Başbakan Ziraat Odası Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

Başbakan Ziraat Odası Başkanlarıyla Bir Araya Geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Şanlıurfa’daki temasları kapsamında Türkiye Ziraat Odaları Birliği GAP Bölge toplantısı yaptı.

Abide Kavşağı’ndaki toplu açılış töreninin ardından Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda bakan da katıldı.

Toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarımsal alanda hükümetin yaptığı çalışmaları dile getirerek şunları kaydetti: “Tarım sektöründe son 60 yılın en istikrarlı büyümesi bizim dönemimizde yaşandı. 2002 yılında 24 milyar Dolar olan tarımsal milli gelirimiz geçen yıl sonu itibariyle 62 milyar dolara ulaştı. Kişi başına düşen milli gelir üç kattan fazla artış gösterdi. Benzer bir gelişme tarım ürünlerinin ihracatında yaşandı. Son 9 aylık tarım ürünleri ihracatı 11.5 Milyar Dolar'a ulaştı. Tarım sektörü 75 milyon vatandaşımızı ve 31 milyon turistin ihtiyacını karşılayıp 3.5 trilyon dış ticaret fazlasına ulaştı. Tarım sektöründeki istihdamda önemli gelişmeler var. 2011 yılında tarım sektöründeki istihdam sorunu yüzde 4,5 oranına geriledi. Tarımsal büyüklükte Dünya'da 2002’de 11. sırada yer alan ülkemiz 7’inci sıraya yükseldi. Avrupa’da ise ekonomik büyüklük bakımından birinci sırada yer alıyoruz.

Yüzde 59 olan tarımsal faiz oranını yüzde 0-7 arasına düşürdük. 22 milyar TL tarımsal kredi çekildi. Bunlar ekonomide sağladığımız güven ve istikrar sayesinde oldu. Tarım sektörüne verdiğimiz destekleri hem çeşitlendirdik hem de arttırdık. Tarım sektörüne bu yıl 2 milyar 166 milyon TL alan bazlı destek yaptık. Son on yılda prim desteği olarak 15 milyar destek de bulunduk. Hayvancılık sektörünün gelişmesine büyük önem veriyoruz. Bunun için 2012 yılı itibariyle yaklaşık 2 milyar TL destek verdik; son on yılda ise 9,5 Milyar Dolar'ı buldu.

GAP maalesef arzu ettiğimiz hızda ilerlemiyor. Bunun GAP eylem planını hazırladık ve 2008 yılında uygulamaya geçirdik. 18 milyar liralık kaynak tahsis ettik. Şu ana kadar 16 milyar TL’sini kullandık. GAP’ın kamu yatırımlarında yüzde 7 olan payını yüzde 10.3’e çıkardık.

GAP için verdiğimiz kaynakların ve verdiğimiz emeklerin karşılığını görmeye başladı.

Bölgeden yapılan ihracat on kat arttı ve 7 milyar dolar oranına ulaştı. İşsizlik oranı yüzde 17’den yüzde 10.7’ye düştü. Sulamada önemli mesafeler kat ettik ve hedefimiz bir milyar hektar alanı sulamaya açmaktır. Arazi toplulaştırma konusunda önemli ilerlemeler kaydettik. Hükümetimiz dönemine kadar 450 bin hektar alan arazi toplulaştırma yapılabilmişti biz on yılda 3.5 milyon alan toplulaştırma yaptık. GAP Eylem Planını revize ederek önümüzdeki dönem içersinde yeni çalışmalar oluşturuyoruz.

Havaalanından buraya gelirken bir gurup yolumuzu kesti ve sulama birlikleriyle ilgili şikayetlerini dile getirdi. Terfi sistemiyle su kullananlardan yüksek paralar tahsil edildiğini söylediler. Bu konuyu çözmemiz lazım. Cazibeyle kullananların su fiyatıyla terfi sistemiyle olan su fiyatının farkının minimize edilmesi lazım.

Birde özellikle enerji kullanımıyla ilgili sıkıntı var. Enerjiyi kullanıyorlar ama parayı ödemiyorlar. Birçok kez af getirdik ve bu konuda kolaylıklar yaptık. Ama buna rağmen bazıları sulamada kullandıkları enerjinin parasını ödemiyor. Bu ülke hepimizin, bu ülke hep beraber ayağa kaldıracağımız bir ülke. Çökersek hep birlikte çökeriz ve bedelini de hep birlikte öderiz. Biz sulama birliklerinin bu konudaki tasarrufunu, bu konuyu masaya yatırmaya mecburuz.

Ziraat odasının başkanlarından bu konuda yardım bekliyoruz. Bugüne kadar verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Bölgemizi ve ülkemizi birlikte kalkındırmak için birlikte yürüyeceğiz. İnşallah topraktan gelen bolluk ve bereket ülkemizin bereketine vesile olsun.” Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar da tarım sektörünün önemine değinerek, gıda fiyatlarının dünya ortalamasının altında olduğunu vurguladı. Bayraktar, ülke ekonomisinin yüzde 3.3 büyüme sağlamasına rağmen gıda ve tarım enflasyonunun düşük olduğunu dikkat çekerek, Türk çiftçisine teşekkür etti.

Tarımda büyüme var ama pazarlama sorunu olduğunu, bu manada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istediklerini ifade eden Bayraktar, sektördeki olumlu gelişmeler ve sorunlarını sıraladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanlıurfa ziyaretine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı eşlik etti.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile