Sektörel sorunların masaya yatırıldığı toplantıda 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolar rakamına ulaşabilmek için kurulan üç ayrı tanıtım gurubunun faaliyetleri hakkında da genel bilgiler alınarak üç ayrı gurubun özellikle yurt dışında düzenlenecek etkinliklerde ortak hareket etmesi yönünde karar alındı.
MBTG Başkanı Ahmet Tiryakioğlu tarafından önerilen tanıtım guruplarının ortak faaliyet ve organizasyon isteği kabul edilirken konunun önemine dikkat çeken Başkan Batallı, “Ankara’da gerçekleştirdiğimiz toplantımızda sektörümüzle ilgili sorunları masaya yatırdık. Ancak asıl önemlisi Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar hedefinin yakalanabilmesi yanında sektörümüzün ve ülkemizin yurt dışı pazarlarda tanıtılması, yeni pazarların oluşturulması gibi birçok konuda önemli rol oynayacağına inanarak kurduğumuz üç ayrı tanıtım gurubunun özellikle yurt dışı faaliyetlerinde ortak hareket etmesi yönünde karar aldık. Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektörüne bağlı olarak kurulan ve faaliyetlerine başlayan MBTG, Meyve Tanıtım Grubu, Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Gurubu birçok projede ortak çalışmalar yürüterek daha etkin faaliyetlere imza atacaklardır. Bu gurupların sadece sektörlerin gelişimine ve yurt dışı pazarların arttırılmasına değil, aynı zamanda Türkiye’nin tanıtımına da büyük katkıları olacaktır. Diğer taraftan yeni pazarlar yeni markalarında doğmasını sağlayacaktır. Tanıtım ve bilinirlik oranının arttırılması gerek sektörümüz gerekse ülkemiz için çok önemlidir. Son dönemlerde Türk mallarına yönelik talebin artmasında ve sektörümüzle ilgili ihracatımızın artmasında şüphesiz kurulumuzun izlediği, TİM ve Ekonomi Bakanlığımızın desteklediği projelerimizin başarısıdır. Tanıtım gurupları ve sektör kurulları ülke ihracatının geliştirilmesi açısından önemli rol oynamaktadır” dedi.
Toplantıda gündemindeki konular görüşüldükten Sonra tanıtım gurupları arasında koordinasyon sağlanması ve yapılacak faaliyetlerde Ortak Akıl politikasının uygulanması yönündeki kararlarının ardından ülke gündemiyle ilgili birçok konuyu da masaya yatırarak Türk tarımının gelişmesi ve kalkınması için yapılması gereken konuları da görüşüldü.
İhraç edilen ürünler kadar ürünün taşıdığı markanın da dünya piyasalarında büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Şahin Batalı, “Üreticilerimizin ARGE ve tanıtım faaliyetlerine önem vermesi, dünya standartlarında ürün yetiştirerek yine bunları standartlara uygun olarak pazarlaması, markalaşmanın gelişmesi 2023 hedeflerinin gerçekleşmesini hızlandıracağı gibi bu süreç içerisinde onlarca dünya markasının oluşmasını da destekleyecektir” dedi.
Ankara’da düzenlenen Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör toplantısına GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer ve Şef Bülent Kayalı’da katılarak alınan kararların uygulanabilmesi için gerekli çalışmaları başlattılar .
Başkan Batallı’dan Sektörel Değerlendirme
Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, Başkan Şahin Batallı başkanlığında toplanarak gündemi değerlendirdi.