Baskan Büyükkiliç Açiklamasi '8 Alanda Kazi Çalismalarina Destek Veriyoruz'

Baskan Büyükkiliç Açiklamasi '8 Alanda Kazi Çalismalarina Destek Veriyoruz'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç; Kayseri Arkeoloji Müzesi’ndeki Kültepe Kanis Eserleri ve Endemik Bitki Türleri Sergisi Açilis Töreni’ne katildi. Büyükkiliç, törende yaptigi konusmada, “Kayseri Büyüksehir Belediyesi 8 alanda kazi çalismalarina destek veriyor, her birinden de gerçekten gün yüzüne çikan adeta degerlerimiz ile Kayseri’miz daha da önemli, anlamli boyut kazaniyor” dedi.

Birbirinden önemli çesitli medeniyetlere ev sahipligi yapmis olan açik hava müzesi niteligindeki doga ve tarih hazinesi Kayseri’nin dünyaca ünlü Kültepe bölgesine ait tarihi eserler ile endemik bitki türlerinin yer aldigi Kültepe Kanis Eserleri ve Endemik Bitki Türleri Sergisi açilisina Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç’in yani sira Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Hamdi Elcuman ve Kültepe Kanis Karum Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu, Kayserili Arastirmaci Yazar Halit Erkiletlioglu ile çok sayida yerli ve yabanci turistle vatandaslar katildi.

Kayseri Müzesi’ndeki Eski Kanis Eserlerinin Restorasyonu ve Tanitimi için Sürdürülebilir Türk-Italyan ve Yunan Ortak Projesi çerçevesinde düzenlenen ‘Tarih ve Endemik Bitkiler Bulusuyor/Kültepe-Kanis Eserleri ve Endemik Bitki Türleri Sergisi Açilis Töreni’nde konusan Baskan Büyükkiliç, Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin 8 tane alanda kazi çalismalarina destek verdigini vurgulayarak sunlari aktardi:

“Kayseri’miz bir açik hava niteliginde gerçekten her kösesi bir tarih kokuyor. Medeniyetler sehri Kayseri diyoruz. Kadim medeniyetler sehri Kayseri’mizin tabi ki biz bu degerlerimizi insanlikla bulusturmak, sahiplenme duygusunu olusturmak amaciyla da birlikte çalismalar yapiyoruz. Su anda Kayseri Büyüksehir Belediyesi 8 tane alanda kazi çalismalarina destek veriyor, her birinden de gerçekten gün yüzüne çikan adeta degerlerimiz ile Kayseri’miz daha da önemli, anlamli boyut kazaniyor. Malumunuz 7.5 milyon yil önce yasamis olan degisik fosillerin bulunmus olmasi, Kayseri’nin paleontoloji ve jeomorfolojik baglaminda yeniden degerlendirilmesinin çok önemsendigini ve mutlaka bunun yapilmasi gerektigini kamuoyu ve bilim adamlari takdir etmekte, yurt disinda degisik bilim adamlarimiz Kayseri’mizi bu anlamda ziyaret etmekte, biz de bununla ilgili bir müze çalismasini sürdürmekteyiz. Ikincisi, en önemlisi, 70 yil önce Kanis-Karum olarak bilinen rahmetli Tahsin Öztürk hocamiz dahil bu süreç içerisinde emegi geçen onlarca bilim adaminin sehrimize adeta bir katki saglayan ve deger katan yaklasimiyla Kayseri’nin gerçek manada ticaretin merkezi oldugunu, ticaretin yasalarinin, sosyal içerikli yasalarin Kayseri’de yazildigini da hep beraber gözlemekteyiz. O açindan da anlamli ve önemli çalisma. Bu çalismalarin Avrupa Birligi projesiyle daha farkli boyutlara tasinmasi hem de dijitalize bir hale getirilmesi ayrica bizim için önemli ve anlamli.”

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Kayseri’yi hak ettigi yere getirmek için dayanisma içerisinde çalismalari sürdürdüklerini dile getirerek, “Su anda içerisinde bulundugumuz Kalemiz dahil Arkeoloji Müzemiz dahil tarih kokan ve bu degerleri bagrinda barindan bu yaklasim ile bu çalismalarimizi yaparken, sehrimizi turizm odakli degisik alanlarla tanistirmak, bulusturmak ve hak ettigi yere getirme adina da ilçe belediye baskanlarimizla da dayanisma içerisinde çalismalarimizi sürdürüyoruz. Sehrimizin dogusunda ayri bir degerler, batisinda ayri bir degerleri kuzeyinde ve güneyinde bir ayri degerler oldugunun her birimiz farkindayiz diyerek, bu degerlerimize sahip çikmamiz gerekiyor” diye konustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi’na, kazi çalismalarini 12 aya çikarmasindan dolayi tesekkür eden ve Kayseri’nin essiz tarih ile turizm degerlerine deginen Baskan Büyükkiliç, belediye olarak müzelerle, kazilarla, tarihi eserlerle ilgilenmeme gibi bir tercihlerinin söz konusu olmadigini söyleyerek sunlari dile getirdi;

“Biz diyoruz ki ‘arkadas, müzeden bize ne, kazilardan bize ne, ya da tarihi eserlerimizden bize ne, ilgili kurum ilgilensin ya da çalismasini yapsin’, böyle bir lüksümüz de yok, fantazimiz de yok. Allah’a sükürler olsun gerek kamu kurum ve kuruluslarimizla, gerekse yerel yönetimlerimizle, Valimizin de her zaman sicak bakisi ile el ele, gönül gönüle vermek suretiyle bu sehri hak ettigi yere tasimak, her alanda gerçekten bir turizm merkezi oldugunu kanitlamayi, hep birlikte bir zenginlik olusturarak yolumuza devam etmeyi umuyorum.”

70 yildir süren kazi çalismalarindaki 38 bin kayit dijital ortama aktarildi

Kültepe’de 70 yildir kazilarin yapildigini dile getiren Kültepe Kanis Karum Ören Yeri Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu ise Kültepe ve yapilan çalismalar hakkinda genis bilgiler vererek, elde edilen yazili buluntularin, tutulan notlarin ve belgelerin dijital ortama aktarma çalismasi çerçevesinde 38 bin civarinda kaydin dijital ortama aktardigini paylasti. Kulakoglu, açiklamasinda ikinci projelerinin ise eserlerin restore edilerek salonlara çikarilmasi oldugunu ifade ederek, “Ikinci projemiz, Allah razi olsun bu bina Büyüksehir Belediyemiz’in katkilari ile yapildi. Gördügünüz binanin arkasi tamamen depo aslinda ve bu deponun içinde binlerce, on binlerce eser var ve bunlarin en azindan bir kismini restore edip tekrar salonlara çikarmakti” diye konustu.

Kulakoglu, söz konusu projelerin bu ay sonuna tamamen bitmis olacagini da bildirdi. Kayseri Müzesi’ndeki Kültepe Kanis Eserleri ve Endemik Bitki Türleri Sergisi Açilis Töreni’nde Büyükkiliç, sergiyi gezerek eserler hakkinda bilgi aldi. Törende, yerli ve yabanci turistlerle bir araya gelen ve onlarla sohbet ederek fotograf çektiren Baskan Büyükkiliç, öte yandan çocuklarla birlikte kil tablet yapma etkinligine katilarak onlarin çalismasina ortak oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile