1. derece deprem bölgesinde yer alan Malatya’da, olası bir deprem felaketine karşı binaların uygun zemine yapılması açısından büyük önem taşıyan ve Büyükşehir belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve yaklaşık 23 bin hektarlık bir alanı kapsayan jeolojik harita çalışmalarında önemli bir adım daha atıldı.
Jeolojik haritaların hazırlanması amacıyla başlatılan projenin Paleosismoloji iş paketi kapsamında 5 adet hendek kazılması planlanarak çalışmalara başlandı. Çalışmalar sırasında şu ana kadar 3 hendekte çalışmalar tamamlanırken, diğer iki hendek ile ilgili kazı çalışmaları ise devam ediyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, beraberinde Genel Sekreter Arif Emecen, Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Prof. Dr. Orhan Tatar, Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Jeoloji Yüksek Mühendisi Mehmet Demirel ve ilgili mühendisler ile birlikte Orduzu Mahallesi Hançukuru mevkiinde devam eden kazı sahasında incelemelerde bulunarak, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
PROF.DR. TATAR: "70-80 METRE DERİNLİĞE KADAR YER ALTININ RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ"
Orduzu Mahallesi’ndeki çalışmalar hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Orhan Tatar, “Malatya’nın jeolojik etüt haritasının hazırlanmasıyla ilgili olarak başlatılan çalışmalar kapsamında 5 adet hendek çalışması planlandı. Bu hendeklerin duvarlarında son 10.000 yıllık dönemde bölgede aktif faylara bağlı olarak yüzey faylanması oluşturmuş herhangi bir sismik etkinliğin olup olmadığı saptanmaktadır.
Ayrıca yer radarı dediğimiz radarla kullandığımız antenin özelliğine göre 70-80 metre derinliğe kadar yer altının röntgenini çekiyoruz. Yani mikrobölgeleme dediğimiz ayrıntılı jeolojik, jeoteknik çalışmalar yapılıyor” dedi.
BAŞKAN ÇAKIR: "MALATYA’YI TEK ELDEN BİR BÜTÜN OLARAK PLANLIYORUZ"
Malatya için çok önemli bir çalışmanın devam ettiğini belirten Başkan Çakır, “Büyükşehir ile birlikte Malatya’yı bir bütün olarak ele alarak, geleceğini planlıyoruz. Malatya’yı tek elden bir bütün olarak planlıyoruz. Daha önce başlattığımız çalışmalar ile Malatya’nın üst yapısını planlarken, şimdi de jeolojik Harita ile Malatya’mızın yer altını inceliyoruz. Malatya’nın birinci derece deprem bölgesi olmasından dolayı imar planları çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Malatya’nın yer altı yapısının zemin etütleri, yerleşim uygunluk haritası, sismik büyüme haritası, yer altı su haritası hazırlanarak bu çalışmaların sonuçlarına göre Malatya’nın planlaması yapılacaktır. Bu çalışmalar neticelendikten sonra daha sağlıklı konutların yapılması, buna göre projelerin çizilmesi ve kalitenin artırılması ile birlikte yerleşim yerlerinin daha sağlıklı bir şekilde belirlenmesine sebep olacak. Bu büyük bir çalışma Büyükşehir olarak biz başlattık. Battalgazi ve Yeşilyurt ilçe belediyelerimiz ile birlikte yürütülmesi gereken bir proje. Burada çalışan değerli hocalarımıza ve ekiplerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Çakır Jeolojik Harita Çalışmalarını Yerinde İnceledi
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’nın jeolojik haritasının çıkarılması ile ilgili çalışmalara yoğun bir şekilde devam ediliyor.