Baskan Alibeyoglu, 'Enerji Ve Akaryakit Fiyatlarinda Önlenemeyen Artis Üreticilerin Ve Halkin Belini Büküyor'

Baskan Alibeyoglu, 'Enerji Ve Akaryakit Fiyatlarinda Önlenemeyen Artis Üreticilerin Ve Halkin Belini Büküyor'

Kars Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu (KATSO) Baskani Ertugrul Alibeyoglu, artan enerji, akaryakit ve döviz kurlarini isaret ederek artisin vatandaslarin belini büktügünü belirtti.

Alibeyoglu, yetkililerden üreticiler, esnaf ve yerel halk için destek istedi.

Alibeyoglu, “Enerji, Akaryakit ve döviz fiyatlarinda bir süredir yasanan artislar ve belirsizlikler üreticilerimizi, esnafimizi ve halkimizi olumsuz yönde etkilemekte, piyasalarda durgunluklara sebebiyet vermektedir. Bir emtiada artan fiyatlar digerlerine de siçramakta ve domino etkisiyle tüm piyasalarda hissedilmektedir. Artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticilerimiz islerini yavaslatmakta, basta insaat sektörü olmak üzere tüm sektörlerde durgunluklar yasanmakta ve piyasalarin arz talep dengesi bozuldugundan bu durum fahis fiyatlarin ortaya çikmasina neden olmaktadir. Özellikle enerji ve akaryakit fiyatlarinda durdurulamayan artislar üretici ve esnafin yani sira yerel halkimizin da sosyal yasamina olumsuz yönde etki etmektedir” dedi.

Akaryakit fiyatlarinin günden güne artis göstermesi, döviz kurlarinda yasanan gelismeler ve belirsizlikler, tedarik zincirindeki kirilganliklar, hammadde ve diger girdi fiyatlarindaki olaganüstü artislarin, üretim sektörüne de yansidigini dile getiren Baskan Alibeyoglu “Hammadde, enerji, isçilik gibi girdi maliyetlerinin yaninda firmalarin genel pazarlama stratejisi, fiyatlandirma politikalari, genel pazar durumu, stok miktari gibi diger etkenler de satis fiyatini biçimlendiriyor. Bu yüzden ayni firmanin ürettigi ürünler arasinda bile farkli fiyat artis oranlari söz konusu olabiliyor. Enerji ve Akaryakit fiyatlarinda yasanan artisalar nakliye fiyatlarina etki ettiginden bu durum gida fiyatlarinin artmasina neden olmaktadir. Ilimiz Kars temel gida maddelerinin üretim sahalarina uzak bir konumdadir. Bu durum nakliye maliyetlerini ön plana çikarmaktadir. Dolayisiyla üretilen temel gida ürünleri ilimize ulasana dek birçok maliyeti de üstlenmekte bu durum yerel halkin cebine olumsuz yansimaktadir. Geçim derdi ile hareket eden yerel halkimiz özellikle artan akaryakit fiyatlari nedeniyle tüm gelirini enerji, kira, mutfak gibi temel ihtiyaçlarina harcamakta dolayisiyla sosyal ihtiyaçlarini ötelemektedir. Tüm gelirini enerji, kira, mutfak gibi temel ihtiyaçlarina harcayan yerel halkimiz sosyal açidan gelisme gösterememekte, bu durum ciddi anlamda sosyal sorunlara neden olmaktadir” diye konustu.

"KDV düsürülmeli, zam ÖTV’den karsilanmali"

Yetkililere çagri yapan Baskan Alibeyoglu, “Enerji ve akaryakit zamlari ulasim ve nakliye basta olmak üzere maliyetleri artiracagi için vatandasa enflasyon olarak da yansiyacaktir. Akaryakit ürünlerindeki zamlarin pompa fiyatlarina yansimamasi için KDV ve ÖTV’den karsilanmasi gerekmektedir. Zamlarin ÖTV’den karsilanmasi ve KDV oraninin yüzde 1’e düsürülmesi vatandasin yükünün azaltilmasi anlamina gelecektir. Devletimizin muhtemel bir krize karsi herhangi bir akaryakit rezervi ve tedbiri olmadigi için krizin faturasi dogrudan pompa fiyatlari üzerinden vatandaslara yansitilmaktadir. Bu nedenle elzem olarak ya nakliye ve tasimacilik sektörü desteklenmeli ya da akaryakit fiyatlari üzerindeki KDV ve ÖTV tutarlari yeniden düzenlenerek halkin cebine yansiyacak sekilde asgari düzeye indirilmelidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile