Başbakan Yıldırım Açıklaması (4)
'Cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesilir maddesi kaldırılıyor, ilişiği kesilir hükmü kaldırıldığı için partisiyle ilişkilendirilecek, partisine üye olabilecek, parti faaliyetlerine katılabilecek. Onun dışında yeni sistem 2019'da yapılacak, Meclis seçimiyle cumhurbaşkanlığı seçimi birleştirilecek' 'Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu da bu yeni sistemden sonra mutlaka değişmesi lazım. Çünkü buna ihtiyaç var. Seçim barajı, seçim bölgesi, seçim sistemi, siyasi partiler kanunu dahil, bütün bu kanunlar ele alınıp, konuşulacak burada iyileştirmeler yapılacak. Bunu da müşterek yapacağız, tek başımıza yapacak halimiz yok' '(Seçim barajı) Düşmesi gerektiğini ifade ediyorum ama oranın ne olması gerektiğini diğer partilerle konuşarak bunu halledeceğiz. Ne zaman? Halk oylamasından sonra' '(Cumhurbaşkanının halk oylamasından sonra partiye üyeliği) Biz hemen teklif götürürüz. Partinin kurucusu, liderimiz, partimizin başarısının en önemli ismi'
Başbakan Yıldırım, katıldığı NTV - Star televizyonu ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
'Cumhurbaşkanı bütün milletin cumhurbaşkanı olabilecek mi partili olunca? konusunun gündemde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yıldırım, bunun abesle iştigal olduğunu belirtti.
İsmet İnönü'nün CHP'nin genel başkanı, başbakan ve cumhurbaşkanı olduğunu anımsatan Yıldırım, 'Atatürk de keza öyleydi. Adnan Menderes partisinin başkanıydı, ülkeyi yönetti. Şimdi Kılıçdaroğlu yarın bu sistemde devam etseydi başbakan olsaydı partisinden ayrılacak mıydı? Partisini bırakacak mıydı? Böyle bir şey yok ki. Partisini değiştirmek mümkün değil. İnsanın özdeşleştiği bir şeydir. Partisini değiştiremezsin.' diye konuştu.
Belediye başkanlarının da partinin aday gösterilerek seçildiğini, partisinden çıkmadığını, vazgeçmediğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bunlar iki şeyi birbirine karıştırıyor. Partili olabilirsin ama görevini yaparken partizanlık yapmayacaksın. Bütün sana oy veren vermeyen herkese hizmet edeceksiniz ki bir dahaki sefere sana oy verenlerin sayısı artsın eğer bir daha seçilmek istiyorsan. Partizanlık, adaletsiz iş yaparsan bir dahaki seçimde onu da bulamazsın, yok olur gidersin. Görevde tarafsızlık esastır. Yoksa parti zaten aday gösteriyor. Bu defa getirdiğimiz yenilik, yüz bin seçmen de birini aday gösterebiliyor. Bu iddia, gerekçe her türlü bilimsellikten gerçekten yoksundu. Tamamen kafa karıştırmaya yönelik.'
'Belki 'hayır' çadırına da gideceksiniz?' sorusu üzerine Yıldırım, 'Gideriz hiçbir problem yok. Biz 80 milyonun herbirinin her şeyinden sorumlu hissediyoruz kendimizi.' yanıtını verdi.
Başbakan Yıldırım, vatandaşın hangi görüşte olduğunun, kime oy verdiğinin, hangi inanca sahip bulunduğunun, yaşam tarzının konuları arasında yer almadığını kaydetti.
Vatandaşın geleceğinin ve ülkenin refahının önemli olduğunu belirten Yıldırım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ülkeyi taşımak istediklerini vurguladı.
- 'Bir sürü kanun değişecek'
'Bu sistemin daha iyi yürümesi, Meclisin kendini biraz daha rahat hissedebilmesi için parti disiplinin gevşemesi gerektiği söyleniyor. Değerlendirmeniz nedir?' sorusu üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi:
'Doğru, doğal olarak öyle. Öyle olacak zaten. Bu sistem, 2019'da... Bir de öyle zannediliyor ki, bugün halk oylaması yapıldı, sonuçlar açıklandı devresi gün sistem yürürlüğe gircek. Yok böyle bir şey. Bunu ancak Kenan Evren yaptı. İhtilal yaptı, anayasayı yaptı. Bir geçici madde koydu, kendini cumhurbaşkanı seçtirdi. Burada böyle bir şey yok. Ne olacak? Bir iki tane madde var. Onlar hemen yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesilir maddesi kaldırılıyor, ilişiği kesilir hükmü kaldırıldığı için partisiyle ilişkilendirilecek, partisine üye olabilecek, parti faaliyetlerine katılabilecek. Onun dışında yeni sistem 2019'da yapılacak, Meclis seçimiyle cumhurbaşkanlığı seçimi birleştirilecek. Aynı gün yapılacak, oradan çıkan sonuca göre yeni sistem devreye girecek. O vakte kadar da hazırlıklar yapılmış olacak. Bir sürü kanun değişecek çünkü kanunlar parlamenter sisteme göre kurgulanmış, parlamenter sistemde Bakanlar Kurulu, başbakan, Bakanlar Kurulu kararları var. Bakanlar Kuruluna, Başbakanlığa, bakanlıklara atıflar var. Tüm bunların elden geçip yenilenmesi lazım. Meclis iç tüzüğü var. Bunun yapılması lazım. Bunlar zaman istiyor, hazırlıklar yapılacak.'
'Siyasi partiler kanununda da değişiklik olabilir mi' sorusuna Yıldırım, 'Gayet tabii. Bunlar konuşulacak. Siyasi partiler kanunu, seçim kanunu da bu yeni sistemden sonra mutlaka değişmesi lazım. Çünkü buna ihtiyaç var. Mesela ana muhalefet partisi diye bir şey olmuyor. partiler oluyor. Dolayısıyla seçim barajı, seçim bölgesi, seçim sistemi, siyasi partiler kanunu dahil, bütün bu kanunlar ele alınıp konuşulacak burada iyileştirmeler yapılacak. Bunu da müşterek yapacağız, tek başımıza yapacak halimiz yok. Bütün partilerle. Tercih edilen, herkesle anlaşarak yapalım.' yanıtını verdi.
'Baraj için bir çıtanız var mı?' sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:
'Bunlar görüşülür. Yeni anayasa değişikliğinde yüzde 50'nin altında iktidar olmayacağı için yönetimde istikrar, temsilde adalet diye bir gerekçe yok, ortadan kalkıyor. Hem yönetimde istikrar hem de adalet geliyor. Bugüne kadar hangi parti yüzde 50'nin üzerinde oy alarak iktidar oldu? En fazla AK Parti yaklaştı bir de Adnan Menderes dönemi zannediyorum. Dolayısıyla her seferinde yüksek temsil olacağı için parlamentonun çok parçalı olmasının bir mahsuru yok, olabilir. Ama oran ne olur? Onu oturup konuşmak lazım, diğer partilerle de konuşmak lazım. Düşmesi gerektiğini ifade ediyorum ama oranın ne olması gerektiğini diğer partilerle konuşarak bunu halledeceğiz. Ne zaman? Halk oylamasından sonra.'
- 'Hemen partimize katılması bize güç katar'
'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halk oylamasından hemen sonra partiye üye olacak mı' sorusunun yöneltildiği Yıldırım, 'Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Biz çok memnun oluruz. Hemen partimize katılması, gelmesi çok iyi olur, bize güç katar.' dedi.
Başbakan Yıldırım, kongre sürecinin bu sene başlayacağını, genel başkanın seçileceği olağan kongrenin ise 2018'de yapılacağını aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halk oylamasında 'Evet' çıkması halinde partiye kayıt olmasına ilişkin Yıldırım, 'Biz hemen teklif götürürüz. Partinin kurucusu, liderimiz, partimizin başarısının en önemli ismi. Bir yerde gidin sorun Anadolu'da AK Parti'den çok 'Tayyib'in partisi mi?' derler. Gerçek bu. Biz tabii oturacağız, konuşacağız ondan sonra partimizin geleceğine birlikte karar vereceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.
Partilerinin uyum ve birlikte çalışma özelliğinin olduğunu kaydeden Yıldırım, herhangi bir konum, makam gözetmeden partinin başarısı için gayret edildiğini bildirdi.
(Sürecek)