Başkan Babatonguz’dan Öğrencilere Tavsiyeler

Başkan Babatonguz’dan Öğrencilere Tavsiyeler

Eğitim Haksen Ağrı Şube Başkanı Ertuğrul Babatonguz, üniversite tercihi yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.


Üniversite tercihi yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Eğitim Haksen Ağrı Şube Başkanı Ertuğrul Babatonguz, öncelikle tercih yapılacak bölümü öğrencinin kafasında belirlemesi gerektiğini belirtti.

Neresi olursa olsun, yeter ki bir üniversiteye gireyim mantığıyla hareket ederse, mezun olduktan sonra iş bulma olasılığının düşük olmasının yanı sıra sevmediği, onu mutlu etmeyen bir işte çalışacağı için performansı da düşük olacak ve onu mutsuz edeceğini ifade eden Babatontuz, “Bu temel faktörün yanı sıra tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil puana göre aldığınız sıralama. Çünkü üniversiteler öğrenci alırken puanla değil sıralamaya göre öğrenci alıyor. Mutlaka ÖSYM'nin yayınladığı üniversite tercih kılavuzuna göz atmalısınız. Tercihlerinize başlamadan önce sıralamanızın altında kalan üniversiteleri yazmalısınız. 30 tercih hakkınız var. Tercihinizde mutlaka sıralamanızdan daha yüksek bir iki tane üniversite yazın. Bunlar da çıkması muhtemel üniversite ve bölümlerdir. Sıralama ve puan aralıkları sürekli değiştiği için ne olur ne olmaz bilemezsiniz. İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Mesela dereceniz 85 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 60-65 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin. Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 85 bin derecesindeyseniz ilk 90, 95, 100 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilir. Buradaki amaç da sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 85 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından yine açıkta kalmayacaksınız. Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme oranı çok düşük olduğundan, tercihlerinizi, minimum puan açısından, kendi YGS ve LYS puanlarınızın +/- 15; başarı sırasının yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin. İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer vermeyin. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Kimilerince sanal olarak oluşturulan ölü ya da hasta tercih kavramları gerçek değildir” dedi.

Ön lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylara da tavsiyelerde bulunan Babatonguz, “Sınavsız geçiş hakkına sahip öğrenciler, diploma notuna dikkat etmeli. Mesela, 2013 yerleştirmelerinde tercih etmeyi düşündüğünüz bölüme hangi diploma notuyla ve en son yerleşen kişinin sıralamadaki yeri nedir? Gibi sorulara dikkat ederek tercih yapmalı. Sınavsız geçiş hakkına sahip öğrenciler, sınava girmedilerse alan dışı tercihler yapmamalılar. Çünkü öncelik sınava girenlere verilecektir. Sınavsız geçiş hakkına sahip olmayanlar için ise, onlar da tercih yaparken alan içi tercihlere yönelmeliler. Alan dışı tercihlerde sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar yığılma oluşturacağından, kendilerine yer kalmayacaktır. Bundan dolayı, kendi alanlarından tercih yapmalılar. Sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar gibi, sınavla tercih yapma hakkına sahip olanlar da, bir önceki seneye hangi bölüme kaç puanla ve Türkiye’deki sıralamalarına dikkat etmeliler. Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir. 140-180 aralığında ham puan almış adaylar ise ön lisans programları ile Açık Öğretim Fakültesi lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun. ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Adaylar da bir önceki yılın başarı sırası ve taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini sıraladığı için bu durum biraz değişken olsa da göz ardı etmemek gerekir. Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm; programların devlet, vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Tercih Formu teslim etme süresini ne zaman sona ereceğini unutmayın. Tercih formunu teslim ettikten sonra hiçbir değişiklik yapma hakkınız olmayacaktır. O nedenle tercih formunuza yazdığınız bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat ediniz. Pek çok aday kod hatası nedeniyle açıkta kalmakta veya istemediği bölümlere yerleştirilmektedir” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile