Baskan Basaran, 'Milli Mücadelenin Mesalesi Balikesir' De Yakildi'

Baskan Basaran, 'Milli Mücadelenin Mesalesi Balikesir' De Yakildi'

Kuvayi Milliye Sehri Balikesir’in kurtulusunun 101’inci yilinda AK Parti Balikesir Il Baskani Dt. Ekrem Basaran kutlama mesaji yayinladi.

AK Parti Il Baskani Basaran, Kuvayi Milliye Sehri Balikesir’in kurtulusunun 101. Yilinda yaptigi açiklama da su ifadelere yer verdi.

“15 Mayis 1919´da Izmir´in isgaline karsi, Balikesirli vatanseverler Okuma Yurdu’nda bir araya gelerek protesto etmisler ve Alaca Mescit’te yapilan toplanti ile birlikte vatanin kurtulusu için ilk mesaleyi yakarak Milli Mücadeleyi baslatmislardi. Iste bugün, Millî mücadele mesalesinin yakildigi Kuvayi Milliye sehrimiz Balikesir’in düsman isgalinden kurtulusunun 101’inci yil dönümünü birlik, beraberlik içerisinde coskuyla ve heyecanla kutluyoruz.

Basaran, “Milli Mücadele Hareketi Alaca Mescit’te basladi, Tüm Anadolu’ya yayildi”

Millî Mücadele Dönemi; tarihi sanli zaferlerle dolu aziz Türk milletinin esarete boyun egmeyeceginin, bagimsizligindan asla ödün vermeyeceginin bir kez daha tarihe not olarak düsüldügü ve Kurtulus Savasi’nin en önemli safhalarindan biridir. Balikesir Alaca Mescit’te baslatilan Millî mücadele hareketi dalga dalga bütün Anadolu’ya yayildi. Balikesir’imizin yigit evlatlari, kendi imkanlari ile vatan savunmasinda üzerlerine düsen görevi tam anlamiyla yerine getirerek vatanin kurtarilmasina öncülük ettiler. Baslatilan bu harekat düsmanin karsisina 29 Mayis 1919‘ da Ayvalik‘ta Ilk Kursunla birlikte, 172. Alay’in yaninda yer alarak Edremit, Burhaniye, Gömeç, ve Havranlilar’la birlikte ardindan Akhisar, Soma, Ivrindi, Savastepe cephelerinde Sindirgi, Bigadiç, Savastepe ve Ivrindilileri bir araya getirdi. Milli Mücadele yillari bu sekilde basladi.



“Balikesir’in kahraman evlatlari, Balikesir daglarini geçilmez kildi”

Basaran sözlerinin devaminda, “Milli Mücadele’nin kahraman evlatlari Balikesirliler, Balikesir’in Daglari’ni Yunanlilar’a geçilmez kildilar. Balikesir’de yakilan Millî Mücadele mesalesi; Anadolu insaninin gür sesi olmus, Kaymakam Ibrahim Ethem Akinci yönetiminde Sindirgi Daglari’nda baslayan çete hareketi, kisa zamanda Gönen Daglari’nda Nuri Efe, Edremit Daglari’nda Akça ve Dalkiran Mehmet Efeler, Ivrindi Daglari’nda Koca Müdür, Tevfik Bey kumandasindaki müfrezeleriyle birleserek Yunanlilar’a agir kayiplar verdirdiler. Balikesir‘in Kahraman evlatlari, Büyük Taarruzla birlikte önce Sindirgi’yi sonra Dursunbey’i, Bigadiç’i kurtarip 6 Eylül’de de Balikesir’i kurtardilar.

Tarihimizin her döneminde, her türlü zorluga birlik içinde karsi koyan milletimiz, bu tarihi dönüm noktasini da birlik ve beraberlik içinde zaferle noktalayarak, bugün dünyanin en güçlü ve en yasanabilir ülkeleri arasinda yerini almistir. Bizler kahraman ecdadimizin torunlari olarak Kuvayi Milliye Sehri olmanin her zaman gururunu yasiyoruz. Basta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaslari olmak üzere vatanimiz, istiklalimiz ve istikbalimiz için kanlarini ve canlarini feda etmis bütün sehitlerimize, gazilerimize, Kuvayi Milliyecilerimiz’e Allahtan rahmet diliyor, minnet ve sükranlarimizi sunuyorum. Kuvayi Milliye Sehri Balikesir’imizin 101’inci kurtulus yildönümü kutlu olsun.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile