Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması (3)

'(Erken seçim iddiaları) Böyle bir planlama yok. Daha yeni seçilmiş bir parlamento var, görevinin başında olan 65'inci hükümet var. Bizim esas işimiz 15 Temmuz'dan sonra bu FETÖ denilen eşkıya çetesini devletin içerisinden ayıklayıp, atmaktır. Türkiye'yi dış politikalar karşısında da güvenli bir ülke haline getirmektir. Meselemiz budur. Bir seçim meselemiz yoktur. Gündemimizde böyle bir tartışma yoktur' '(Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içerisinde hareket etmiyor) diyenler hangi konuda etmediğini söylesinler. Yani cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmiş olması, sürekli halkla temas halinde olması, halkın cumhurbaşkanına olan sevgi ve teveccühünün artarak devam ediyor olması cumhurbaşkanımızın suçu mudur' 'Allah ayaklarına dolaştırdı, milletin ferasetiyle, kararlılığıyla Allah lütfetti, 15 Temmuz akşamında 40 yıllık birikim, 40 yıllık hazırlık boşa çıkartıldı. Fakat ondan sonra öyle bir algı operasyonu başladı ki 'FETÖ mağdurları'. Kusura bakmayın bu memlekette 'FETÖ mağdurları' falan yok. FETÖ'nün mağdur etmeye kalktığı 79 milyon vatandaşımız var'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, erken seçim iddialarına ilişkin, 'Böyle bir planlama yok. Daha yeni seçilmiş bir parlamento var, görevinin başında olan 65'inci hükümet var. Bizim esas işimiz 15 Temmuz'dan sonra bu FETÖ denilen eşkıya çetesini devletin içerisinden ayıklayıp, atmaktır. Türkiye'yi dış politikalar karşısında da güvenli bir ülke haline getirmektir. Meselemiz budur. Bir seçim meselemiz yoktur. Gündemimizde böyle bir tartışma yoktur.' dedi.

Kurtulmuş, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Başkanlık sisteminin, cumhurbaşkanlığı sisteminin alternatifi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, parlamenter sistemin alternatifinin başkanlık sistemi olmadığını belirtti.

'Başkanlık olunca parlamento olmayacak diye bir şey yok.' diyen Kurtulmuş, teklifin ne kadar sürede geleceğinin sorulması üzerine en kısa sürede bunun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Kurtulmuş, bir soru üzerine, 3 partiden oluşan ortak komisyonun uzlaştığı maddeler olduğunu hatırlatarak, 'Üç parti oturacak bir karar verecek. Daha doğrusu müzakerelerle belli bir noktaya getirilecek. Mesela, 7 madde üzerinde konuşulduysa bunların üzerine bir de başkanlık maddesi konulabilir, bu benim kişisel görüşüm. Bunun üzerinden süratle ve kısa bir anayasa değişikliğiyle, çok uzun, uzun bir anayasa değişikliği değil de kısa bir anayasa değişikliğiyle hemen halka gidilir. Halk ne istiyorsa başımızın üstüne.' diye konuştu.

'Gelecek yıl bir referandum ve ardından başkanlık seçimi bekliyor musunuz?' sorusu üzerine Kurtulmuş, konunun ne zaman Meclise geleceği ve muhalefet partilerinin nasıl yaklaşım göstereceklerine bağlı olduğunu kaydetti.

Kurtulmuş, bir başka soru üzerine, 15 Temmuz akşamının ana hedefinin halkıyla bütünleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz akşamı bir televizyon kanalına bağlandığını anımsatan Kurtulmuş, Erdoğan'ın 'sokaklara çıkılması' çağrısında bulunduğu sırada bile yüz ifadesinde korku olmadığına dikkati çekti.

- 'Bir seçim meselemiz yoktur'

Erken seçim olup olmayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, 'Böyle bir planlama yok. Daha yeni seçilmiş bir parlamento var, görevinin başında olan 65'inci hükümet var. Bizim esas işimiz 15 Temmuz'dan sonra bu FETÖ denilen eşkıya çetesini devletin içerisinden ayıklayıp, atmaktır. Türkiye'yi dış politikalar karşısında da güvenli bir ülke haline getirmektir. Meselemiz budur. Bir seçim meselemiz yoktur. Gündemimizde böyle bir tartışma yoktur.' ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki grup toplantısında yaptığı açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasal sınırları içerisinde hareket ettiğini dile getirdi. Kurtulmuş, '(Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içerisinde hareket etmiyor) diyenler hangi konuda etmediğini söylesinler. Yani cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmiş olması, sürekli halkla temas halinde olması, halkın cumhurbaşkanına olan sevgi ve teveccühünün artarak devam ediyor olması cumhurbaşkanımızın suçu mudur?' değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, '367 garabetiyle milletvekillerine cumhurbaşkanı seçtirmeyen iradenin Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde ne büyük engel olduğu ortadadır.' diyerek, cumhurbaşkanının halkın iradesiyle seçildiğini ve her cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki krizleri milletin rafa kaldırdığını söyledi.

Başkanlık sisteminin referanduma gittiği zaman halktan onay alıp almayacağının sorulması üzerine Kurtulmuş, 'Başkanlık sisteminin Türkiye'nin her döneminde, şimdi artarak devam ediyor. Bunun halk tarafından rağbet göreceğini ve rahatlıkla kamuoyunun buna destek vereceğini düşünüyorum. Evet referandumdan çıkar.' şeklindeki görüşlerini paylaştı.

'Üniter bir sistem içinde bir başkanlıktan bahsediyoruz değil mi?' şeklindeki soruyu Kurtulmuş, şöyle yanıtladı:

'Şüphesiz. Bunların hepsi farklı tartışmalar. 'Üniter devlet yapısı mı, federal devlet yapısı mı?' Bir kere federal yapısının 'F'sini ağzımıza aldık mı? Milletin böyle bir beklentisi, böyle bir talebi yok. Parlamento, başkanlık sanki bunlar birbirlerinin rakipleri, alternatifiymiş gibi konuşuluyor. Kafa karışıklıkları var. Herkes ön yargıları bir tarafa bıraksın. Getirsin herkes teklifini masanın üstüne, konuşulsun, kamuoyuyla paylaşılsın. Kim ne söylüyorsa söylesin ve buradan Türkiye bir çıkış yolu bulur. Sonuçta halka gittiği takdirde de rahatlıkla halkın destek vereceğini düşünüyorum.'

Önceliklerinin tam başkanlık sistemi olduğuna işaret eden Kurtulmuş, söz ve kararın millette olduğunu belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede gelinen noktanın sorulması üzerine Kurtulmuş, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın 6 yaverinden 5'inin FETÖ'cü olduğunu, Genelkurmay Başkanının 15 yıl yanında hizmet eden adamın FETÖ'cü olduğunu düşünürseniz meselenin ne kadar büyük olduğu anlaşılır.' dedi.

FETÖ mensuplarının devlet kurumlarının içine sızdığını ifade eden Kurtulmuş, bunun da sadece AK Parti dönemlerinde değil, 1970'li yıllardan itibaren başlamış bir süreç olduğunu bildirdi. '70'li yıllarda bu adamların soru çaldığını söyleyenler var, askeri liselere girmek noktasında.' diyen Kurtulmuş, örgütün başarılı şekilde kendisini gizlediğini kaydetti.

- 'Hiç kimsenin algı operasyonuyla meseleyi daraltmaya hakkı yok'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Allah ayaklarına dolaştırdı, milletin ferasetiyle, kararlılığıyla Allah lütfetti, 15 Temmuz akşamında 40 yıllık birikim, 40 yıllık hazırlık boşa çıkartıldı. Fakat ondan sonra öyle bir algı operasyonu başladı ki 'FETÖ mağdurları'. Kusura bakmayın bu memlekette 'FETÖ mağdurları' falan yok. FETÖ'nün mağdur etmeye kalktığı 79 milyon vatandaşımız var. Meseleyi böyle ortaya koymamız lazım. Evet 115 bin kişi hakkında işlem yapıldı. Bunların hakkında yanlış yapılanlar yok mu, var. Benim de tanıdığım, bildiğim üç, beş kişi, yanlış yapılanlar var. İnan ki her gün nasıl olur da bundan sonraki bu yanlışları düzeltiriz ya da bundan sonra bu insanların hayatlarında bir takım zorluklarla karşılaşmamaları ve çocuklarının vesaire bu bedeli ödememeleri için ne yapabiliriz diye bunu samimi olarak konuşuyoruz. Ama hiç kimsenin bir algı operasyonuyla bu meseleyi daraltmaya hakkı yoktur.'

FETÖ ile irtibatlı, iltisaklı olanların hesabını vereceğine dikkati çeken Kurtulmuş, bağlantısı olmayanların rahat olması gerektiğini söyledi.

'Yanlışlık yapılmıyor mu, yapılıyor. Ama inanın ki bu 115 bin kişi içerisinde işlem yapılan çok çok az bir kısmıdır. Belki binle, iki binle ifade edeceğiniz bir şeydir. Bunları da düzeltiriz.' ifadesine yer veren Kurtulmuş, deliller ve kanıtlar yeterince açıklayıcı olmadığı halde açığa alındığı belirlenenlerin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerine iade edileceğini sözlerine ekledi.

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile