Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'nın 93. yılında bugüne kadarki en prestijli noktaya geldiğini ifade ederek, "Ama yükselişimiz devam edecek. İnşallah kuruluşunun 100. yıl dönümünde dünyadaki sayılı ajansların ilk beşinin içerisine girebilecek noktayı da yakalayacak. Gelişmeler bunu gösteriyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü ziyaretinde, iki günlük Bosna-Hersek ziyaretini ve AA Boşnakça-Hırvatça-Sırpça servisinin Haber Akış Sistemi üzerinden yayına başlamasını değerlendirdi.

Bosna-Hersek ziyareti kapsamında dün 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren Zenitsa Üniversitesi Türk Dili ve Ediebiyatı bölümü öğrencileriyle bir araya geldiğini hatırlatan Arınç, bugün de Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'le ve ardından Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile görüştüğünü söyledi.

Üst düzey ziyaretlerin ardından Anadolu Ajansı Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ettiğini ifade eden Arınç, BHS yayına AA Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nün geçen yıl martta başladığını hatırlattı. Arınç, "Bu, özellikle Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki haberleşme konusunda çok daha dürüst, çok daha hızlı, çok daha geniş bir haberleşme imkanı sağladı" dedi.

Bazı abonelerle protokoller imzalandığını belirten Arınç, "Bundan sonra her dilde, Balkanlar'da haberleşmeyi çok daha güzel, çok daha güçlü yapabileceğiz" diye konuştu.

AA'nın 93. yılında bugüne kadarki en prestijli noktaya geldiğini vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"Ama yükselişimiz devam edecek. İnşallah kuruluşunun 100. yıl dönümünde dünyadaki sayılı ajansların ilk beşinin içerisine girebilecek noktayı da yakalayacak, gelişmeler bunu gösteriyor."

-Bosna-Hersek ziyaretini değerlendirdi-

Bosna-Hersek ziyaretini de değerlendiren Arınç, Bakir İzzetbegoviç ve Zlatko Lagumciya ile başarılı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Savaş sonrası yeni yapılanma içerisinde Bosna-Hersek'in her geçen gün daha güçlü, daha müreffeh, daha huzurlu bir ülke olmasını dilediklerini söyleyen Arınç, şunları kaydetti:

"Bizim Türkiye olarak dış politikadaki temel düşüncemiz, Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünün esas olmasıdır. Bosna-Hersek'in egemenliğinin esas olmasıdır. Bosna-Hersek'teki iki entite ve üç kurucu halkın birlikte özgürce yaşaması, karşılıklı hoşgörü ve anlayışa hakim olmasıdır. Siyasi sorunların, diyalogla ve uzlaşıyla çözülmesidir. Bunu görüştüğümüz her kademedeki devlet görevlileri de ifade ediyorlar."

Türkiye'nin Bosna-Hersek'le yüzyıllar ötesinden gelen bağlarla bağlı olduğunu kaydeden Arınç, şöyle konuştu:

"Temaslarımız çerçevesinde bugün sabah erken saatlerde de Türk halkı olarak çok sevdiğimiz ve değer verdiğimiz Bosna-Hersek'in 'Bilge Kralı', ünlü devlet adamı, aynı zamanda düşünce insanı Aliya İzzetbegoviç'in ve birlikte yattığı şehitlerimizin kabirlerini de ziyaret ettik. Orada geçmişte yaşanan hatıraları da gerçek kahramanlardan dinleme imkanımız oldu. Bu vesileyle de rahmetli İzzetbegoviç'e de Allah'tan rahmet diliyor ve Türk halkının sevgi ve selamlarını tekrar iletiyorum."

-"Bir yıllık hizmetlerin karşılığı"-

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de AA BHS servisinin ücretli yayına geçişi kapsamında gazete, televizyon, radyo ve kurum temsilcileriyle protokol imzalanması sırasında yaptığı konuşmada, Balkanlar Bölge Müdürlüğü'nün 11 Mart 2012'de kurulduğunu ve Boşnakça-Hırvatça-Sırpça yayına başladığını hatırlattı.

Bu süreçte medya kuruluşlarıyla işbirliği protokolü imzalandığını belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Bir yıl süre içerisinde dünyanın her tarafından fotoğraf, görüntü ve haberi Balkan medyasına servis yaptık ve hiçbir ücret almadık. Bugün Balkanlar'ın en büyük haber yayını yapan ajansı olarak bir yıl içerisinde yaptığımız bütün hizmetlerin karşılığı olarak arkadaşlarımızla yeni bir protokol imzalıyoruz. Çok küçük bir ücret alarak ilişkilerimizi tekrar devam ettirmek istiyoruz" diye konuştu.

Saraybosna'daki bir gazete ya da internet sitesinin, Çin'den, Amerika'dan, Kahire'den anında haberleri Boşnakça olarak alacaklarını vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Objektif, tarafsız ve dünyanın her tarafından alternatif haber sunan bir ajansız. Uluslararası bir ajansız ve burada olmaktan da son derece mutluyuz. Sadece dünyanın haberini buraya getirmiyoruz, Bosna'daki bütün gelişmeleri aynı zamanda dünyaya duyuruyoruz. Tüm dünyaya Bosna'nın güzelliklerini, kültürünü, tarihini tanıtma fırsatı verecektir bu yayın. Bugün abonelerimizin bir kısmıyla sembolik olarak imza atıyoruz. Yaklaşık olarak 50 medya organı abonemiz olacak. Sayın bakanımızın uğurlu teşrifleriyle, milletvekillerimizin, misafirlerimizin uğurlu teşrifleriyle bu imzayı atıyoruz. Allah hayırlı uğurlu etsin."

Muhabir: Kayhan Gül - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Şermin Coşkun / Serkan Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile