Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, bilim, teknoloji ve inovasyon alanindaki yatirimlar, projeler ve gündemle ilgili basin toplantisi düzenledi.
Konya Büyüksehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ndeki toplantinin basinda Konya’nin son günlerde ev sahipligi yaptigi ulusal ve uluslararasi organizasyonlardan bahseden Baskan Ugur Ibrahim Altay, “Konya olarak çok yogun günler yasiyoruz. Ayni gün içinde çok sayida programa ev sahipligi yapiyoruz. Neredeyse organizasyonlara yetisemiyoruz. Bu yogunluk yorucu gibi görünse de aslinda bereketi de beraberinde getiriyor. Özellikle pandemi sebebiyle yapamadigimiz ulusal ve uluslararasi organizasyonlari bir bir hayata geçiriyor; bilim insanlariyla, akademisyenlerle, sanatçilarla, sivil toplum kuruluslariyla ve hemsehrilerimizle bir araya geliyoruz” ifadelerini kullandi.
“Bu odaklarin neden bu denli rahatsiz olduklarinin bilincindeyiz”
Baskan Altay, manevi degerleri yasatmak ve çocuklarin bu degerlerle yetismesine katki saglamak adina geçtigimiz yillarda Konya Il Müftülügü ile birlikte Güle Oynaya Camiye Gel programlari düzenlediklerini hatirlatarak, bu çerçevede sabah namazina toplamda 40 gün katilan 46 bin çocuga bisiklet hediye ettiklerini kaydetti.
Ugur Ibrahim Altay, “Pandemi nedeniyle ara vermis olsak da projemize bu yaz kaldigimiz yerden devam edecek ve evlatlarimiza yine bisiklet hediye edecegiz insallah. Fakat bu bizim bu çalismamizdan rahatsiz olan bazi çevreler var. Bizler bu odaklarin neden bu denli rahatsiz olduklarinin bilincindeyiz. Bu anlayis ne yazik ki yeni bir zihniyetin ürünü degil. Bizler bu tarz tepkileri geçmiste de pek çok kez tecrübe ettik. Fakat ne olursa olsun, dogru olan yoldan hiçbir zaman ayrilmadik. Insallah hayir olan bu yoldan da ayrilmayacagiz. Yakinda duyurusunu yapacagimiz Güle Oynaya Camiye Gel Projemiz ile insallah bu yil da camilerimiz civil civil olacak. Ben bu konuda bizlerin her zaman yaninda olan tüm hemsehrilerimize ayrica tesekkür etmek istiyorum. Bu hakikaten bir Konya projesidir” dedi.
Belediye olarak akilli sehircilik ve teknoloji alaninda yaptiklarini çalismalari anlatan Altay, “Çagin gereklerine uygun olarak Konya’mizi bir teknoloji üssü haline getirmek için göreve geldigimiz günden itibaren pek çok çalismayi hayata geçirdik. Ayrica akilli sehircilik uygulamalarimiz hem ülkemizdeki diger sehirlere hem de dünyaya örnek teskil etti” ifadelerini kullandi.
Teknoloji Endüstri Bölgesi’nde yer tahsisini Konya Büyüksehir Belediyesi’nin yaptigi ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikasi’nin Türkiye’nin ihtiyaci olan savunma sistemlerini üretmeye basladigini belirten Altay, “Konya Büyüksehir Belediyesi ve ASELSAN isbirliginde Konya’nin akilli sehirle ilgili planlamasini da yapiyoruz. Burada asil hedefimiz akilli sehircilik konusunda yerli ve milli standartlar olusturmak. Akilli sehircilik alaninda yerli bilgi birikimi ile planlamalari yerli teknoloji odakli hayata geçirmek. Yaptigimiz bu çalisma diger sehirlere de insallah örnek olacak ve akilli sehircilik konusunda yerli ve milli uygulamalar artacaktir. Böylece ekonomiye ve istihdama da önemli katki saglamis olacagiz. Ayni zamanda yaptigimiz bu çalismalari Türk Dünyasi Belediyeler Birligi (TDBB) çatisi altinda da paylasmayi ve pazarlamayi planliyoruz. Su an yüzde 80 oraninda tamamladigimiz bu projede kapsayici bir anlayisla çesitli kurum ve firmalardan olusan yaklasik 500 paydasimizin toplanti, birebir görüsme gibi faaliyetlerle görüslerini aldik. Yine bu anlayisla çalismamizin tüm asamalarinda paydaslarimizin görüs ve fikirlerini almaya devam edecegiz” diye konustu.
Her sene büyük ilgi gören Konya Bilim Festivali’nin bu sene 23-26 Haziran tarihleri arasinda gerçeklestirilecegini duyuran Altay, Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Kapsül Teknoloji Platformu, Sosyal Inovasyon Ajansi, Konya Bilim Merkezi odakli çalismalar, metaverse, internet ve altyapi hizmetleri, artirilmis gerçeklik teknolojisiyle tasarlanmis Bir Bilenle mobil uygulamasi, Konya Mobil uygulamasi, KOSKI Cografi Bilgi Sistemi, veri çalismalari, uydu destekli tarimsal alan analiz uygulamasi ve akilli ulasim sistemleri hakkinda bilgi verdi. Toplantinin sonunda basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Altay, Konya’yi diger tüm degerlerinin yaninda çagin gereklerine uygun olarak bir bilim ve teknoloji sehri haline getirmenin öncelikleri arasinda yer aldigini, Konya Modeli Belediyecilik anlayisiyla bu konuda çalismaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Baskan Altay Açiklamasi 'Konya'yi Teknoloji Üssü Haline Getirmek Için Çalisiyoruz'
Konya Modeli Belediyecilik anlayisiyla Konya’yi bir teknoloji üssü haline getirmek için pek çok çalismayi hayata geçirdiklerini kaydeden Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, özellikle ASELSAN’la birlikte yürüttükleri çalismalara dikkat çekti. Baskan Altay, “ASELSAN isbirliginde Konya’nin akilli sehirle ilgili planlamasini yapiyoruz. Burada asil hedefimiz akilli sehircilik konusunda yerli ve milli standartlar olusturmak. Yaptigimiz bu çalisma diger sehirlere de insallah örnek olacak ve akilli sehircilik konusunda yerli ve milli uygulamalar artacaktir. Ayni zamanda bu çalismalari Türk Dünyasi Belediyeler Birligi çatisi altinda da paylasmayi ve pazarlamayi planliyoruz” dedi.