Başkan Akın; “‘Büyük Değil Bütünşehir”

Başkan Akın; “‘Büyük Değil Bütünşehir”

Germencik’e Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın, gündemde olan yasayla kapatılan onca beldeye rağmen Aydın’a sadece 1 yeni ilçe kazandırılmasının haksızlık olduğunu ifade etti.

Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın, TBMM’ye sevk edilen Büyükşehir kanun tasarısı ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Meclis komisyonunda büyük tartışma yaratan tasarının, Büyükşehir’den öte ‘‘Bütünleştirilmiş şehir’’ olduğunu vurgulayan Akın, yeni düzenleme ile vatandaşın hizmete ulaşmasında büyük sıkıntı yaşanacağını söyledi, kapatılan onca beldeye rağmen Aydın’a sadece 1 yeni ilçe kazandırılmasının haksızlık olduğunu ifade etti.

İzmir merkezli yayın yapan Kanal35 televizyonunda gündemi değerlendiren Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın, 13 ilin Büyükşehir yapılması ile ilgili kanun tasarısı hakkında açıklama yaptı. Geçtiğimiz Çarşamba günü yaklaşık 1 saatlik canlı yayında soruları yanıtlayan Akın, Yeni Kanun Tasarısı'na göre; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyabakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, İçel, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırlarının il mülki idare sınırı olacak şekilde genişletileceğine, yeni 13 ilde aynı şekilde büyükşehir belediyeleri kurulacağına ve il genelindeki bütün belde belediyeleri ile köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılarak, bağlı oldukları ilçe belediyelere mahalle olarak katılacağına dikkat çekti; ‘‘Büyükşehir’’ uygulamasının hayatımıza ‘‘Bütünleştirilmiş şehir’’ olarak gireceğini ifade etti.

AYDIN’A BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILDI Detayları gizlenen tasarının yerel yönetimleri yerle bir edeceğini kaydeden Başkan Akın, taslağın kendi içinde çelişen ifadelerle dolu olduğunu savunarak, “Aydın Belediyesi bölünerek Efeler adında yeni bir merkez belediyesi oluşturulmuştur. Bu bile tek başına Aydın’ın uğradığı büyük bir haksızlıktır. Zira Balıkesir, Hatay, Tekirdağ ve Şanlıurfa 3’er, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla ve Van 2’şer yeni ilçe kazanırken; hizmet kalitesini arttıracağını vaat eden AKP, Aydın’a sadece 1 ilçeyi yeterli görmüştür” şeklinde konuştu.

Akın, Yeni Kanun Tasarısı'nın vatandaşın yöneticilerle temasını azaltacağını, hizmet alımında büyük karmaşa doğacağını iddia eden Akın, açıklamasını şöyle sürdürdü: ‘‘Nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılmasına yönelik daha önce bir kanun çıkartılmış ancak bu kanun Danıştay tarafından iptal edilmişti. Hükümet, Büyükşehir kanun tasarısı ile 29 Bütünşehir dışında kalan 52 ildeki nüfusu 2 binin altında olan belediyeleri kapatarak bu belediyelikleri mahalle adı altında köye dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Kanun tasarısıyla; Türkiye’deki 29 İl Özel İdaresi, 1591 belde belediyesi kapatılarak beldeler mahalle ve köye dönüşecektir. Devre dışı kalan İl Özel İdareleri’nin yerine kurulacak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri, atanmışların seçilmişler üzerindeki baskısını artıracaktır. Kanun tasarısında adı geçen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri, İl Özel İdareleri’nin yerine kurulacak, başkanı ve harcama yetkilisi Vali ile Vali yardımcıları olacaktır. Bu anti-demokratik uygulama, seçilmişlerin yerine atanmışları getirecek, vatandaşın sandıkta kullandığı oyunu değersiz kılacaktır. İl ve ilçe merkezlerinden kilometrelerce uzaklıktaki bir köye gitmek için harcanacak zamanı ve parayı düşünürseniz karlı bir iş yapılmadığı görülmektedir” diye konuştu.

Belediye hudutlarının il hududu olarak kabul edilmesinin başta vatandaşın hizmete ulaşmasında ve güvenlik konularında büyük sakınca yaratacağına değinen Akın, “Beldeler köyleşecek, köyler köhneleşecek” sözleriyle merkezden uzaklaştıkça hizmetlerde aksaklıklar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

İller Bankası nezdinde D-7 statüsünde, yani ilçe olarak muamele gören Ortaklar’ın, resmen ilçe olmasının beklendiği bir süreçte kapatılma ihtimalinin kendilerini şoka uğrattığını ifade eden Başkan Akın, “Gündelik hayat devam edecek ancak özellikle köylerde ödenen vergiler can yakacak derecede yükselecektir. Vatandaş elektrik faturaları, emlak vergileri, katılım payları, imar ruhsat ve harçları gibi bazı vergilerde yüzde 100’ü aşan oranda fazladan ödeme yapacaktır” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’DE EŞİT HİZMET MÜMKÜN DEĞİL 5126 sayılı Büyükşehir kanununda yapılan değişiklikle Büyükşehir statüsüne girmeyen 52 ilde nüfusu 2.000’in altına olan belde belediyelerinin kapatılacağını, 56 milyon vatandaşın ‘‘Büyükşehir’’de yaşamaya başlayacağının altını çizen Ümmet Akın, ülke nüfusunun azımsanmayacak kadar büyük bir bölümünü ilgilendiren bir değişikliğin ‘‘Oldu Bittiye’’ getirildiğini kaydetti.

‘‘Vatandaşın istek ve beklentileri farklı. Orman köylerinin tüzel kişiliği kaldırılıyor, sonra da haklarınız baki deniyor. Belediye Gelirleri Kanunu gereğinde alınan vergi, harç ve katılım paylarından 5 yıl muaf olacaksınız deniyor. Kaynak yaratılamaz ise vatandaşa daha iyi hizmet nasıl götürülür?’’ diyen Başkan Akın, kazanılmış birçok hakkın gasp edildiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile