Başbakan Yardımcısı Çiçek: 'Değişiklikler Demokratik Açılımla İlgili'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişikliği taslağı hakkındaki basın bilgilendirme toplantısında muhalefete eleştirilerde bulundu.

AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının anayasa değişikliği taslağı hakkında basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla Rixos Otel'de düzenlediği toplantıda konuşan Cemil Çiçek, muhalefetin her anayasa değişikliği için başvurulduğunda, 'şimdi olmaz daha sonra' bahaneleriyle karşılaştıklarını belirterek, "Anayasa değişikliğini kapalı kapılar ardında yaptığımızı söylüyorlardı. TBMM Başkanı'nın inisiyatif almasını istiyorlardı. Biz 'üzüm yemekten yanayız' dedik. 'Hay hay' dedik. Zaten
anayasanın değişecek yegane yeri TBMM'dir. Muhalefetin bu çağrısı ardından dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan, 4 Eylül 2008 tarihinde anayasa değişikliği için TBMM Uzlaşma Komisyonu kurulması için talimat verdi. Üç parti olumlu yaklaşırken, tek olumlu cevap vermeyen CHP oldu. CHP komisyona üye göndermediği için komisyon çalışmaları yürütemedi. O zaman böyle diyenler şimdi uzlaşma komisyonundan bahsediyorlar. Bugünün işini niye yarına bırakalım" dedi.
Başbakan Yardımcısı Çiçek, bugünün işini yarına bırakmayacaklarını belirterek, "Niye yarına bırakıyoruz? Yetkimiz mi yok, yoksa yetkinliğimiz mi yok. 'Hayır, şimdi sırası değil' diyorlar. Şimdi tam da sırası olduğu kanaatindeyiz, uzlaşma arıyoruz" diye konuştu.

"DEĞİŞİKLİKLER DEMOKRATİK AÇILIMLA İLGİLİ"
Anayasa değişikliğinin demokratik açılımla ilgili olduğu söyleyen Çiçek, "Yaptığımız değişiklikler temel hak ve özgürlüklerle ilgilidir. Bireylerin bu haklarının ihlal edilmesi durumunda yeni düzenlemeler anayasanın içerisinde olacaktır. Anayasa Mahkemesi'ne ferdi başvuru hakkı getiriyoruz. Ayrıca ombudsmanlık getiriyoruz. Türkiye şu an Rusya'dan sonra en çok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden ikinci ülke. Bu değişiklikle müracaatlar azalacaktır" dedi.

ADALET BAKANI ERGİN
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, Avrupa'da birçok ülkede bakanların Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) içinde olduğunu belirterek, "21 üyede bakan sadece bir kişi ve bu Venedik kriterlerine de uygun. Zaten bakan sadece genel kurul çalışmalarına katılacak, normal komisyon çalışmalarına katılmayacak. Türkiye ve Rusya dışında Avrupa da başka ülke yok" ifadelerini kullandı. Ergin, Avrupa ülkelerinde anayasa mahkemelerinin yapılarını incelediklerini ve Türkiye ile Rusya dışında parlamento tarafından
anayasa mahkemesine üye atamayan bir başka ülke bulamadıklarına dikkat çekerek, "Avrupa'da bütün ülkeler parlamento veya senato yoluyla anayasa mahkemesine üye atıyorlar. Bunu yapmayan Rusya ve Türkiye" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile