Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan Güneysinir’da alternatif ürün olarak örnek ekimi yapilan lavantanin hasadi gerçeklestirildi.
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Konya’da tarimsal üretimin ve üreticinin yasadigi bölgede refah seviyesinin artmasi için Büyüksehir Belediyesi olarak bugüne kadar önemli tarim projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti.
1,2 milyon lavanta toprakla bulusturuldu
Konya genelinde ürün çesitliligini artirmak için kurak bölgelerde ve kiraç arazilerde örnek çalismalar yürüttüklerini kaydeden Baskan Altay, “Bu kapsamda Güneysinir ilçemizi pilot bölge olarak belirleyerek 1 milyon 700 bin lira maliyetle 687 bin metrekarelik alanda 1,2 milyon lavanta fidesini toprakla bulusturduk. Ayrica Güneysinir Belediyemizle birlikte 150 bin metrekare alanda 280 bin adet lavanta fidesi dikilerek örnek bahçe uygulamasi yaptik. Çiftçimiz arazisini sulamadan ciddi gelir elde etmis olacak insallah. Deneme ekimi gerçeklestirilen lavantalardan ilk seferinde elhamdülillah çok güzel sonuçlar almistik. Ikinci hasadimiz da verimli geçiyor. Amacimiz lavanta üretimini daha genis alana yayarak hemsehrilerimize katki saglamak. Ayrica lavanta bali ve lavanta turizmiyle de bölgede turizm faaliyetlerini canlandirmak istiyoruz” dedi.
"Damitma tesisimizde lavanta yagi çikariliyor"
Baskan Altay, KOP Bölge Kalkinma Idaresi destegiyle insa ettikleri lavanta damitma tesisinin de hizmete girdigini hatirlatarak, “Lavantanin en önemli ekonomik degerini olusturan lavanta yagi bu sezon ilk defa damitma tesisimizde çikariliyor. Bu hasat döneminde 5-6 ton civarinda lavantanin islenerek yag elde edilmesini bekliyoruz. Dekar basina 4 ila 12 litre arasinda yag elde edilen lavantadan çikarilan yag miktari kadar kalitesi de çok önemli. Tüm dünyada çok kiymetli olan lavanta yagi özellikle; ilaç sanayi, kozmetik sanayi, gida ve temizlik sanayi olmak üzere birçok alanda kullaniliyor” ifadelerini kullandi.
Çiftçiye lavanta fidesi dikim makinasi da verildi
Konya Büyüksehir Belediyesi ayrica modern tarim tekniklerinin uygulanmasi ve isçiligin azaltilmasi amaciyla çiftçiye son derece kolaylik saglayan lavanta fidesi dikim makinasini da Güneysinir’a kazandirdi. Bu sayede çiftçilerin zamandan tasarruf etmesini saglayarak isçilik maliyetlerindeki yükünü de azaltilmis oldu. Konya Büyüksehir Belediyesinin Hatip bölgesinde kurdugu 40 bin metrekarelik tibbi aromatik bitki bahçesi içindeki 10 bin metrekare alana da 25 bin adet lavanta fidesi dikildi. Burada üretilecek lavanta fideleri desteklemeler kapsaminda üreticiye dagitilarak fide maliyetinin azaltilmasi saglanacak. Büyüksehir, kirsal bölgelerde ürün çesitliligi olusturma hedefi dogrultusunda Yalihüyük, Derbent, Çeltik ve Sarayönü ilçelerinde de 5’er dekarlik alanda tibbi aromatik bitki ekimi denemeleri yapiyor.
Baskan Altay Açiklamasi 'Lavanta Üretimini Genis Alana Yayacagiz'
Konya Büyüksehir Belediyesi’nin sehir genelinde tarimsal üretimi ve ürün çesitliligini artirmak için alternatif ürün olarak Güneysinir ilçesinde ektigi lavantada hasat islemi yapildi.