Atalay, Stratejik Düşünce Enstitüsü ile Kahire Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 3. Arap-Türk Sosyal Bilimler Kongresi'nin açılışı öncesi, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün moderatörlüğündeki AA Editör Masası'na video konferans yöntemiyle konuk oldu.
Atalay, konuşması öncesi, Ağrı'da oğullarından biri 17 yıl önce terör örgütüne katılan diğeri polis olan Reşit-Kudret Kızılkurt çiftinin görüşlerini dinledi.
İstanbul'da önemli bir kongreye katılacağını hatırlatan Atalay, şunları kaydetti:
"Bugünkü organizasyonu için Anadolu Ajansı'na teşekkür ediyorum. Ülkemizin tek resmi haber ajansı, geçen ay da kuruluş yıl dönümünü kutladık. Bugün Akil İnsanlar Heyeti ile ilgili değerlendirme yapıyorsunuz, hem heyette yer alan başkanların veya üyelerin görüşlerini alıyorsunuz hem vatandaşlar var değişik şehirlerde... Türkiye, büyük bir projeyi yürütüyor. En kronik, en köklü sorununa inşallah çözüm bulmak için seferber olduk. Bu, terörü bitirmek, kardeşliği geliştirmek, ülkemizin her köşesindeki huzurlu hayatı tekrar sağlamak için yürütülen bir çalışma.
Devlet, millet, sivil toplum, herkes el ele çalışıyor. Sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerine, Akil İnsanlar Heyeti'ne çok teşekkür ederiz. Ülkemizin her köşesinde devletle vatandaş arasında şu anda farklı bir mekanizma, sivil bir göz olarak, bu çalışmaları yürütüyorlar. Hem vatandaşlarımızı dinliyorlar, onların görüşlerini alıyorlar hem onlara söyleyecekleri oluyor. Ama doğrusu bu mekanizmayı çok önemli görüyoruz. Hükümet olarak Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarının verimli geçmesi yönünde elimizden geleni de yapıyoruz. Ama programlar kendilerine aittir, biz onlara lojistik hizmet vermeye çalışıyoruz. Valilerimiz, güvenlik açısından tedbir alıyor. Çok büyük bir fedakarlık."
-Provokeye yönelik olaylar-
Başbakan Yardımcısı Atalay, bazı illerde, sivil toplum ortamından olmayan, organize bazı kişilerin bu çalışmaları provoke etmeye yönelik davranışlarının kendilerini üzdüğünü anlattı.
Yaşanan olayları tasvip etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zaten Akil İnsanlar Heyeti'nin özelliği şu: Gidip vatandaşı dinlemek. Hangi görüşü söylerse onu dinler. O toplantılara katılırlar, zaten davet edilenler o ilin her kesimi. Orada olumlu, olumsuz görüşlerini söyler. Bu çalışmalar onun için yapılıyor ama görüş söyleme yerine oralarda neredeyse terör estirenler, konuşmayı önlemeye çalışanlar, çok önyargılı ve onların bu yaptıkları çok yanlış. Bunu insanlara anlatmak lazım. Gelsinler, düşüncelerini söylesinler ama onların kimler olduğunu biliyoruz. Bunlar organize, bazen başka şehirlerden geliyorlar. Maalesef bazı siyasi zeminler onların bu protesto organizasyonlarını teşvik ediyor."
-Basına eleştiri-
Basını da yayınlarından dolayı eleştiren Atalay, şöyle konuştu:
"Ama basınımız da şunu yansıtıyor. Anadolu Ajansı'nda bu toplantı, onun için özellikle söylüyorum. Aslında Türkiye'nin pek çok ilinde Akil İnsanlar Heyeti çok verimli çalışmalar yapıyor. Çok başarılı, hiçbir sorun yok. Onlar haber olmuyor ama diyelim ki bir büyük ilimizde, küçücük bir grubun geliştirdiği olumsuz bir protesto büyük haber oluyor. Sanki Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarıyla ilgili çok büyük sorunlar varmış gibi algılanıyor. Halbuki biz tespit ediyoruz, olaydan sonra kaç kişi katılmış, kimmiş bunlar- İşte tahmin edebileceğimiz belli kesimlerin organize ettiği gruplar bunlar. O gösteriler sokağın bir yerinde oluyor, ondan sonra başkanlarımız Akil İnsanlar Heyeti gidiyor, salonlarda çok verimli toplantılar yapıyor. Her ilden doğrusu büyük bir şeyle ayrılıyorlar."
Toplantıda, AA Kahire Bölge Müdürü Tevfik Ganem, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarının Ortadoğu'da nasıl karşılandığı ve nasıl takip edildiği hakkında bilgi verdi.
-"Çalışmalar dikkatle izleniyor"-
Tevfik Ganem, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarının Ortadoğu'da dikkatle izlendiğini, düşünürler, yazarlar ve akademisyenler tarafından değerlendirildiğini belirtti.
Ortadoğu'nun, özellikle Arap Baharı sonrasında çekişmeli ve sorunlu alanların çok fazla bulunduğu bir bölge haline geldiğini aktaran Ganem, fikir adamlarının sıkıntılı konuların düzeltilmesi, "tedavi edilmesi" için böyle bir komisyon, heyet düşüncesine olumlu baktığını söyledi.
Tevfik Ganem, Mısır'da, El Ezher Üniversitesi bünyesinde, Müslüman ve Hristiyan çatışmasına dair bazı konuların giderilmesi için Akil İnsanlar Projesi'ne benzer bir yapılanmanın oluşturulmasının gündeme geldiğini ifade etti.
Muhabir: Muharrem Aksakallı / Sibel Ertürk Kurtoğlu
Yayıncı: Ziver Büyüktaş
Başbakan Yardımcısı Atalay'ın Açıklaması
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Akil İnsanlar Heyeti'nin başkan ve üyelerini Editör Masası'nda ağırlayan Anadolu Ajansı'na teşekkür ederek, "Türkiye, büyük bir projeyi yürütüyor. En kronik, en köklü sorununa inşallah çözüm bulmak için seferber olduk" dedi.