Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin gerçeklestirdigi İçel-Adana-Gaziantep Yüksek Standartli Demiryolu Projesinin ÇSED (Çevresel Sosyal Etki Degerlendirmesi) Sürecinde Paydas Katilimi ve Bilgilendirilmesi toplantisi, Tarsus Belediyesi meclis salonunda yapildi. Toplantida, yapilmasi planlanan Yüksek Standartli Demiryolu projesine iliskin ilgili mühendislik ve danismanlik firmasindan Çevre Yüksek Mühendisi ve Proje Yöneticisi Günal Özenirler ve insaat sirketinden yetkili Gökçem Altintas tarafindan proje tanitimi, İçel hatti, proje paydaslari, insaat ve isletme dönemi, çevresel sosyal etki degerlendirmeleri hakkinda sunum gerçeklestirildi.
“Bu kenti ikiye bölmeyin”
Sunumun ardindan konusan Tarsus Belediye Baskani Bozdogan, projenin paydaslari olan yerel yönetimlerin ve halkin fikirleri alinmadan hareket edildigini öne sürdü. Konusla ilgili defalarca Ankara’ya gidilmesine karsin tren hattinin yer altindan geçirilmesine sicak bakilmadigini belirten Bozdogan, “Ne olacak Tarsus? Bu kent ikiye mi bölünecek? Tarsus, yarisinin kuzeyde oturdugu, diger yarisinin alt tarafta isyerlerinin oldugu bir kent. Anket çalismasi yapildi, halk israrla sunu söyledi, ‘Bu kenti ikiye bölmeyin’. Defalarca Ankara’ya gittik, istediklerimizi anlattik, ‘bu kenti ikiye bölmeyin’ dedik. Sonuç yok. Artik gerekli yerlerden gerekli açiklamalarin yapilmasini istiyoruz” dedi.
“Yerel yönetimler ve halk dinlenmeli”
Gerçeklestirilen projede yerel yönetimlerin ve vatandaslarin dinlenmesi gerektigini vurgulayan Bozdogan, “Bu kentin bir kültürü ve kimligi var. Bu kentin ciddi bir bellegi var. Burada paydas diye anlatilan, halk ve yerel yönetimdir. Biz 2 yildir bu proje için elimizden gelen her seyi yapiyoruz. Sondaj çalismasi, dron çekimleri, akliniza gelebilecek her türlü etüt çalismasi gerçeklestirdik. Projeye iliskin her muhatapla toplantilar yaptik, fikir belirttik. Tek bir cevap istedik; tren yolu viyadük mü olacak, alt yoldan mi geçecek? Gerekli cevabi alamiyoruz. 2,7 kilometrelik tren yolu projesinde kent ikiye bölünecek. Biz sonuç istiyoruz. Bu kapsamda yerel yönetimler ve halk dinlenmelidir” diye konustu.
“’Tren alt yoldan geçerse 207 dönüm yesil alan kazandirilacak”
Tren yolu projesinde alt yolun kullanilmasi gerektigini dile getiren Bozdogan, “Kentimizin öyle bir yasantisi var ki ve insanlarin öyle birbirine bagliligi var ki görmenizi isteriz. Medeniyetin, tarihin, çok kültürlülügün baskentidir Tarsus. Bir bakiyoruz bir proje geliyor kente, yillardir insanlar bu proje ile yatiyor, bu proje ile kalkiyor. Lakin hiçbirimiz kimseden bir yanit alamiyoruz. Yanlislarini gösteriyoruz kabul ediliyor ama sonuç sifir. Bizler Ankara’ya gittik ayri ayri projeler hazirlayip götürdük ve 8 tane geçis hatti belirledik, hatta bizzat yaptiklari yanlislari tek tek anlattik ve kabul de ettiler, ‘evet hataliyiz’ dediler. Tren alttan geçerse 207 dönüm yesil alan ortaya çikaracagiz diyoruz ve bu rakam çok ciddi bir rakam” ifadelerini kullandi.
“Tek istedigimiz bu kent için dogru olan çözümü bulmaktir”
Vatandaslarin projeye iliskin açiklama bekledigini belirten Baskan Bozdogan, “Biz yerel yönetim olarak, belediye baskani olarak hatalari göstermekten ziyade kendi görüslerimizin, kentimizde olmasi gerekenin dinlenmesini istiyoruz. Bizden yer tahsisi istendi, her yeri uygun gördük, her tarafi kullanima açtik. Ama tüm bunlar yapilirken bize anlatin ne oluyor, ne bitiyor dedik. Çünkü biz yerel yönetimler de halka bunu açiklamak zorundayiz. Ama sonuç su an yok, çünkü kimse bize açiklama yapmiyor. Ben net bir sonuç alamadiktan sonra halkima neyi anlatacagim? Tek istedigimiz bu kent için dogru olan çözümü bulmaktir” seklinde konustu.
Proje, önerileri çerçevesinde yapilmazsa kentte sikintilara neden olacagina dikkat çeken Bozdogan, “Bir cevap almamiz gerekiyor. Biz her konuda her yerde uzlasmaya haziriz, çünkü kentimizi seviyoruz ve çok kadim topraklardayiz. Proje, önerilerimize uygun olarak yapilmazsa kentimizde büyük sikintilara yol açar. Bu kapsamda yerel yönetimler ve halkin projeye iliskin fikirleri lütfen dinlensin, gerekli kisilerden açiklama bekliyoruz” dedi.
Çevre Yüksek Mühendisi ve Proje Yöneticisi Günal Özenirler de “Proje kapsaminda alt ve üst geçitler ile kentin ikiye bölünmesinin önüne geçilmesi planlaniyor. Çalismalarimiz daha tamamlanmadi. Çalismalarimizin sonuna geliniyor. Bölünmeyi ortadan kaldiracak proje üzerinde çalisiyoruz. Cevaplar yavas yavas olusmaya basliyor” diye konustu.
Baskan Bozdogan'dan Yüksek Standartli Demiryolu Projesi Degerlendirmesi
Tarsus Belediye Baskani Haluk Bozdogan, İçel-Adana-Gaziantep Yüksek Standartli Demiryolu Projesi ile kentin ikiye bölünmesini istemediklerini söyledi. Yerel yönetimlerin bu konudaki görüslerinin dinlenmesini isteyen Bozdogan, tren yolu projesinde alt yolun kullanilmasi gerektigini ifade etti.