Baskan Büyükkiliç, Kayseri Iklim Degisikligi Eylem Plani'ni Baslatti

Baskan Büyükkiliç, Kayseri Iklim Degisikligi Eylem Plani'ni Baslatti

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Büyüksehir Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskanligi tarafindan düzenlenen Kayseri IDEP Paydas Çalistayi Programi’na katildi. Çalistayda, Kayseri Iklim Degisikligi Eylem Plani çalismalarini da baslatan Baskan Büyükkiliç, Büyüksehir Belediyesi olarak iklim degisikligi ile mücadele çerçevesinde yaptiklari çalismalari anlatti.



Kadir Has Kongre Merkezi Lifos Salonu’nda Kayseri Büyüksehir Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskanligi tarafindan gerçeklestirilen Kayseri Iklim Degisikligi Eylem Plani (IDEP) Paydas Çalistay Programi’na Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Sibel Livdumlu, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ali Hasdal, Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Daire Baskani Buket Ergin, Iklim Degisikligi Farkindalik Projesi Danismani Tamer Atalay ve Engin Algür ile sunum yapacak akademisyenler katildi.

Çalistayda konusan Baskan Büyükkiliç, Kayseri’nin 5 üniversitesi ile gurur verici bir egitim merkezi oldugunu belirterek, “Kayseriler ticaret erbabi, endüstri merkezi olarak ‘isini bilen insanlar’ olarak nitelendirilir. Küresel isinma baglaminda da elinden geleni yapar diye umuyor ve inaniyorum” dedi.

Iklim degisikligi ve küresel isinmanin en önemli alanlarindan birisi oldugunu vurgulayan Büyükkiliç, “Gerek küresel ölçekte gerek ülke, gerekse yerel ölçekte çalismalar yapiliyor. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz bu alanda gerçekten en önemli çalismalar yapiyor. Degerli bakanimiz ve ekibini kutluyorum. Bizler de üzerimize düseni yapma yönünde özen gösteriyoruz. Meclisteki aldigimiz ilk kararlardan birisi mevcut yapimizi yineledik, Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Daire Baskanligi açtik” diye konustu.

Vatandaslarin pandemi sürecinde sehir merkezinden uzaklasip, yesil alan ile bulustugunu söyleyen Büyükkiliç, Kayseri’de salginda suanda sifir vaka oldugunu da animsatti.

IDEP-KAYSERI IKLIM HAREKETI PROJESINI BASLATTIK

Baskan Büyükkiliç, Kayseri Iklim Hareketi Projesi’ni baslattiklarini belirterek, “Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan imzalanan Paris Iklim Anlasmasi çerçevesinde, ülkemizin ortaya koydugu 2053 Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma vizyonuna paralel Kayseri Iklim Degisikligi Uyum ve Azaltim Eylem Planlarinin hazirlanmasini içeren “IDEP- KAYSERI Iklim Hareketi Projesini” baslatmis, proje çerçevesinde 2018-2021 yillarini içeren Kayseri Ili sera gazi envanter raporunu hazirlamis, bulunan bir Büyüksehir’iz. Hazirlayacagimiz Eylem Planinin sehrimizin çevreyle uyumlu, iklim degisikligi risk ve tehlikelerine karsi dirençli, gelisimine katki saglamasini temenni eder, sehrimizin bir paydasi olarak iklim degisikligi eylem planina sizlerin vereceginiz katkilardan dolayi simdiden tesekkür ederim” seklinde konustu.



IKLIM DEGISIKLIGI ILE MÜCADELEDE YAPILAN ÇALISMALARI ANLATTI

Yapilacak yeni yollarda bisiklet yollari talimati verdiklerini de hatirlatan Büyükkiliç, Büyüksehir Belediyesi olarak iklim degisikligi ile mücadele çerçevesinde yaptiklari çalismalari anlatarak, “Evsel nitelikli kati atik düzenli depolama tesisinde bulunan enerji üretim tesisimizin 5,7 megavat olan kurulu gücünü 2021 yilinda 2 kati olan 11,7 megavata çikardik ve sadece 2021 yilinda 39 milyon kilovat elektrik üretimi gerçeklestirdik. Yeni Entegre Kati Atik Bertaraf Tesisi projesi çerçevesinde hazirlanan ön fizibilite raporu 2021 yili itibari ile Bakanligimiza sunduk. Ülkemizde planlanan bertaraf tesisi olma özelligine sahip ve tahmini maliyeti 1.5 milyar TL’ye ulasacagini paylasmak isteriz. Bu proje, Mekanik Ayirma Tesisi (Kapasite 2.200 ton/gün), Atiktan Türetilmis Yakit Tesisi (Kapasite 450 ton/gün), Biyometanizasyon Tesisi (Kapasite 6480 m3 ’lük 6 adet reaktör), Yakma Tesisi ( Kapasite 500 ton/gün), Tibbi Atik Sterilizasyon Tesisi (Kapasite 10 ton/gün),

II.Sinif Düzenli Depolama Sahasi (35 yillik depolama ömrü), Enerji Üretim Tesisi (48 Megavatlik Enerji Santrali), Sizinti Suyu Aritma Tesisi Yardimci Üniteler (tekerlek yikama ünitesi, kantar, radyasyon paneli vs.) proseslerinden olusmaktadir. Bu özellikleri içeren bertaraf etme tesisi projemizin fizibilitesi yapildi, hayata geçirilme yönünde adimlarimizi atacagiz.”

6360 sayili Kanun ile hizmet sinirlarina dâhil olan ilçelerden kaynaklanan evsel atiklarin yönetimine iliskin olarak 5 adet transfer istasyonu planladiklarini ifade eden Büyükkiliç, “Hayata geçirme yönünde çalismalarimiza basladik, ayrica 5 semitrey aldik. Olusturulan Hafriyat Yönetim Sistemi ile hafriyat atiklarinin yüzde 35’ini tekrar kullanmak yönünde irade göstererek, sehrin hem kirliligini azaltiyoruz hem de ekonomik olarak bütçemize katki sagliyoruz. Merkezi isitma sistemine sahip kati veya sivi yakit kullanan tüm binalarda daha çevreci yakit olarak bilinen dogalgaza geçis islemlerini tamamladik” diye konustu.



“RAYLI SISTEM HATTI 48 KILOMETREYE ULASACAK”

Hava Kirliligi ile mücadelede yapilan çalismalardan en önemlisi olarak Çevre Zabitasi ekiplerini kurduklarini söyleyen Baskan Büyükkiliç, temiz enerjiyle çalisan rayli sistem hattini da 48 kilometreye ulastiracak çalismalarin hiz kesmeden sürdügünden bahsederek, “Ilimizin dogu bati aksinda yaklasik 35 kilometre uzunlugunda olan tramvay sistemimiz 48 kilometreye ulasacak. Talas hatti ve Kumsmall’a giden iki ayri proje ile rayli sistem hatti 48 kilometreye ulasacak. Belsin’den baslayan Kumsmall hattimiz dokuzuncu aya hayata geçecek diye umuyoruz, Talas hattimizin da on ikinci aya bitmesini umuyoruz. Böylece sehrimizde temiz enerjiyle çalisan toplu ulasim gibi önemli bir kazanim elde etmis oluyoruz” dedi.

Büyükkiliç, sehir için toplu tasima hizmetlerinde kullandiklari tüm araçlarda çevreci yeni nesil motorlu araçlarin oranini yüzde 55 seviyesine çikardiklarini, daha sonraki süreçte bunu artirma yönünde gayret gösterdiklerini ve elektrikli otobüslerle bu konuda çalismalar yapacaklarini ifade etti.



1 MILYON METREKARESI YESIL ALAN OLACAK MILLET BAHÇESI

Yapim çalismalari tüm hiziyla süren Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi’nin 1 milyon metrekaresinin yesil alan olacagini hatirlatan Baskan Büyükkiliç, yesil alan çalismalari ile ilgili söyle konustu:

“2020 yilinda 14,40 metrekare olan kisi basi yesil alan miktarini 2021 yilinda 16,89 metrekareye çikararak sadece 2 yilda yüzde 17.3 oraninda artis sagladik. Son dört yilda her yil 150 bin agaç dikimi gerçeklestirdik. 1 milyon 260 bin metrekarelik alana sahip Recep Tayyip Erdogan Millet Bahçesi projemizin 1 milyon metrekaresi pür yesil alan olarak hayata geçirildigini, diger kisimlari da etkinlik alani olarak hayata geçirmek suretiyle sehrimize en büyük kazanimi saglarken, tüm ilçelerimize Büyükseir olarak yaptigimiz Millet Bahçesi projesi ile çevreye, yesile en büyük katkiyi saglayan yerel yönetim olduk. Imar Yönetmeliginde degisiklik yapilarak imar planlarinda olusturulan parsellerde parselin her bir 100 metrekaresi için bir adet fidan dikme zorunlulugunu getirdik.”

TÜM ILLERE ÖRNEK PROJE: KAYBIS

Büyükkiliç, bisiklet projesi KAYBIS’in diger illere örnek oldugunu söyleyerek, “KAYBIS bisiklet projesi çerçevesinde, 52 istasyon olusturduk ve 700 bisiklet ile çevreci yaklasimla hem örnek hem de bisiklet kullanmak isteyenlere firsat verir yaklasim sergiledik. KAYBIS’imiz ayrica diger büyüksehirlerde çalismalar yapti. Akilli Ulasim Sistemleri Müdürlügü kurarak, 2021 yili itibari ile 55 adet tam adaptif akilli kavsak düzenlemesi yaptik. 2022 yili sonuna kadar akilli kavsak sayimizi 115’e çikartmak adina çalismalarimizin hizla devam ettigini sizlerle sevinerek paylasmak isterim” seklinde konustu.



BÜYÜKSEHIR’DEN TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA ÖNEMLI YATIRIMLAR

Tarim ve hayvancilik alaninda önemli hizmetler de yaptiklarini anlatan Baskan Büyükkiliç, su ifadeleri kullandi:

“Akisi olmayan veya az olan yer üstü su kaynaklari önüne kil ve membran kullanilarak son 3 yilda 60 adet yapay gölet hayata geçirmis olduk. Hem su kullanimini daha idareli kullanirken, hem de hayvanciliga en büyük destegi verdigimizi paylasmak istiyorum. Iklim degisikligi ile mücadelede tarima destek vermek için sadece 2022 yilinin bu ilk 3 ayinda 3000 ton yem bitkisi, nohut, yazlik bugday, aspir ve korunga tohumu dagittik. Böylece çiftçimize yalnizca tohum dagitimi ile 26 milyon TL destek saglayarak 200 bin dekar alanin ekilmesini sagladik. Kayseri’de yüzde 40 oraninda mera söz konusu, bu alanlari daha kullanilabilir hale getirmek için çalisiyoruz. 900 bin civarinda küçükbas, 500 bine yakin büyükbas hayvan varligi var. Hayvancilik konusunda da kendi kendine yeten bir ülkenin kendi kendine yeten bir sehri olmak için irade gösterdigimizi buradan paylasiyorum. Kurakliga dayanikli tohum çesidinin artirilmasi için, kuraklikla mücadele, biyoçesitlilik ve hayvancilik konularinda Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile çalisma yaparak bu gayretlerimizi artirdik. Su tasarrufu saglamak amaciyla yalnizca son iki yilda 40 adet açik sistem sulama tesisini kapali sisteme dönüstürdük. 2022 yilinda bu sayiyi bir o kadar daha artiracagimizi, bu konuda gerekli fedakârligi yapacagiz.”

Beydegirmeni Besi Bölgesi projesinin öneminden de bahseden Baskan Büyükkiliç, “5 milyon metrekare alan üzerinde 80 bin büyükbas hayvanin yetistirilecegi Beydegirmeni besi merkezimize sahip olduk ve biyogazdan elde ettigimiz 4,5 megavat Kurulu gücümüz ile temiz enerji konusunda hem çevre kirliligini önleyerek hem de sehrimize deger katarak gerekli çalismalarimiz yaptik. Bir o kadar günes enerjisi, seracilik alaninda yapilacak çalisma ve gübresini de degerlendirme konusunda diger bir alani ile çevre kirliligini önlemeyi amaçliyoruz” dedi.



KASKI’DEN “SU” ILE ILGILI DEV YATIRIM VE HIZMETLER

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, KASKI Genel Müdürlügü’nün su alt yapisi ile ilgili yatirim ve hizmetlerini söyle anlatti:

“Sürdürülebilir kalkinma kavrami, insan toplumunun dogal kaynaklar üzerindeki taleplerinin olustugu ekonomik ve sosyal baskilara yanit olarak sürdürülebilir yasami tesvik etmek için KASKI Genel Müdürlügümüzce kentsel su altyapi hizmetleri olan su temini, atik su ve yagmur suyu drenaj sistemlerini içeren Entegre Kentsel Su Yönetim Sistemi kurduk. KASKI’mizin mevcut SCADA sistemine entegrasyonu saglanabilen ‘Izole Alt Bölge’ Projesini hayata geçirdik. Bu proje çerçevesinde olusturulan 49 adet alt bölge çalismasi ile sebeke yüksek basinçtan korunmakta, yeni yapilacak sebeke yatirim maliyetleri düsmekte, yüzeye çikmayan su arizalarinin tespiti kolaylasirken, son iki yilda 22 milyon 232 bin TL degerinde su tasarrufu saglanmis bulunmaktadir. KASKI Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi içerisinde bulunan biyogaz tesisinde geçtigimiz yil 5 milyon 553 bin 348 kilovat elektrik üretimi gerçeklestirdik. KASKI Ileri Biyolojik Atiksu Aritma Tesisi 2’nci etap çalismalari çerçevesinde 5 megavat kurulu güce sahip Günes Enerji Santrali projelendirerek, temiz enerji konusunda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu proje ile yillik 10 milyon kilovat enerji üretimi gerçeklestirilmesi hedeflemekteyiz.”

DAHA TEMIZ, DAHA YASANILIR, DAHA GÜZEL BIR SEHIR

Yaptiklari çalismalarin meyvelerini aldiklarini, gerek tasarruf saglayip, gerekse çevreyi koruduklarini vurgulayan Büyükkiliç, “Bu duyarliligimizi arttirarak sürdürecegiz. Yavrularimizi, gelecek neslimize daha temiz, daha yasanilir, daha güzel bir sehir, bir ülke ve dünya birakma temennisiyle buna katki saglama yönünde en üst düzeyde gayretlerimizi paylasiyor, sizlerin de bu yönde yaptigi çalismalari takdir ediyor, daha saglikli gelecek hepimizin olsun” diye konustu.

Çalista çerçevesinde IDEP Projesi ve Uygulama Süreci, Küresel Isinma ve Tarima Etkileri, Iklim Kaynakli Afetler ve Sonuçlari gibi önemli konularda alaninda uzman isimler tarafindan sunum ve panel gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile