Baskan Altay Açiklamasi 'Çiftçimizin Yaninda Olmaya Devam Edecegiz'

Baskan Altay Açiklamasi 'Çiftçimizin Yaninda Olmaya Devam Edecegiz'

Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Güneysinir’da susuzluga dayanikli tibbi aromatik bitkilerden alternatif ürün olarak ekimi yapilan lavantanin hasadi yapildi.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, kirsalda yasayan vatandaslarin gelirinin artirilmasi ve ekilmeyen atil arazilerin üretime kazandirilmasi maksadiyla önemli çalismalar yürüttüklerini ifade etti.

Büyüksehir Belediyesi olarak tarim sehri Konya’da kirsal bölgelerde alternatif ürün ekimini tesvik ettiklerini dile getiren Baskan Altay, “Desteklemelerimizi planlarken birim alandan yüksek gelir elde edilmesi, bakiminin kolay olmasi, sulanamayan kurak arazilerin kullanilmasindaki basarisi gibi etkenleri göz önüne aliyoruz. Güneysinir ilçemizde de üç yildir ekimini destekledigimiz lavantalarin bu yilki hasat islemi gerçeklestirildi.

Burada çiftçimiz arazisini sulamadan ciddi bir gelir elde etmis oluyor. Bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da üreterek sehrimizin kalkinmasina katki saglayan çiftçimizin yaninda olacagiz. Hasadi yapilan lavantalarimizin üreticilerimiz için bereketli olmasini diliyorum” diye konustu.

Güneysinir’da bugüne kadar 1,3 milyon metrekare alanda 2 milyon adet lavanta fidesini yüzde 85’e kadar hibe destegiyle kurak alanlarda alternatif tarim ürünü olarak Konyali çiftçilere verdiklerini kaydeden Baskan Altay, Güneysinir Belediyesi’yle yürüttükleri projenin basindan itibaren üreticiye dikim, bakim ve hasat konularinda teknik ekipler tarafindan desteklerinin devam ettigini söyledi.



“Sürdürülebilir ve verimli tarimsal projeyi daha hayata geçirdik"

Baskan Altay, ilçede 2021’de lavanta damitma tesisi insa ettiklerini de hatirlatarak, “Lavanta yaginin bu tesiste çikarilarak, tescilini aldigimiz Lavonya markasi adi altinda; lavanta sabunu, lavanta kolonyasi, lavanta kesesi, lavanta yagi ve lavanta kremi gibi katma degerli ürünlerin üretimini gerçeklestiriyoruz. Ayrica farkli ürünlerde de AR-GE çalismalari yapiyoruz. Güneysinir ilçemizde çiftçilerimizin ve tibbi aromatik bitki üreticilerimizin birlikte hareket etmelerini saglamak, ürün ya da hizmet arzini düzenledik. Bireylerin ya da küçük isletmelerin pazar gücünü artirmak amaciyla Güneysinir Tarimsal Kalkinma Kooperatifi kurularak çiftçilerimizin örgütlü bir yapiya kavusmasini sagladik. Lavanta dikim ve hasat makinalarinin da destegini vererek tarimsal mekanizasyonla isçilik giderlerinin düsürülmesini amaçladik. Böylece sürdürülebilir ve verimli bir tarimsal projeyi daha hayata geçirmis olduk” dedi.

Konya Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle Güneysinir’da olusturulan lavanta tarlalari, üreticiye sagladigi katkilarin yaninda görselligiyle de cazibe merkezi olurken, kirsal turizmin canlandirilmasinda önemli rol oynuyor. Lavanta, bölgedeki aricilar tarafindan erken ilkbaharda bol nektar saglamasi ve üretilen lavanta balinin yüksek gelir getirmesiyle sebebiyle fazlaca tercih ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile