Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması (2)

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımız siyasi birikimi gereği ve pozisyonu gereği tecrübeli birisi. Türkiye'de bu anlamda etkin bir yürütmeyi sağlamak bakımından da katkı sunacağını düşünüyorum. Zannediyorum belli periyotlarla geçen dönemde olduğu gibi Bakanlar Kurulu'nu toplayacak" dedi.

Kurtulmuş, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

"Başkanlık sisteminde etkin yürütmenin arka planını anlatabilir misiniz" sorusu üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin bu anlamda bir yapısal dönüşüm sürecine girmek mecburiyetinde olduğunu belirtti.

Etkin yürütmeye değinen Kurtulmuş, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in mevcut Anayasa'ya göre cumhurbaşkanlığı yaptığını, anayasal sınırları içerisinde güncel tabirle "dışarıya çıkmadığını" ama hükümetin müsteşar atayamadığını söyledi.

Kurtulmuş, "Başbakanlık müsteşarı atayamıyor, diğer bazı bakanlıkların müsteşarlarını atayabiliyor. Üçlü kararname gerektiren neredeyse hiçbir atamayı yapamıyor. Böyle bir yürütme olur mu? Ayrıca öyle bir mekanizma var ki çok şükür kurtulduk bundan ama Milli Eğitim Bakanlığı ya da Yükseköğretim Kurulu bir düzenleme yapıyor katsayı meselesi, yüksek yargıdan geri dönüyor" dedi.

Türkiye'nin yakın geçmişinde yürütmenin müdahaleleri altında kaldığını ifade eden Kurtulmuş, "AK Parti 13 yıldır iktidarda ama şu andaki siyasi dengeler, siyasi gücü dolayısıyla bu tür engellerle karşılaşmıyor. Aynı sistem Ahmet Necdet Sezer döneminde karşılaşılmış olan eski sistem ya da yüksek yargı organlarının yürütmeye müdahil olmuş olduğu sistem halen duruyor ortada. Varsayalım ki hala Anayasa Mahkemesi herhangi bir gerekçeyle şimdi belki biraz daha zor ama bir partiyi hala kapatabilir" diye konuştu.

- "Cumhurbaşkanı Erdoğan, belli periyotlarla Bakanlar Kurulu'nu toplayacak"

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında aynı siyasi hareketten geldikleri için sorun çıkmayacağını dile getiren Kurtulmuş ama hala sistemin eski halinin mevcut olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Siyasal sorumlulukla birebir muhatap olan, davulu sırtında taşıyan ama sonuç itibarıyla sistemin başka taraflarının müdahale etmek durumunda kaldığı bir yapı. Bunun giderilmesi lazım. Başkanlık sisteminin sağlayacağı faydalardan biri bu" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, bunun bir irade olduğunu, sadece AK Parti'nin değil, bütün siyasi partilerin işi olduğunu belirtti.

"Başbakanın muhalefet liderleriyle bir teması olacak anladığımız kadarıyla. Yöntem olarak nasıl yürüyecek bu iş" sorusuna Kurtulmuş, "Bu görüşmelerden ne çıkacak, nasıl bir yol haritası çıkacak. Bütçede böyle bir yaklaşım göstermeyen partiler uzun vadeli Türkiye'nin siyasal dönüşüm süreçlerine katkıda bulunacaklar mı bunları bilmiyoruz ama biz şuna kararlıyız, her konuda muhalefet partilerinin bilgilendirilmesi, diyaloğun ortaya konulması acaba ortak neler yapabiliyoruz" yanıtını verdi.

Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçmişte toplandığının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi birikimi gereği ve pozisyonu gereği tecrübeli birisi. Türkiye'de bu anlamda etkin bir yürütmeyi sağlamak bakımından da katkı sunacağını düşünüyorum. Zannediyorum belli periyotlarla geçen dönemde olduğu gibi Bakanlar Kurulu'nu toplayacak" dedi.

- "Cem evlerinin yasal statüye kavuşmasını öteden beri düşünüyorduk"

Eylem planlarının bir kısmının hemen yapılabileceğini, bir kısmının ise hazır olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Alevilerin hakları ve Cemevleri konusunda uzun yıllardır devam eden tartışmalar bulunduğunu anımsattı.

Cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını öteden beri düşündüklerini vurgulayan Kurtulmuş, geçmişte yapılan çalıştaylarda ortaya çıkan ortak kanaatler bulunduğunu, Alevilerin büyük çoğunluğunun tatmin olacağı bir sonucun ortaya çıkacağını söyledi.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına da değinen Kurtulmuş, "Gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri dolayısıyla bir koruma altına alınmasında fayda olduğunu düşünüyoruz. Sayın Dündar ve Erdem ile ilgili savcının ortaya koyduğu son iddia ise doğrudan gazetecilik faaliyetleriyle değil, devletin bazı sırlarını açıklanması suçlamasıdır. Burada keşke tutuksuz yargılanma gerçekleşmiş olsaydı. Böyle bir tartışmanın içerisinde Türkiye olmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

Cemevlerinin herhangi bir şekilde statüye sahip olmadığı için kayıt dışı merkezler olarak tanımlandığını aktaran Kurtulmuş, "Yasal statüye kavuşmasından kasıt yaptıkları işler açık, aleni. Dedeler, dedelerin maaşları bir kurumun bünyesi içerisinde bütün bunlar bir araya getirilebilir, bir yönetim modeli de kurulabilir ama önce tanımlanmayan hukuki anlamda da var olmayan bir takım meselelerle karşı karşıyayız. Onların hukuki olarak var hale getirilmesiyle ilgili atılacak bir adımdır, buradaki kastımız budur" ifadesini kullandı.

- "Türkiye'nin hakkını, hukukunu korumada gerekli her türlü çalışmayı yaptık"

Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik Kurtulmuş, iki ülke arasındaki gerilimin kısa süre içerisinde aşılması temennisinde bulundu.

Gerilimi tırmandıran tarafın Türkiye olmayacağını dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin hakkını, hukukunu korumak konusunda gerekli her türlü çalışmayı yaptıklarını kaydetti.

Piyasada konuşulan maliyet durumlarının abartıldığını belirten Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Turizm alanında bu gerilim devam ederse Türkiye'nin Rus turistler dolayısıyla karşılaşacağı belli bir kaybın olduğu ortadadır. Yaş sebze meyve konusunda belli kayıpların çıkacağı ya da taşımacılık tır sektöründe bazı kayıplarımız olacağı ortada ama sonuç itibarıyla de Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sıkıntılar son Rusya ile olan kriz de dahil olmak üzere yaşadığımız coğrafyanın sonuçları. Öyle bir yerde yaşıyoruz ki çok büyük riskleri de barındıran bir coğrafya ama bu coğrafyada Türkiye gibi iddialı bir ülke olarak yaşamış olmanın bize sunduğu başka imkanlar var. Bütün bu alanlarda bir takım kayıplar olursa bir kapı kapanırsa başka kapıları açarsınız."

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile