Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü’nün Konya Merkez Atik Su Aritma Tesisleri’nde ürettigi aritma çamuru gübre olarak çiftçilere destek oluyor. Türkiye’de mevzuata uygun biçimde aritma çamurunun toprakta kullanimina dair resmi izinleri alan ilk idare olmasinin yani sira akademik çalismalarla da konunun çok boyutlu olarak degerlendirmelerini yapan Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü, birçok alternatif degerlendirme alanda pilot çalisma yaparak referans oluyor. Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, aritma çamurlarinin halen toprak islahi ve tarimsal amaçli kullanildigini belirterek, Konya Merkez Atik Su Aritma Tesisleri’nde yillik ortalama 35 bin ton aritma çamuru üretildigini söyledi.
Baskan Altay, organik gübrelerin açik alanda kurutulduktan sonra ülke ekonomisine ve tarimsal ekonomiye kazandirildigini ifade etti.
“Sadece atik degil ayni zamanda bir hammadde”
Gerekli resmi onay süreçleri sonucunda alinabilen aritma çamurlarinin organik degerlerinin yüksek olduguna dikkat çeken Baskan Altay, “Özellikle misir, bugday, arpa ve yonca gibi ürünlerde organik gübre kullanimi ile verim daha da artiyor. Aritma çamurunun bertarafi için yüksek maliyetli teknolojiler kullanilmaktayken, organik gübre degeri olan aritma çamurunun, ekonomiye bir deger olarak kazandirilmasi ve atik olarak degil; hammadde olarak degerlendirilebilecegi belediyemizin uygulamalari ile somut hale gelmistir” dedi.
“Çiftçilerin aritma çamuruna talepleri artiyor”
Türkiye’de ilk defa Konya Büyüksehir Belediyesi KOSKI Genel Müdürlügü’nce “Stabilize Aritma Çamurlarinin Toprakta Kullanilmasina Dair Yönetmelik” kapsaminda Konya Merkez Atik Su Aritma Tesisinde olusan stabilize aritma çamurlarinin talep eden kullanicilara ücretsiz verilmesinin saglandigini kaydeden Baskan Altay, “Stabilize Aritma Çamuru Kullanim Izin Belgesi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizdan alinmistir. Söz konusu izin belgemiz 3 yilligina verilmis olup yasal süreleri içerisinde belgemiz yenilenmistir. Çiftçilerimizce alinan olumlu sonuçlar sonrasinda, çiftçilerimizin stabilize aritma çamuru talebi artarak devam etmektedir.” diye konustu.
Baskan Altay, stabilize aritma çamurlari ile ilgili ülkemizdeki çesitli kurum ve kuruluslarla bilimsel çalismalar yapildigina da sözlerine ekledi
Baskan Altay Açiklamasi 'Gübre Olarak Kullanilan Aritma Çamuruyla Çiftçimize Destek Oluyoruz'
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Konya Merkez Atik Su Aritma Tesisleri’nde aritilmis ve stabil hale getirilmis çamurdan hem enerji elde ettiklerini hem de yüksek verimli organik gübre özelligi sayesinde çiftçilere katki sagladiklarini söyledi.