Başkan Çakır, Birlik Vakfını Ziyaret Etti

Başkan Çakır, Birlik Vakfını Ziyaret Etti

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Birlik Vakfı Malatya Şubesi’ni ziyaret etti.


Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açılışı gerçekleştirilen Birlik Vakfı Malatya Şubesi’ni ziyaret eden Başkan Çakır, vakıf bünyesinde oluşturulan kulüplerdeki üyelerin sorularını cevapladı.

MALATYA MERKEZDE 5 YIL İÇİNDE HİÇBİR YAPILAŞMAYA İZİN VERMEDİK
Malatya’da çarpık bir yapılaşma olduğunu kaydeden Çakır, Malatya merkezde görevde bulundukları 5 yıllık süreçte hiçbir yapılaşmaya izin vermediklerini dile getirdi.

Çakır, büyükşehrin getirdiği avantajları en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini ifade ederek, “Yapılamayan işlerimiz mutlaka var. Ortaya koyduğumuz ve devam eden projelerimiz var. Bu şehir ciddi bir çarpık yapılaşmayla meydana geldi. Özellikle 90’lı yıllarda bu şehrin etrafında 30-40 yıl çözmesi maddi ve prosedür olarak çok zor bir süreci yarattılar. Bunda özellikle yerel yöneticilerimizin çok büyük sorumlulukları var. 90’lı yıllarda Taştepe, Melekbaba, Kiltepe, Çarmuzu bölgesi ve Beydağı yamaçlarının büyük bir kısmı bu süreç içerisinde bu yapılaşmaya gitti. Malatya merkezde 5 yıl içerisinde kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin vermedik. Ama geçmiş dönemde öyle bir yara kaba bağlamış ki, buzu çözmek çok zor. Dolayısıyla biz 1/25000 ölçekli planlar üzerinde çalıştık. Bundaki amaç çarpık yapılaşmayı ve büyümeyi önlemekti. Konut alanları, yerleşim alanları, ulaşım bütünlüğünü sağlayacak, yeşil dokunun korunması adına bir plan çalışmasını başlatmıştık. O faaliyet onaylanmadan, çalışma bittikten sonra yasal düzenlemeyle, 1/100000’liklerin bakanlık tarafından yapılacağı ve bakanlığın bunları kontrol edeceği bir kanun çıktı. Dolayısıyla biz bunu entegre etmeye çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde en zorlandığımız konular kendi sınırlarımız dışında kalan diğer belediyelerin yapılaşmasıyla bir bütünlüğü sağlamaktı. Bu önümüzdeki en büyük engeldir. Büyükşehirle birlikte bu ortadan kalkmış oluyor” dedi.

HER ŞEHİRDE TRAFİK SORUNU VAR
Malatya’da içinden çıkılmaz bir trafik sorunu olmadığını kaydeden Başkan Ahmet Çakır, iki kuşak yolu açmaya çalıştıklarını söyledi.

Trafik sorununun her şehirde olduğunu ifade eden Çakır, “Gelişmiş olan şehirlerde de trafik sorunu vardır. Gelişmekte olan, çok geri kalmış ya da ilkel şehirlere de gidin trafik sorunu vardır. Burada önemli olan şehir yapısına göre planlamayı yapabilmektir. Trafiği akıcı hale getirebilmektir. Malatya’mızda da içinden çıkılmaz bir trafik yapısı yoktur. Belirli saatlerde bir trafik tıkanması vardır ama bu çok ileri safhalarda değil. Ama bunu daha ileri noktaya getirmemek için bizim ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

ŞEHRİ TEK MERKEZLİ YAPIDAN KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ
Yeşil alan ve tarım alanında yapılaşmaya izin vermediklerini kaydeden Çakır, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şehrimiz tek merkezli. Bu trafiğin en başlıca nedenlerinden bir tanesi. Onun haricinde şehrimiz doğu-batı istikametinde geliştiği için doğuyu batıya bağlayan ana arterlerimiz yok. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de bu. Biz bunun için iki kuşak yolunu açmaya çalışıyoruz. Bizi Kuzeyden geçen kuşak yolu, bir diğeri de hemen Beydağı eteklerinden geçen bir kuşak yolumuz. Bunlarla ilgili de biz 4-5 yıldır çalışmalarımız var. Bunların içerisinde şuulardan kaynaklanan sıkıntılarımız vardı. Kentsel dönüşümden kaynaklanan gecikmeler vardı. Yine alt kuşak yolunda da biz 4 yıl içerisinde 5’nci, 6’ncı şuuyu yaptık. Ama bir yerde kadastronun bir hatasından dolayı maalesef 2 yıl geciken bir süreç yaşandı. İnşallah oradaki sorunları çözerek, kuşak yoluna bu dönemde yine hız vereceğiz. Aynı zamanda şehri tek merkezli yapıdan çıkarmak için Karakavak bölgesinde alt merkez oluşsun diye bir gayret ortaya koyduk. Tarım alanı ya da yeşil alan yok edilip de, oraya bina dikilmiyor. Oralar vatandaşın hakkı, hukuku olan yerler. Biz bugüne kadar hiçbir tek noktada yeşil alanı yapılaşmaya açmadık. Tarım alanını, tek arsa bazında dahi yapılaşmaya izin vermedik. Ama bazı böyle çokbilmişler kendilerine göre yorum yapıyorlar. ‘Kayısı ağaçları kesiliyor, binalar dikiliyor’ deniliyor. Bunlar insanların hakkı. Yıllar önce adamın kendi almış olduğu arsası. Kendi bahçesi ona bakabilir de, yapabilir de. Ama biz alışılmışın dışında o bölgede yapılanma olmadan imarına göre altyapısını götürdük. Orada hızlı bir şekilde alt merkez oluşturmaya çalıştık.”

ŞEHİR PLANLAMASI YAPIYORUZ
Başkan Çakır, çevre yolunun altında da kentsel dönüşüme başlayacaklarını belirterek, “Malatya’nın tamamında bir kent tasarımı çıkararak, bir şehir planlaması yapıyoruz. İnşallah bu çerçevede de çevre yolunun altında da hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme başlayacağız. Dolayısıyla biz Altay Kışlası’nı da bunun için Başbakanımızdan istedik. Kentsel dönüşümü destekleyecek ve gerçekçi kılacak bir alan. Orayı da, burası için bir rezerv alanı olarak ayrılmasını talep ettik. Bunu da Başbakanımız uygun gördü. İnşallah buda gerçekleşirse, Malatya ileriye dönük çok büyük bir projeyi başlatmış olacak” şeklinde konuştu.

TRAMBÜS BİR ÇEVRE PROJESİDİR
Trambüsün bir çevre projesi olduğunu belirten Çakır, “Birçok sistemi inceledik, bize en uygun gelen proje trambüs oldu” dedi.

Çakır, trambüsün çok iyi bir proje olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Malatya yapısına göre ulaşımda bu trafik sorununu çözecek bir proje değil. Bunun için hayata geçirmiyoruz. Bu sadece ulaşımı daha kaliteli, daha seri ve daha çok yolcu taşıyabilen bir sistemi getirebilmek. Bu bir çevre projesidir. Malatya, Türkiye’de en temiz havası olan il seçildi. Dolayısıyla bu Malatya için gerçekten önemli bir gelişme oldu. Artık toplu taşıma hizmet alanı olarak görülüyor. Ve biz toplu taşımayı 2010’dan itibaren süspanse etmeye başladık. Biz bu sistemi kendi yağında kavrulabilen bir sisteme dönüştürmemiz gerekiyordu. Dolayısıyla biz birçok sistemi inceledik. Avrupa’nın her noktasında farklı ulaşım sistemlerini inceledik. Tabi bizim taşıdığımız bir yolcu sayısı var ve buna göre planlama yapmak zorundasınız. Birde sizin alt yapınızın durumu vardır. Yol genişlikleriniz, kavşaklarınız da bu noktada önem taşıyor. Bize en uygun trambüs sistemi oldu. Çok alışılmış bir sistem değil. İnsanların zihninde geçmişte kalan bir yapı var. Avrupa’yı incelediğiniz zaman birçok yerde yeni ihalelerin yapıldığını, birçok sistemin buna geçtiğini göreceksiniz. Raylı sistem kesinlikle bir üst proje değil. Sadece alt yapıya inanılmaz bir maliyet yatırıyorsunuz. Bu aradaki fark çok az dahi olsa bunu dahi düşünürsünüz. Çünkü raylı sistem geçtiği bütün alanları bozuyor. Hem araç trafiğini hem yaya trafiğini inanılmaz derecede olumsuz etkiliyor. Hafif raylı sistemi eleştirenler kesinlikle tek bir done ortaya koymadılar. Yurt dışından birçok şehir bizim yaptığımız bu çalışmayı takip ediyor. Nisan ya da Mayıs ayında Malatya’da bir toplantı yapmayı ve bu sistemi incelemeyi bizlere önerdiler. Yurt dışından 300-400 belediyenin katılacağı bir toplantıyı Malatya’da yapacağız. Bu sistemi Haziran ayında bitirmeyi planlıyoruz. Şuanda kış şartları biraz ağır geçtiği için birkaç ay gecikmeli ilerledi. İnşallah Haziran gibi bunu açmayı planlıyoruz. Ben çok iyi bir proje olduğu kanaatindeyim.”

HİZMETLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ
Birlik Vakfı Malatya Şube Başkanı Sadi Ergül ise çalışmalarının devam edeceğine vurgu yaparak, “Birlik Vakfı, insan odaklı, elit insanların bir araya geldiği ve onların yetişmesinde büyük gayret sarf ettiği, bürokratlarıyla, siyaset adamlarıyla, ilim adamlarıyla kendisini geliştirmektedir. Malatya’da Birlik Vakfı şubemizin açılışını gerçekleştirdik. Vakfımız, açıldığı günden itibaren hizmetlerine çeşitli kulüp ve komisyonlarla devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Ziyarette ayrıca Birlik Vakfı Malatya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Alaca, vakıf ve yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile