Başiskele Belediyesi'nden Zemin Etüdü Denetimi

Başiskele Belediyesi'nden Zemin Etüdü Denetimi

Başiskele Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ilçe genelinde yapılan zemin etüdü çalışmalarını denetliyor.

Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, 17 Ağustos depremi sonrasında önemi anlaşılan zemin etüdünün Bayındırlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak yapılması için mühendisler kontrolünde denetimler yapıyor. İlçe genelinde bina yapmak için müracaat eden vatandaşların zemin etüdü çalışmalarını büyük bir titizlikle yapılıyor. Saha çalışmasına mühendisler kontrolünde çıkan ekipler, zemin etüt sondajı, sismik çalışması ve rezistivite çalışmalarıyla zemini testlerden geçiriyor. Çalışmalarda alınan numuneler sonrasında zemin üzerine yapılacak binanın özellikleri, zeminin topografik özellikleri, şev durumuna göre zeminde sondaj adedi derinliği ve sismik serim sayıları belirleniyor.
Parsel bazında vatandaşların bina yaptığı zemin etütlerinde sondaj, SPT deneyi, araştırma çukuru, sismik kırılma çalışması, Rezistivite ve laboratuar deney çalışmalarını yaptırması gerekiyor. Bu çalışmaların denetimlerini ise Başiskele Belediyesi titizlikle yürütüyor. Sondaj çalışmasında her 1,5 metrede bir numune alınarak laboratuar deneyleriyle zemin tanımlaması yapılıyor. SPT deneyleri için kum, kil, silt, çakıl numuneleri yerinde etiketlendikten sonra hava almayacak şekilde parafinlenerek laboratuara gönderiliyor.
Sondaj sonrasında sahaya gelen jeofizik mühendisleri, sondaj verilerini de göz önünde bulundurarak, zeminde oluşturulan suni titreşimlerle hakim periyodu belirliyor. Sismik çalışmayı takiben sahada yer altı suyu tespiti için elektrik özdirenç etüdü uygulanarak inceleme yapılıyor. Bu işlemler sonrasında elde edilen verilerle yapı temelinin oturtacağı ortamın fiziki ve mekanik özelliklerinin tespiti için numuneler laboratuara gönderiliyor. Laboratuar sonuçları vatandaşların ruhsat talep dosyasında yerini alıyor. Rapor doğrultusunda ruhsatlandırma yapılıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile