Basında Sansürün Kaldırılışının 103. Yılı

Basında Sansürün Kaldırılışının 103. Yılı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, bugünün bir bayram değil sadece mücadele azminin arttığı bir gün olduğunu söyledi.

‘Basında sansürün kaldırılışının yıldönümü‘ nedeniyle Mersin‘de de bir dizi etkinlik düzenlendi. Cumhuriyet Alanı‘nda düzenlenen törene Mersin‘deki gazeteci derneklerinin yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başlayan törende, genç gazetecilerden Abidin Yağmur ve Belgin Öztürk, günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptı.

MGC Başkanı Ahmet Ünal, bugünün 103 yıllık şanlı mücadele geleneğinin yıl dönümü olduğunu belirterek, "Bugüne bayram demiyoruz, böyle bayram olmaz, bugün sadece mücadele azmimizi arttırdığımız ve gelecekle ilgili hedeflerimizi netleştirdiğimiz bir gün. Biz gazetecilerin hayata karşı, topluma karşı, insana karşı, ülkemize karşı sorumlulukları vardır. Biz yazılarımızı, kalemlerimizi, kameralarımızı ve mikrofonlarımızı toplumumuz için kullanıyoruz. O yüzden bizim özgürlüğümüzden bahsetmek toplumun özgürlüğünden bahsetmek demektir" dedi. İLO tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye‘nin 140 ülke arasında basın özgürlüğü anlamında 120. sırada yer aldığını dile getiren Ünal, "Bu bizim eksikliğimiz, bu bizim ayıbımızdır. 70‘e yakın gazetecinin cezaevinde olduğu bir ülkede gazetecilerin özgürlüğünden ve bayramından bahsetmek mümkün değil. Ancak önümüzü aydınlatanlar var, düşündükleri için içeride yatanlar var, onlar bizim önümüzü aydınlatıyor. Umut ediyoruz ki bizim birliğimiz, dirliğimiz önümüzdeki engelleri aşmamızı sağlayacaktır. Biz ülkemizin gazetecileri ve Mersin gazetecileri, şanlı direnişe devam edeceğiz, yaşasın 103. yıl, yaşasın gelecek yüzlerce yıl" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de 103 yıldır basın emekçilerinin öldürülmeye karşı, hapse karşı, sansüre karşı, sendikasızlaştırmaya karşı ve kovulmaya karşı direniş verdiklerini ifade ederek, "Öyle bir Türkiye ki, öldürülen gazeteci sayısı 80‘den fazla. Gazeteciler hakkında açılan tahkikat 4 bin civarı, açılan dava ise 2 bine yakın. İçeride 70 tane tutuklu gazeteci var. Bu durum Türkiye‘de sansürün, baskının en açık göstergesidir" şeklinde konuştu.

Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ise, basın çalışanlarının gerçekten zor şartlarda görev yaptığını belirterek, belediye olarak özellikle yerel basına destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından törene katılan gazeteciler, Kızılay‘ın seyyar kan alma aracında kan vererek örnek bir uygulama gerçekleştirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile