Danıştay: Hukuk birliği zedelenecek

Danıştay Başsavcısı Candan ilk kez konuştu: 'Hukuk birliği ve eşitlik ilkesi yok edilecek.'

Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirecek kanun tasarısından haberdar olmadıklarını, internetten indirdiklerini söyledi. Candan “Bu tasarının arkasında başka amaçlar var” dedi

ANKARA - Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, hükümetin Meclis’e sevk ettiği Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirecek tasarısını CNN Türk’e değerlendirdi. Candan şunları söyledi:

* İNTERNETTEN İNDİRDİK: Bu tasarı için bizden görüş sormadılar. Oysa AB ülkelerinde bu tür kanunlar için mutlaka yargıdan görüş sorulur. Bizim bu tasarıdan hiç haberimiz olmadı. İnternetten indirip inceleyebildik.

* İDARE VATANDAŞLA KAVGALI: Tasarıda iş yükünün önemli ölçüde arttığı belirtiliyor. Doğrudur, Danıştay’ın iş yükü yıllar içinde çok artmıştır. İş yükünün artmasının iki nedeni var. Bunlardan ilki vatandaşın hak arama bilincinin gelişmesi. İkincisi ise idarenin iyi işlememesi, vatandaşla kavgalı olması.

* TASARI HAZIRLAMIŞTIK: Biz 2 yıl önce bölge idare mahkemelerinin istinaf mahkemesi hüviyeti kazanması için tasarı hazırlamıştık. Aralık 2009’da Adalet Bakanı’na sunduk ama hiç haber çıkmadı. O tasarı yasalaşsaydı iş yükü sorunu çözülürdü.

* İKİ HEYET OLMAZ: İş yükü sorunu böyle çözülmez. Danıştay’a 2 yeni daire kurulması öngörülüyor. Ardından daire sayısının ihtiyacının çok üstünde, 61 yeni üye kadrosu getiriliyor. Bunun da dairelerin çift heyet halinde çalışması için yapıldığı belirtiliyor. Çift heyet dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bunun çok önemli sakıncaları var. Her hakimin görüşü farklıdır. Aynı dairede görev yapan iki heyet aynı olay için birbirinden farklı kararlar verebilir. Bu durum hukuk karmaşasına neden olur. Eşitlik ilkesine aykırı olur.

* ARKASINDA NE VAR: Tasarı yasalaşırsa hukuksal karmaşa ve çelişkili kararlar ortaya çıkacak. Danıştay ve Yargıtay’ın yapısı değişecek. Bunların arkasında bir takım düşünceler olduğunu biliyoruz.

* HUKUK BİRLİĞİ VE EŞİTLİK: Bu tasarının hukuksal birliği, eşitlik ilkesini zedeleyeceğini düşünüyorum. Gerçekten reform yapılacaksa dava sayısını azaltacak tedbirler alınmalı. Bundan 4-5 yıl önce idari usul yargı tasarısı hazırlanmıştı ama yasalaşmadı. Ayrıca idari yargıda tam istinaf sistemine geçilmeli.


Yüksek Yargı Meclis’e görüş bildirecek

Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştiren tasarıyla ilgili Yargıtay ve Danıştay’da tüm dairelerden görüş istendi. Danıştay’da görüşleri değerlendirmek için bir komisyon kuruldu. Yargıtay ve Danıştay’ın bugün yasa tasarısının görüşüleceği TBMM’ye görüşlerini bildirmesi bekleniyor. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Arkadaşlarımız yarın (bugün) zaten Meclis’e gidecekler. Meclis’teki görüşmelerde görüşlerimizi belki açıklarlar. Arkadaşlarımız daha inceliyor. İnceleme safhası bitmedi. Bu yüzden bir şey söylemek istemiyorum” dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile