Baskan Atila Aydiner, Dev Konut Ve AVM Projesini Millet Bahçesine Dönüstürdü

Baskan Atila Aydiner, Dev Konut Ve AVM Projesini Millet Bahçesine Dönüstürdü

Bayrampasa Belediyesi’nin Kartaltepe Mahallesi’nde insa ettigi millet bahçesi, bölgede yesil alana yapilacak en büyük yatirim olacak. Istanbul’a nefes aldiracak dev proje, bölge için de “oksijen deposu” olarak nitelendiriliyor. Millet bahçesinin alanina daha önce büyük bir konut ve AVM projesi yapilacak. Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, projeye müdahale ederek, alanin beton yigini olmasini engelledi. Baskan Aydiner, “Allah’a sükür muazzam bir millet bahçesi yapiyoruz. Beton yiginlari ve AVM ile dolu bir görüntüden Bayrampasa’mizi kurtardik” dedi.

Bayrampasa Millet Bahçesi, Eski Pancar Motor Fabrikasi alaninda, 45 bin metrekarelik alan üzerine insa ediliyor. Yapimi büyük oranda tamamlanan millet bahçesi, sosyal donati alanlari ve dogal yapisiyla ilçeye derin bir nefes aldiracak. Tematik bahçelerle donatilan dev park; çocuk oyun alanlari, etkinlik ve pilates alanlari, yürüyüs ve bisiklet yollari, kosu parkuru gibi vatandaslarin aileleri ile vakit geçirebilecegi çok sayida özellik içeriyor. Bahçenin zeminin altinda 200 araçlik otopark bulunuyor. Bahçede biyolojik gölet ve kuru havuz da yer aliyor.

Müze ve kütüphaneler, çim amfiler, millet kiraathanesi ve gül bahçesi gibi alanlar da bahçenin dogal ambiyansina eslik ediyor. Bayrampasa’nin aurasini degistirecek proje, en kisa süre içinde vatandaslarin hizmetine sunulacak. Istanbul genelinde yesil alana yapilan en büyük yatirimlardan biri olacak millet bahçesi, “oksijen deposu” olarak nitelendiriliyor. Dev park sayesinde binlerce metrekarelik alan beton yigini olmaktan kurtulacak.

“Millet bahçesi ile adeta bir oksijen adasi olusturacagiz”

Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, belediyenin en büyük projeleri arasinda yer alan millet bahçesi hakkinda açiklamalarda bulundu. Sosyal belediyecilik anlayisinin en güzel örneklerinden birini gerçeklestireceklerine vurgu yapan Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, “Ilçemizi güzellestirmeye devam ediyoruz. Millet bahçesi ile adeta bir oksijen adasi olusturacagiz. Insanimiz için en büyük yatirim bu. Bu bölgeyi beton yigini olmaktan kurtarip, Istanbul’un göbeginde bir yesil alan yaptik” seklinde konustu.



“Müdahale etmeseydik beton yigini olacakti”

Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, proje ile büyük bir tehlikenin ortadan kalktigina dikkat çekerek, “Millet bahçesinin oldugu alana biz müdahale etmeseydik bu alan komple beton yigini olacakti. Allah’a sükür muazzam bir millet bahçesi yapiyoruz. Beton yiginlari ve AVM ile dolu bir görüntüden Bayrampasa’mizi kurtardik” sözlerini kaydetti.



“Erbakan’in mirasina sahip çiktik”

Bayrampasa Millet Bahçesi’nin insa edildigi 45 bin metrekarelik dev alanda, daha önce Türkiye’nin yerli ve milli ilk dizel motor fabrikasi vardi. Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafindan 1956 yilinda “Gümüs Motor” ismi ile temeli atilan fabrikanin açilisi 1960 yilinda yapildi. Fabrikanin ismi daha sonra “Pancar Motor” olarak degistirildi.

Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner, Bayrampasa Belediyesi olarak Necmettin Erbakan’in mirasina sahip çiktiklarini söyledi.

Millet bahçesi alanina daha önce konut ve AVM projesi yapilmasinin planlandigini vurgulayan Aydiner, sunlari ifade etti: “Biz müdahale etmesek burasi bir beton yigini olacakti. Bayrampasalilar için beton yiginlarini degil yesil alani layik gördük ve projeye engel olarak millet bahçesi yapilmasini sagladik.”

Türkiye’nin ilk yerli ve milli motor fabrikasinin hazin hikayesi

1950 yilinda sanayilesme dönemi basladi.

Yerli ve milli sanayinin tesviklerle gelistirilmeye çalisildigi bu dönemde Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Mehmet Zahit Kotku Efendi’nin “yerli ve milli bir motor fabrikasi kurun” tavsiye ve telkinleri üzerine Prof. Dr. Sabahattin Zaim ve Korkut Özalp’in de aralarinda bulundugu 50 arkadasiyla bir ekip olusturdu. Ekibin çabalariyla ortaya konulan sermeye ile 1956 yilinda Bayrampasa’daki 12 bin 500 metrekarelik alanda Türkiye’nin ilk yerli ve milli dizel motor fabrikasinin temeli atildi. Bayrampasa’nin merkezinde bulunan ve toplamda 45 bin metrekarelik alanda kurulan fabrika, 1960 yilinda “Gümüs Motor” adiyla üretime basladi.

Fabrikada üretilen dizel motorlar Balkanlar’in en büyük fabrikasi haline geldi.

DSS dizel motor üretimi arttikça, büyük ihracatçilar ve ithalatçilarin da aralarinda bulundugu bir kesim fabrikanin üretimini engelleme girisimlerine basladi.

Yurt disindan gövdesi alüminyum olan motorlar ithal etmeye basladilar. Erbakan’in ekibi ise dizel motorlarin gövdesinin demirden yapilmasi gerektigini söylüyordu. Ithalatçilar ise, alüminyum motorlari 20 bin liradan satmaya basladi.

Fiyatlari daha da düsürerek, yerli ve milli motor sanayisini baltalamaya çalistilar. Rakipler fiyat düsürdükçe milli motor fabrikasinin hisseleri pancar üreticileri tarafindan satin alindi. Daha sonra Erbakan ve arkadaslari yönetimden ayrilmak zorunda kaldi. Pancar üreticileri fabrikanin ismini “Adana Pancar Motor” olarak degistirdi. Fakat birkaç yil içinde fabrikanin kapisina kilit vuruldu.

Baskan Aydiner, konut ve AVM projesini engelledi

Daha sonra motor fabrikasinin alani uzun yillar metruk ve bos olarak kaldi. Bu alan daha sonra dörtlü bir konsorsiyum tarafindan satin alindi. 1/5 binlik alan 1 /1000 ile askiya çikti ve projesi hazirlandi. Alanda konut ve AVM projesi için temel atilacakken Bayrampasa Belediye Baskani Atila Aydiner devreye girdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile bizzat görüsen Aydiner, bu alanin millet bahçesi yapilmasi için ricada bulundu. Bunun üzerine Erdogan’in talimatiyla beton yigini olacak alan yesil alan haline getirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile