Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Gökmen Projesi kapsamında TÜBİTAK’ın desteği Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, ardından Türkiye’nin kapsam bakımından en büyük sınav ve belgelendirme merkezi olan MESYEB’in ve BUTEKOM’un yeni kompleksini ziyaret etti.
“İlk 10 ekonomi arasına gireceksek savunma, otomotiv, uzay ve havacılıkta olmamız gerekiyor”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, meclis toplantısında yaptığı konuşmada Bursa’nın Türkiye ekonomisine yön veren önemli bir merkez olduğunu belirterek, “İlk 10 ekonomi arasına gireceksek savunma sanayinde, otomotiv sektöründe, uzay ve havacılıkta olmamız gerekiyor. Bütün dünyada gelişme otomotivde başlamış. Girdiğiniz her alan birilerinin ayağına bastığınız bir alan. Bugün 10 ekonomi içine girme adına hedef ortaya koyuyorsanız geçmek istediğiniz 7 ülke geçmemeniz için mücadele içinde olacak" dedi.
“Türkiye’deki tüm ekonomik faaliyetlerin yüzde 52’si sadece Marmara bölgesinde oluyor”
BTSO’nun Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Dünyada olup bitenler Bursa’yı doğrudan etkiliyor. Uyum ve birlik, beraberlik olmazsa sonuç olmaz. Bursa’da aynı yöne bakma, aynı hedefe odaklanma anlayışı her türlü takdirin üzerinde. Türk ekonomisinin, Türkiye’deki tüm ekonomik faaliyetlerin yüzde 52’si sadece Marmara bölgesinde oluyor. Bu bir açıdan sıkıntılı bir açıdan da Türkiye’nin ağırlık merkezinin burasının olduğunu gösteriyor. İmalat sanayinin tek başına Bursa yüzde 7.7’sini karşılıyor. Bu Bursa’nın Türk ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun göstergesi. Şu anda otomotivde işler iyi. Bu sizler için de Türk ekonomisi için de önemli bir konu. Bilim Sanayi Teknoloji dönemimde Bursa’ya ayrı bir önemim vardı. Kocaeliliyim ama Bursa benim için hiçbir zaman Kocaeli’nden farkı olmadı. Bursa için ne yapsak azdır anlayışı ile hareket ettik. 40 milyar dolarlık bir ihracat hedefi de Türkiye’nin 2023 hedef için de çok önemli” diye konuştu.
“Potansiyeli en yüksek illerin başında da Bursa geliyor"
‘Türkiye’nin kalkınmasında iki temel önceliği aynı anda sürdürmesi gerekiyor’ diyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin her yıl 1 milyon insanı çalışma yaşına giriyor. Bunların bir kısmını çalışmıyor diye değerlendirirsek her yıl 700-800 bin insana iş bulmak zorundasınızdır. İstihdam öncelikli kalkınmayı ikinci plana atamayız. Katma değeri yüksek ürünlerle kalkınma hamlemizi sürdürmek önemli. Potansiyeli en yüksek illerin başında da Bursa geliyor. Yıkıcı teknolojiler ile yapıcı teknolojiler at başı gidiyor. Böyle bir dünyada sadece bugüne odaklanmak yetmiyor. Gelecekte sektörlerinizde hangi teknolojiler kullanılacak buna önem vermek zorundayız. Otomotiv güzel bir örnek. Bundan 10 yıl önce elektrikli otomobil realize olacak çok güçlü bir sinyal vermiyordu. Çok firma da ciddiye almıyordu. Artık otomotiv sektöründe paradigma değişimi var. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde şu anda otomobillerde kullanılan parçalar artık kullanılmayacak. Bu Bursa’yı etkiler. Elektronik aksamın ve yazılımın ağırlığı artıyor. Mekanik aksamın azaldığı bir süreçte biz ısrarla mekanik aksam üreteceğiz dersek süreci yönetemeyiz."
"Biz ara eleman, dünya aranan elemanı konuşuyor"
Dünyada doludizgin olarak dijital çağın içine doğru gidildiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Işık, “Şu anda Facebook’un piyasa değeri 62 milyar dolara çıkmış. Bütün teknoloji alanlarında değişim yaşanıyor. Bu noktada değerlendirmeler yapmak bizi geleceğe hazırlayacak. Aksi takdirde biz dünyanın gerisinde kalma riski ile karşı karşıya geleceğiz. Hükümet olarak 15 yıldır sizlerle birlikte çalışıyoruz. 2002 yılında iktidara geldiğimiz günden bugüne kadar Türkiye’nin büyüme lokomotivlerinden biri Bursa oldu. Bursa büyüdükçe Türkiye büyüdü. Bu dönüşümü gerçekleştirmek için hükümet olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Gerekli olan temel adımları attık. Ar-Ge reformunu hayata geçirdik. Ar-Ge merkezi kurmak isteyen sanayicimizin önü açık. 23’tü Ar-Ge merkezi sayısı şimdi 65’e çıkmış. Dijital çağın en önemli unsuru nitelikli insan. Hükümetimizin attığı adımlar önemli adımlar. Dijital çağın okuryazarlığı kodlamadır. Su bardağı üretmek için bile yazılıma ihtiyacınız var. Bursa Bilim Merkezi çok önemli bir adım oldu ama artık okullarımızda da kodlamanın desteklenmesi noktasında, TSO, milli eğitim müdürlüğümüz, büyükşehir belediyemiz ne yapılabilir diye çalışma başlatması gerekiyor. Biz hala çıraklık eğitimini konuşuyoruz, dünya beceri eğitimini konuşuyor. Biz ara eleman, dünya aranan elemanı konuşuyor. Her şeyi hükümetten bekleme anlayışını kenara bırakıp, nitelikli insan kaynağına nasıl ulaşabiliriz konusuna kafa yormak zorundayız” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Işık’ın konuşmalarının ardından ağustos ayı meclis toplantısı sona erdi.
Başbakan Yardımcısı Işık Açıklaması 'Biz Çıraklık, Dünya Beceri Eğitimini Konuşuyor'
Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Biz hala çıraklık eğitimini konuşuyoruz, dünya beceri eğitimini konuşuyor. Biz ara eleman, dünya aranan elemanı konuşuyor. Her şeyi hükümetten bekleme anlayışını kenara bırakıp, nitelikli insan kaynağına nasıl ulaşabiliriz konusuna kafa yormak zorundayız” dedi.