Başkan Altepe, Şehitleri Unutmadı

Başkan Altepe, Şehitleri Unutmadı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 11 Eylül Bursa’nın kurtuluşu sebebiyle Çağlayan Köyü’nde vatandaşların sıkıntılarını dinledi, şehitliği ziyaret etti.



Bursa’nın kurtuluşunun 89. yıl dönümü kentte coşkuyla kutlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 11 Eylül sebebiyle Çağlayan köyüne yaptığı ziyarette, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Çağlayan şehitliğini ziyaret etti. Başkan Altepe, Bursa’nın tarihine damgasını vuran değerlerin gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalar kapsamında, kentin muhtelif köylerindeki şehitliklerin yenilendiğini hatırlattı.


Büyükşehir Belediyesi’nin Çağlayan Köyü şehitliğini nisan ayında yaptırdığını ve eksiklerin de yakında tümüyle tamamlanacağını kaydeden Başkan Altepe, "11 Eylül Bursa için önemli bir gün. Bugün kentimizin Yunan işgalinden kurtulduğu gün. Biz bu ülkede yaşadığımız için çok şanslıyız ama bugünlere kolay gelinmedi. Nice insanlar bu uğurda can verdi." dedi.


Çağlayan Köyü’nün tarihindeki acı işgal olayını anlatan Başkan Altepe, şöyle konuştu: "1. Dünya Savaşı’ndan sonra Kurtuluş Savaşı’nda her yer olduğu gibi Bursa da işgal altındaydı. 2 yıl 2 ay 2 gün süre bu işgalde Bursa’da Yunan askerlerinin işgalindeydi. Yunan askerleri ülkeden kaçarken, Yunan askerleri ve onlara uyan Ermeni ve Rum çetecileri Çağlayan köyünü tahrip etmiş, yakıp yıkmış, buldukları vatandaşları şehit etmiş, camileri yakmış. 2 yıl 2 ay 2 gün süren işgalin ardından 11 Eylül’de yaşanan ve 12 Eylül’de sona eren işgalden kalan bu tahribatta şehit olan vatandaşlarımız anısına bu şehitliği Çağlayan’a kazandırdık."

Şehitlikte farklı yaşlarda 36 şehidin anısının yaşatıldığını ifade eden Başkan Altepe, bundan sonra da buraya Çağlayan köyü sakinlerinin sahip çıkacağına inandığını vurguladı. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan her zaman tarihe ve ecdadın emanetlerine bakılması gerektiğini vurgulayan Başkan Altepe, şehitliklerin düzenlenmesi çalışmalarının Aksu’dan Minareliçavuş’a kadar birçok köyde de hayata geçirildiğini söyledi.

ŞEHİTLİĞİN TARİHİ
İşgal sırasında 12 Temmuz 1921 gecesi, 45 kişilik Ermeni çetesi Çağlayan (Maskarahasan) Köyü’nü abluka altına alarak, köy halkını köy meydanına toplayıp, kırbaçla, dipçikle döverek, halkı ve evlerini soyar. Köy, Yunan’ın çekilme anında ise tamamen tahrip edilir. 11 Eylül 1922 Pazartesi öğleden sonra geri çekilen Yunan piyade birlikleri, Çağlayan köyüne girerler ve köyü kuşatıp ateşe verirler. Köy dışına çıkmaya çalışan köylüleri de süngü, kurşun, bomba ile şehit eder, ölmeyenlerin üzerine de benzin dökerek camiyle birlikte yakarlar. Köyden topladıkları 14 genci de dere içine götürüp kurşuna dizerek şehit ederler. Şehitlik, bu yıl Nisan ayında Büyükşehir Belediyesi tarafından Çağlayan’da şehit olan vatandaşlar anısına yaptırılmıştır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile