Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Açıklaması

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı , ''Apaydın çadırkentinde Suriyeli muhaliflerin eğitildiği, kampın kontrolünün Suriyelilerce sağlandığı'' haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Apaydın barınma merkezinin iddia edildiği gibi bir askeri eğitim kampı değil, askerler ve yakınlarının da barındığı bir çadırkent olduğu bildirildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Suriye'den gelenler için Apaydın kampı dahil, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1 olmak üzere toplam 8 çadırkent, Hatay'da 1 geçici kabul merkezi ve Kilis'te 1 adet konteynerkent kurulduğu belirtildi.

Suriye'den girişlerin durdurulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı, güvenlik ve kimlik kontrolü, kayıt işlemleri gibi resmi prosedürler gereği kabullerin zaman aldığı kaydedilen açıklamada, geçen hafta AFAD ve Türk Kızılayı tarafından sıfır noktasında başlatılan insani yardımların devam ettiği, sınırda bekleyen Suriyelilere gıda ve su gibi yardım malzemeleri ulaştırıldığı bildirildi.

-''İddialar gerçek dışı''-

Apaydın çadırkenti dışındaki tüm barınma merkezlerinin ulusal ve uluslararası basın ile resmi heyetlere açıldığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

''Son günlerde basında, Apaydın çadırkentinde Suriyeli muhaliflerin eğitildiği, kampın kontrolünün Suriyelilerce sağlandığı gibi gerçeği yansıtmayan haberler yer almaktadır. Diğer tüm barınma merkezlerinde olduğu gibi Apaydın çadırkentinde de genelde yönetim ve koordinasyon Başbakanlık AFAD'da, ilde ise kurulduğu İl Valiliği'ndedir. Bu açıdan kampların yönetiminin Suriyelilerde olduğu bilgisi gerçek dışıdır.

Apaydın barınma merkezi iddia edildiği gibi bir askeri eğitim kampı değil, askerler ve yakınlarının da barındığı bir çadırkenttir.''

Burada konaklayanların güvenlik nedeniyle kimseyle görüşmek istemediği bildirilen açıklamada, Apaydın çadırkenti dahil tüm barınma merkezlerindeki Suriyelilerin giriş ve çıkışlarının gerekli güvenlik ve kontrol uygulamaları çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtildi.

Suriyelilerin gündüz barınma merkezlerinde kalıp geceleri Suriye'ye geçtiği, kampa giriş için AFAD Başkanı Fuat Oktay'dan istenen iznin geri çevrildiği iddialarının doğru olmadığı kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile