Başkale`de Gizli Kalmış Bir Tarih

Başkale`de Gizli Kalmış Bir Tarih

Van`ın Başkale ilçesine bağlı Yukarı Dallı köyünde İslamiyetin yayılmaya başlandığı yıllarda bu bölgeye gelmiş Eshab-ı Kiram dönemine ait olduğu belirtilen kale görünümlü caminin bir bölümü, yüzyıllar geçmesine rağmen ayakta durmaya çalışıyor.

Köyde bulunan yaşlılar, dedelerinden öğrendiklerini göre, bu tarihi yapının Hz Ömer`in soyundan gelen Abdul Ömer isimli zat ve onunla gelen sahabeler tarafından yaklaşık bin 500 metre yükseklikte hakim bir tepede kurulduğunu anlatıyorlar. Yöre sakinleri, tamamı yığma taşlardan inşa edilen yapının, günümüzün teknolojik imkanların kullanılarak bile yapılabilmesinin güç olduğunu belirttiler. Bir kısmı halen sağlam olan yapı, zaman zaman bazı ziyaretçiler tarafından da geziliyor. Tarihi yapının bulunduğutepede, Eshab-ı Kiram`a ait olduğu tahmin edilen mezarlar ve yarı yıkılmış küçük odalar bulunuyor.

Hakim noktalarında gözetleme kuleleri olan ve civardaki tüm köyleri gören kalenin, o dönemde savunma amacı ile bölgede en yüksek tepeye kurulmuş. Yapının karşısında bulunan tepelerde kiliseler olduğunu söyleyen köylüler doğa şartlarından dolayı onların da yıkıldığını anlattılar. Yöre sakinleri, kalenin son zamanlarda güvenlik gerekçesiyle insanların uğramaması ve başka nedenlerden dolayı bir kısmının tahrip edildiğini belirttiler. Bölgede yaşayan halk, kalenin 100 metre uzağında o dönem yaşayanlarıniçme suyu ihtiyaçlılarını giderdiği küçük bir göl olduğunu, fakat askeri yasak bölge içinde yer aldığını anlatarak bu tarihi yapının daha fazla tahrip olmadan yetkililer tarafından koruma altına alınmasını istediklerini söylediler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile