Başbakanlık Başdanışmanı ve Mavi Marmara saldırısında şehit olan Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan, 'Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve gelmesinden sonra Gazzeliler biraz rahatladılar. Mısır'daki sınır kapısı açıldı. Belki de Mursi'nin darbeyle indirilmesinin sebeplerinden birisi de Gazze'ye bu şekilde kolaylık sağlamasıdır.' dedi.
Doğan, İnsani Yardım Topluluğu tarafından Kastamonu Üniversitesinde düzenlenen 'Mavi Marmara Kudüs'e Giden Yol' konulu konferansta yaptığı konuşmada, oğlu Furkan Doğan'la ilgili anılarını, katılımcılarla paylaştı.
Furkan Doğan'ın bir isim olduğunu, esas meselenin Filistin ve Gazze olduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:
'Furkan'ı harekete geçiren Gazze'nin insanlık dışı durumudur. Gençlerimiz belki Gazze üzerinde daha araştırma yapmalıdırlar. İHH tarafından Gazze'nin son durumuna ilişkin bir rapor yayınlandı onu da okumanızı isterim. 2006 yılında İsrail'in işgal ettiği yerlerden çekilmesi yönünde bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma sonucu çekileceği topraklar Gazze şeridiydi. İsrailliler bir gecede orayı terk ettiler. ama terk ederken evleri yıktılar zeytin ağaçlarını dahi kesip öyle gittiler. Her tarafı talan edip gittiler. Şimdi o talan edilen yerlerde zeytin ağaçlarının yenisi dikilip yeşertilmeye çalışılıyor. Ben oğlum Furkan'ın şehit edilmesinin ardından bir yıl sonra Gazze'ye gidebildim, yeniden oraların ayağa kaldırılma çabalarını gördüm. Gazze şeridi dediğimiz yer Filistin topraklarının bir kısmı, bir tarafı Akdeniz'in en güzel sahillerinden birisi, içeriye doğru da yaklaşık 12 kilometre bir kara parçası.. Burada yaklaşık 1 milyon 800 bin Filistinli yaşıyor çok büyük bir çoğunluğu Müslüman.'
İsrail'in büyük bir nüfusu özellikle Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından ablukaya aldığını vurgulayan Doğan, 2006 yılından itibaren orada yaşayan insanların dünyayla irtibatının tamamen kesilmek istendiğini dile getirdi.
Doğan, bugün itibarıyla 10 yıldır uygulanan abluka ve ambargo sebebiyle Gazze'nin çok kötü durumda olduğunu belirterek, 'Gazze'nin bir tarafı İsrail, bir tarafı Mısır, bir tarafı da deniz. Gazze'nin dünya ile irtibatı ya Mısır'daki sınır kapısından, ya İsrail tarafındaki sınır kapısından veya deniz yoluyla olabilir. Ama İsrail abluka uyguladığı için kapıları kapatıyor. Denizden gelen yardımı engelliyor. Bir tek Gazze'nin dünya ile irtibatını sağlayacak kapı Mısır'daki sınır kapısı kalıyor.. Mübarek zamanında bu kapı da çok az açılıyordu. Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve gelmesinden sonra Gazzeliler biraz rahatladılar. Mısır'daki sınır kapısı açıldı. Belki de Mursi'nin darbeyle indirilmesinin sebeplerinden birisi de Gazze'ye bu şekilde kolaylık sağlamasıdır. ' ifadesini kullandı.
Bu arada Mavi Marmara'da şehit olanların isimleri okunması sırasında, salondaki öğrencilerin 'burada' diyerek karşılık vermesi üzerine duygusal anlar yaşandı.
Başbakanlık Başdanışmanı Doğan Açıklaması
'Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin göreve gelmesinden sonra Gazzeliler biraz rahatladılar, Mısır'daki sınır kapısı açıldı. Belki de Mursi'nin darbeyle indirilmesinin sebeplerinden birisi de Gazze'ye bu şekilde kolaylık sağlamasıdır'