Başbakan Yardımcısı Babacan'ın Açıklaması

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Suriye odaklı gelişmeler konusunda, "Bizim için bu konuların direkt maliyetleri, ekonomi üzerindeki etkileri sınırlıdır. Ama endirekt maliyetlere dikkat etmek gerekir. Petrol fiyatları kanalıyla ve güven kanalıyla olan etkilerine dikkat etmek gerekiyor ama bunların hepsine çalışıyoruz, bakıyoruz, sürekli izliyoruz" dedi.

Babacan, Kanal 24'te gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mısır ve Suriye'deki gelişmelerin yansıması dolayısıyla "ekonomide bir kriz bekliyor musunuz" sorusuna Babacan, içinde bulunulan siyasi ve ekonomik konjonktür değerlendirilirken gelişmekte olan ülkeleri etkileyen bir küresel dalgalanma olduğunun hatırlanması gerektiğini söyledi.

Babacan, "Türkiye'de ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde etkili olan en önemli konu bugün itibariyle hala küresel dalgalanmalar. Ama kuşkusuz bölgemizdeki gelişmelerinde dönem dönem ekonomimiz üzerinde çok sınırlı da olsa etkisi oldu bugüne kadar. Bundan sonraki dönemde olayların seyrine göre, gelişmelere göre belli oranlarda etkisi olabilir ama bu etkinin şöyle ya da böyle ölçülebilir ve sınırlı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Suriye'de yaşananlara öncelikle insani perspektifle bakmak gerektiğini vurgulayan Babacan, ekonomik etkileri ve senaryoları sürekli değerlendirdiklerini ama bir trajedi yaşanırken, bir insanlık suçu işlenirken, 100 binin üzerinde sivil, kadın, çocuk öldürülmüşken, kimyasal silah kullanılarak bu cinayetler devam ederken, uluslararası toplumun ne gerekiyorsa yapması gerektiğini söyledi.

Babacan, "Biz Suriye konusunda ekonomik kaygılarla hareket etmeyiz, gereği neyse yaparız. Öte yandan da olası ekonomik etkileri konusunda hazırlıklarımızı yaparız" dedi.

Suriye'ye olası müdahalenin etkilerinin neler olabileceğine yönelik soruya Babacan, Türkiye'nin Suriye konusunda kendisine 2 önemli ilke belirlediğini dile getirdi. Bunlardan ilkinin Suriye'yle ilgili ne yapılıyorsa bunun uluslararası zemine dayanması olduğunu ifade eden Babacan, atılan her adımın uluslararası hukuk karşısında tam bir meşruiyete sahip olduğunu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da buna dikkat edeceklerini söyledi.

Babacan, ikinci önemli ilkenin ise Suriye ile ilgili hiçbir konuyu ikili mesele haline getirmemek olduğunu belirtti.

Güvenlik açısından bakıldığında konunun bölgesel bir problem olduğunu, sivillerin hayatını kaybetmesi açısından da küresel boyut kazandığını dile getiren Babacan, "Gelişmeler, Türkiye ile Suriye arasında bugüne kadar ikili bir mesele halini almadı. Bundan sonraki dönemde biz ne yaparsak dostlarımızla, müttefiklerimizle beraber yaparız. Bölge ülkeleri olsun, bazı temel ideal ve değerler konusunda hassasiyeti olan Batı ülkeleri olsun, bütün bu ülkelerle diyalog ve istişare içerisinde hareket ederiz" diye konuştu.

Ali Babacan, Suriye konusunda bugüne kadar izlenen bu iki ilkeyi aynı dikkatle sürdürecekleri belirtti.

Bu tür olayların güvenlikle ilgili bütçeye yansıyan harcaması olabildiğini ama bunun konunun küçük bir boyutunu oluşturduğunu vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

"Bütçeden şu kadar güvenlikle ilgili ilave harcamalar, alınan tedbirler, şunlar bunlar... Bunun yanında petrol fiyatlarını etkileyebiliyor. Bölgesel bir nitelik kazanırsa konu Körfezden olan petrol ihracatı üzerine olumsuz etkisi olabilir diye hesaplar yapılıyor. Petrol arzında bir sıkıntı olduğunda fiyatlar artabilir diye hesaplar yapılıyor. Bunun yanında halkın, piyasaların moralini güvenini dikkate almak gerekiyor kuşkusuz bütün bu konularda. Bizim için bu konuların direkt maliyetleri, ekonomi üzerindeki etkileri sınırlıdır. Ama endirekt maliyetlere dikkat etmek gerekir. Petrol fiyatları kanalıyla ve güven kanalıyla olan etkilerine dikkat etmek gerekiyor ama bunların hepsine çalışıyoruz, bakıyoruz, sürekli izliyoruz. Öncelik oradaki problemlerin biran önce çözülmesi ve Suriye halkının barışa, huzura erişmesi. Buradaki temel öncelik bu."

-Petrol fiyatları

Babacan, petrol fiyatlarına ilişkin beklentileri ve artışın devam etmesi durumunda yapılacaklara ilişkin soruyu yanıtlarken, petrol fiyatlarında genel olarak orta vade düşüş trendi beklendiğini ifade etti.

Babacan, şunları kaydetti:

"Petrol arzıyla ilgili jeopolitik sebeplerle ortaya çıkabilecek sorunlar geçici olarak petrol fiyatlarının yükselmesine vesile olabilir. Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık bir artış 2012 yılı rakamlarıyla cari açığımızı 4,7 milyar dolar artırıyor. Her 10 dolarlık düşüş de o kadar düşürüyor kuşkusuz. Önümüzdeki dönem bakacağız, izleyeceğiz. Geçici yükselmeler olabilir ama olayların seyrine, operasyonun süresine, yoğunluğuna, kapsamına, bölgesel nitelik kazanıp kazanmayacağına göre farklı senaryolarla çalışılabilir. Bugün itibariyle bakıldığında ağırlıklı senaryo operasyonun daha lokal kalacağı, Suriye sınırları içerisinde nispeten kısa süreli bir operasyon olacağı şeklinde. Her ülkede durum, şartlar değişiyor, her ülkenin kendi iç karar mekanizması farklı işleyebiliyor."

NATO üyesi olmanın verdiği ilave bir güvence olduğunu belirten Babacan, NATO'nun Türkiye'ye yönelik açıklamalarına ilişkin, NATO'nun Türkiye'nin güvenliğine ilişkin hatırlatmalar yapmasının doğal ve faydalı olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile