Başbakan Yıldırım'ın Çiftçilere Yönelik Açıklamaları

KTB Başkanı Çevik: 'Açıklanan müdahale alım fiyatları, son yıllarda buğday fiyatlarının sürekli düştüğü uluslararası piyasalar da göz önüne alındığında, çiftçinin desteklendiğini göstermektedir' Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner: 'Açıklanan fiyatlar Türkiye geneli için iyi. Fakat özellikle Orta Anadolu son 40 yılın en kurak yılını geçirdiği için fiyatlar iyi olmasına rağmen çiftçimiz seneye üretimde zorlanacak ve maalesef beklediği rekoltenin çok altında bir ürün hasat edecek'

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Başbakan Binali Yıldırım'ın çiftçiler ve üreticilere yönelik açıklamalarına ilişkin, 'Açıklanan müdahale alım fiyatları, son yıllarda buğday fiyatlarının sürekli düştüğü uluslararası piyasalar da göz önüne alındığında, çiftçinin desteklendiğini göstermektedir.' dedi.

Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğday ve arpa hasadı sürerken hububat müdahale alım fiyatı ve uygulanacak politikanın açıklandığını söyledi.

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenen 910 liralık müdahale alım fiyatının ton başına verilen 121 liralık prim ve diğer desteklerle bin 31 liraya ulaştığını belirten Çevik, pariteye göre makarnalık buğday fiyatının da ton başına bin lira olarak açıklandığını, ortalama ton başına verilen 121 liralık destekle bu fiyatın bin 121 liraya kadar çıkabildiğini ifade etti.

Serbest piyasada üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden, arpa için fiyat açıklanmadığına değinen Çevik, şöyle devam etti:

'Müdahale fiyatında kalite ön plana çıktı. 2016 için açıklanan 910 lira müdahale fiyatı, önce açıklanan müdahale alım fiyatının yüzde 5,5 üzerinde. Ayrıca açıklanan fiyata ilave olarak buğdayda ton başına 50 lira prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destekler de ödenecek. Açıklanan müdahale alım fiyatları, son yıllarda buğday fiyatlarının sürekli düştüğü uluslararası piyasalar da göz önüne alındığında, çiftçinin desteklendiğini göstermekte. Üreticilerimizin bu destekleri işletmelerini geliştirmek için değerlendirmesi, gelirlerini artıracaktır.'

Çevik, Türkiye'nin 85 milyonu besleyen bir ülke konumunda olduğunu vurgulayarak, 'Gelişmiş un sanayimiz dünya ihracat şampiyonu. Makarna ve irmik sektörümüz dünyada söz sahibi. Bu sektörler sürekli kaliteli hammadde ihtiyacı duyuyor. Türkiye kendine yetecek buğdayı kurak yıllar haricinde üretmiştir. Ülkemizde kalite sorunu var. Bu konuda epey ilerleme sağlanmış olsa da sorunun çözümü, kaliteli üreten çiftçinin ödüllendirilmesidir. Serbest piyasa yıllardır kaliteli ürüne yüksek değer vermektedir. Bu yıl da TMO, protein oranı yüksek, süne oranı düşük buğdaya, açıklanan fiyatın üzerine yüzde 7'ye kadar ilave destek primi vererek konunun önemine işaret etmiştir.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Orta Anadolu son 40 yılın en kurak yılını geçirdi'

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de açıklanan fiyatı normal karşıladıklarını söyledi.

Tekirdağ ve Çukurova'da hasadın bittiğini, Güneydoğu Anadolu'da rekolte kaybının olmadığını vurgulayan Ataiyibiner, 'Açıklanan fiyatlar Türkiye geneli için iyi. Fakat özellikle Orta Anadolu son 40 yılın en kurak yılını geçirdiği için fiyatlar iyi olmasına rağmen çiftçimiz seneye üretimde zorlanacak ve maalesef beklediği rekoltenin çok altında bir ürün hasat edecek. Çiftçimizin neredeyse yüzde 50 ürün kaybı var. Çiftçinin seneye tarlaya gidebilmesi için hem kredi borçlarının ertelenmesi hem de tohum gübre gibi desteklerin verilmesi gerekmektedir.' ifadelerini kullandı.

- 'Başbakan büyük müjde verdi'

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da Başbakan Yıldırım'ın bugün çiftçilere büyük müjde verdiğini söyledi.

Buğday alımının olması ve ücretinin bayramdan önce ödenmesinin çiftçileri sevindireceğini anlatan Koçak, 'Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatının 910 lira olması, bu fiyata kaliteye göre yüzde 7'ye kadar ilave prim uygulanması, çiftçilerin yüzünü güldürecektir.' ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile