Baskan Arda'nin Yargilandigi Davada Facebook'tan Bilgi Istenecek

CHP’li Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a sosyal medya hesabindan hakaret ettigi suçlamasiyla yargilandigi davada Facebook’un ABD’de bulunan merkezine yazi yazilarak, paylasim yapilan hesaba ait ID numarasinin tespiti ve IP detay bilgilerinin istenilmesine karar verildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a sosyal medya hesabindan hakaret ettigi iddiasiyla hakkinda dava açilan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda’nin yargilanmasina devam edildi. Izmir 34. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya tutuksuz yargilanan sanik Halil Arda katilmazken, mahkeme salonunda taraf avukatlari hazir bulundu. Facebook’un Türkiye’de bulunan hukuk bürosuna yazilan yaziya cevabin geldigini söyleyen hakim, talep edilen bilgilerin Facebook tüzel kisiligi ABD’de bulundugundan Adalet Bakanligi Uluslararasi Hukuk ve Dis Iliskiler Genel Müdürlügünün 69/2 sayili genelgesi hükümlerine göre istinabe yoluyla istenilmesi gerektigi belirtilerek cevap verildigini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan’in avukati Gülsen Gezici, Facebook’tan bilgi ve belge getirtilmesine gerek olmadigini söyleyerek, “Dinlenen taniklar ve daha önceden sundugumuz ekran görüntüleri, paylasimlarin sanigin sayfasindan yapildigini belgelemistir. Sanik da kotasinin 5 bini doldurmasi sebebiyle sayfayi begeni sayfasina çevirdigini beyan etmistir. Bu nedenlerle sanigin cezalandirilmasini talep ediyoruz” dedi.

Baskan Arda’nin avukati Ayse Zübeyde Aydin ise söz konusu paylasimlarin Halil Arda tarafindan yapildigini reddettiklerini ifade ederek, “Siber Suçlar’dan alinan raporda yazismalarin tespit edilemedigi ve Facebook’tan tespit edilmesi gerektigi belirtilmistir. Bu nedenlerle ilgili bilgilerin ABD’ye talimat yazilarak Facebook’tan istenmesini talep ediyoruz” diye konustu.

Durusma savcisi da talep edilen bilgilerin istinabe yoluyla sorulmasini talep etti.

ABD’ye yazi yazilacak

Facebook sosyal paylasim sitesi hesabinin aidiyet kullanim durumu ve yapilan paylasimlarin aidiyetinin tespiti için Adalet Bakanligi Uluslararasi Hukuk ve Dis iliskiler Genel Müdürlügünün 69/2 sayili genelgesi uyarinca Facebook’tan ilgili bilgi ve belgelerin temini için ABD’nin yetkili adli makamina yazi yazilmasina karar veren hakim, ABD’den gelecek yazinin beklenmesi için durusmayi ileri bir tarihe erteledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile