmiş ilim adamlarını da ağırladı. Törende Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin tarafından Arınç'a plaket takdim edildi. Arınç da ilim adamlarına "80. Yıl Anısına Şeref Belgesi ve Armağanı" takdim etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile