Başkan Ayanoğlu: Mardin’in Geleceğini Düşünüyoruz

Başkan Ayanoğlu: Mardin’in Geleceğini Düşünüyoruz

Mardin Kent Konseyi yaptığı toplantıda Birinci Cadde`nin altyapı çalışmalarını ve tarihi mekanlarla ilgili sorunları masaya yatırdı.

Belediye Meclis Salonu`nda yapılan toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Vali Yardımcısı Müfit Gültekin, kurum amirleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kent konseyi üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Mardin Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin’in gelecekteki 50 yılını planladıklarını ve yapılan çalışmalarla Mardin’in adeta şantiyeye döndüğünü söyledi. Başkan Ayanoğlu, Birinci Cadde`nin altyapı çalışmaları sırasında uygulanacak olan trafik düzenlemeleri ve Cumhuriyet Meydanı alanının yeniden düzenlenmesi konularında katılımcı müzakereci bir şekilde masaya yatırılacağını ifade etti.

Birinci Cadde`nin altyapı çalışmalarının daha önce belirlenen Kasım ayında değil de Nisan veya haziran ayına ertelenmesinin düşünüldüğünü kaydeden Ayanoğlu, şöyle konuştu: "Birinci caddeyle ilgili çalışmalarımızın Kasım ayında başlamasıyla ilgili müzakerelerimiz oldu. Fakat geldiğimiz nokta itibarıyla birinci caddenin restorasyonun yapım tarihini Nisan veya Haziran ayında yapmamız noktasında bir öneri geldi. Mardin bir dünya şehri. Sadece bizim değil, valiliğin değil. İstişare ederek kararlar veriyoruz. Kasım ayının kış ayı olması ve çalışmaların olumsuz etkileneceğinden bu tarihi nisan veya haziran ayında yapılmasını düşünüyoruz. Her nimetin bir külfeti var. Tarihi kentte alt yapı çalışmalarımız sürüyor. Çoğu yerde kanalizasyon şebekesi ve içme suyu şebekesi birbirine karışıyor. Bu insan sağlığı açısından ciddi bir problem. Bazı mimar akademisyenler, kanalizasyondan sızan suların tarihi yapılara ciddi anlamda zarar verdiği bu yapılan belli bir tarihten sonra yıkılmayla karşı karşıya kalma tehlikesinde olduklarını söylüyorlar. 2009 döneminden beri bu şehrin altyapı çalışmaların bitirilmeden diğer çalışmaların bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyoruz. Şu an sahada çok zorlanıyoruz. Bu çalışmalarımız yaparken denetimden geçiyor. Şehrin bazı alanda çalışmalar durdurulup, yer altında çıkan tarihi yapılara zarar verilmiyor. Tarihi bir kentte altyapı çalışmaları yapmak deveyi hendek atlamaktan daha zor. Ama biz bunları göze almamız gerekiyor."
Başkan Ayanoğlu altyapı çalışmaları sırasında kazılan yerlerin betonlanması için Valilik tarafından yapılan ihalenin sonuçlandığını ve sit alanında 140 bin metrekare alanın betonlanacağını sözlerine ekledi.

Mardin`le ilgili hazırladıkları plan ve projelerin hayata geçmesi için 100 milyon liraya ihtiyaçları olduğunu belirten Mardin Valisi Turhan Ayvaz, "Para olmayınca hazırladığınız plan ve projeler hiçbir işe yaramıyor. Sıkıntımız maddidir. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için 100 milyon liraya ihtiyacımız var. Kaynak sağlamak için bazı arsaların satışı için çalışmalar başlattık. Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında bazı vatandaşlarımızın evini yıkacağız. Onları sokağa bırakacak halimiz yok. TOKİ’nin yapacağı 1440 konut bunun için önemli." dedi.

Şehrin altına girdiklerini de söyleyen Mardin Valisi Turhan Ayvaz, "Bazı popülist belediye başkanları göze hitap edecek çalışmalar yapar. Bu da halkın hoşuna gider. Ama o şehrin altyapısına girdiğinizde o belediye başkanı aslında başarısızdır. Belediyeyle ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmayla şehrin altına girdik. Ama kimse ne olduğunu görmüyor. Yeraltına girdiğimizde birçok kişi rahatsız olacak. Sıkıntı çekeceğiz ama sabırlı olacağız. Yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Gönlümüzden geçen devam eden tüm çalışmaların iki yıl içinde tamamlanmasıdır. Taşın altına sizlerin de elinizi koymanız lazım. Kaynak sağlamak için sürekli mücadele ediyoruz. Bu parayı mutlaka bulmamız gerekir. Birinci Cadde’nin trafik sorununu çözmek için elektrikli otobüs düşünüyoruz. Bu otobüsler 8-10 adet olacak sürekli link atacak. Vatandaşa da bedava olacak." şeklinde konuştu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile