Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Yunusemre Kentsel Dönüşüm Derneği yönetimini ağırladı. Ziyarette, Başkan Çerçi’ye Belediye Başkan Yardımcıları Saniye Altay, Can Mercül, Kentsel Tasarım Müdürü Vacide Elmalı eşlik etti. Başkan Çerçi, ziyarette Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Laleli, Mesir, Mutlu ve Lalapaşa mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm projesinde derneğin vatandaşla belediye arasında bir köprü görevi göreceğine vurgu yapan Belediye Başkanı Çerçi, projeye dair hummalı bir çalışma gerçekleştirildiğini anlattı. Başkan Çerçi, bu süreçte kafalarda soru işaretleri olabileceğine atıfta bulunarak, “İnsanlarımızın bazı endişeleri var. Verdiğimiz tüm cevaplar bu soruları ortadan kaldıracak mahiyette olmalıdır. Yeni sorulara yol açmamalıyız. İfadelerimiz çok net olmalı. Dönüşümle ilgili bazı temel bilgilerin özümsenmesi gerekiyor. Ofisimiz yakında açılacak. Vatandaşımızı bilgilendireceğiz. Dört mahallede, beş binden fazla vatandaşımızı ilgilendiren bir proje. İnşallah plan onaylandığında ve vatandaşımızın rızasını aldığımızda son aşamaya geçeceğiz. Bu da yıkım ve yapım aşaması. Yüzde yüz memnuniyet olmaz. Vatandaşımızı mağdur etmemiz söz konusu değil. Vatandaşımızın şu anda oturduğu evler, çok kötü durumda. Biz, mevcut binaların üstünde ve büyük binalar vereceğiz” dedi.
Başlatılan projeyle birlikte birçok konuda hedef belirlendiğini de belirten Başkan Çerçi, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz 700 dönümlük alanda kentsel dönüşüm yapıyoruz. Bu alanda emsal çok düşük. Bu da bina yoğunluğunun düşük olduğunu gösterir. Biz bunu bir buçuğa çıkartacağız. Bu alanda dönüşüm yapmak çok kolay. Ayrıca bu bölge şehrin tam merkezi. Yunusemre, Manisa’nın sonradan gelişen bir ilçesi olduğu için şehrin merkezi Şehzadeler’de kalmış. Biz bu bölgeyle şehre bir kimlik kazandıracağız. Kentsel dönüşüm sadece bina yenilemek değildir. Fonksiyon değişikliği yapmak gerekiyor. Şu anda Laleli’de ticari merkez sayısı çok az. Biz bu sayıyı çok üstlere çıkartacağız. Şehir bir kimlik kazanacak. 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası altında biz bu projeyi hayata geçiriyoruz. Kentin merkezini oluşturuyoruz ve kente bir kimlik kazandıracağız. Bu işin temeli vatandaşın rızası. Vatandaşı küstürecek, yanlış anlamalarına mahal verecek konuşmalardan uzak durmak gerekiyor. Cevaplarınızın, vatandaşların kafasındaki soruları izole etmesi gerekiyor. Vatandaşın rızası olmadan bu iş olmaz. Meşakkatli bir süreç. Sabırlı olmanız gerekiyor.”
Kurulan derneğin proje için önemine de değinen Başkan Çerçi, dernek kurucularına teşekkür ederek, “Derneğin kurulması bakanlık tarafından da istenilen bir şey. Kurucuların hepsi de kentsel dönüşüm yapılacak mahallelerde oturan arkadaşlarımız. Kendileri, vatandaşımızla bizim ortak bir noktada buluşmamız için ciddi bir mesai harcayacak. Şimdiden vereceğiniz emekler için teşekkür ederim” dedi.
Bilgilendirme toplantısının ardından dernek adına söz alan Mustafa Özcan, derneğin kuruluş amacının bu büyük projede vatandaşla belediye arasında köprü kurmak, bu büyük projede soru işaretlerinin ortadan kalkması için gerekli bilgilendirmeleri yapmak olduğunu söyledi.
Başkan Çerçi, Kentsel Dönüşümü Anlattı
Manisa’nın Yunusemre ilçesinde şehrin geleceğinin tasarlanacağı kentsel dönüşüm projesinde çalışmalar sürerken, kısa bir süre önce kurulan Kentsel Dönüşüm Derneği yönetimi, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi’yi makamında ziyaret ederek, projenin hangi aşamada olduğuna dair bilgi aldı.