Başkan Arslan, Kafesan'ın Çiğli Belediyesi’nin yüzde 99,9 ile ortağı olduğu bir limited şirket olduğunu ifade ederek şunları anlattı:
''Belediyemizin yapmış olduğu hizmet alım ihalelerini önceki yıllarda Kafesan şirketi almıştır. Kafesan Şirketi’nde çalışan 700 işçi, bu ihaleler kapsamında belediyemiz idari ve şantiye birimlerde görevlendirilmiştir. Kafesan Şirketi’nin 1992 yılından beri devam eden SGK ve vergi dairesi borçları bulunmaktadır. Bu borçlar geçmiş yıllarda gelen aflarla yeniden yapılandırılmış, ancak geçen süreçte ödeme konusunda istikrar sağlanamamış, ödeme aksamıştır. Şirketin borçlarının büyük bir kısmı ise SGK ve vergi dairelerine olan bu borçlardır. Tüm bu süreçte Kafesan Şirketi’nde çalışan işçilerimiz özellikle son aylarda maaş alma konusunda sıkıntı yaşamışlardır. Göreve geldiğimiz 4 Nisan’dan bu yana işçilerimize iki kez maaş alacaklarına mahsuben ödeme yaptık. Geriye dönük ortalama bir aylık maaş alacakları kalmıştır. Onu da en kısa zamanda ödeyeceğiz.
30 Haziran’da Belediye şirketi Kafesan’ın belediyemizle yapmış olduğu hizmet alım ihalesi sona erecektir. Bizim karşılaştığımız en büyük sıkıntımız Kafesan Şirketi’nin SGK ve vergi borçlarından dolayı yapılacak ihaleye katılamama ihtimalinin olmasıdır. İhaleye girebilmesinin tek şartı ise bu kamu borçlarının kapatılmasıdır. Borç iki şekilde kapatılabilir; Bunlardan ilki bu borcun ödenmesidir ki belediyenin içinde bulunduğu mali sıkıntılar nedeniyle böyle bir ödemenin yapılması imkasızdır. 1992 yılından beri süregelen borcu bir ayda kapatmamızın sizler de takdir edersiniz ki imkanı bulunmamaktadır. İkincisi ise vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili bir düzenlemenin hükümet tarafından çıkarılmasıdır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi yeni bir vergi ve SGK yapılandırılması durumunda Kafesan Şirketi yeniden ihaleye girebilecektir.''
TAŞERONLAŞMAYA KARŞIYIM
''Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan olarak ben de taşeronlaşmaya karşıyım, işçilerimizin yanındayım ve haklı olduklarını düşünüyorum'' diyen Arslan, ''Bu süreçte Kafesan Şirketi’nin ihaleye girebilmesinin mümkün olamadığını da nedenlerini belirterek anlattım. Ancak şuna söz veriyorum; Kafesan Şirketini en kısa zamanda toparlayarak ihaleye girebilecek düzeye getireceğim. Haziran ayı itibariyle ihale zamanı geldiğinden, sadece 6 aylık bir ihale sözleşmesi hazırladık. Bu süreçte de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ya da ilçe belediyelere ait hizmet alımı şirketlerini de ihaleye girmesi için davet edeceğiz. En kötü şartlarda bu 6 aylık sürecin ardından Belediyemizin Kafesan Şirketi’ni tekrar hizmet ihalesine sokabilmek için tüm şartları zorlayacağız veya belediyemizin ortağı diğer şirketlerden birini de hizmet alım ihalesine sokabilmek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Ben kimsenin üzülmesini, emekçi kardeşlerimizin mağdur olmasını istemiyorum. Bir kez daha yinelemek istiyorum; ben de taşerona karşıyım. Ekibimle iyi niyetle çözüm üretmeye çalışıyoruz, bundan kimsenin şüphesi olmasın'' şeklinde konuştu.
Başkan Arslan'ın Kafesan Açıklaması
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediyeyi borç batağından kurtarabilmek için harekete geçerken, işçilerin alacak krizi ilgili olarak da Kafesan Şirketi konusunda önemli bir açıklama yaptı.