Baskan Demir Açiklamasi 'Nuri Asan Tesisleri'nin Samsunspor'a Uzun Süreli Tahsisini Yapacagiz

Baskan Demir Açiklamasi 'Nuri Asan Tesisleri'nin Samsunspor'a Uzun Süreli Tahsisini Yapacagiz

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Millet Bahçesi Plani kesinlestikten sonra Nuri Asan Tesisleri’nin, Samsunspor’a uzun süreli tahsisini yapacagiz. Kulüp tesisi kullandigi kadar kullanacak. Yarin kullanmaktan vazgeçerse de orayi ‘müze’ yapacagiz” dedi.

Büyüksehir Belediye Meclisi Mart Ayi Son Toplantisi Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir baskanliginda Büyüksehir Meclis Toplanti Salonu’nda yapildi. 59 gündem maddesinin görüsüldügü meclis toplantisinda bazi maddelere açiklik getiren Baskan Mustafa Demir, Samsunspor’un kullandigi Nuri Asan Tesisleri, ruhsati olmayan ve yikilma karari olan Yabancilar Pazari, Bati Çevre Yolu ve Millet Bahçesi Plani konularinda açiklamalarda bulundu.

Millet Bahçesi alaninin genisletilmesiyle ilgili maddede söz alan CHP grubu üyeleri, Bandirma Vapuru Müzesi ile itfaiye arasindaki alanla ilgili bir projenin ellerine geçmedigini dile getirerek, burada yapilacak binalarin hukuki açidan uygun olmayacagini ileri sürdü.

Konu üzerine söz alan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Millet Bahçesi kavraminda alanda neler yapilabilecegi çok net sekilde ifade ediliyor. Biz bu plani isletemezsek Samsun Fuari’ni insa edemeyiz. Bu Millet Bahçesi alaninda Nuri Asan Tesisleri’nin ruhsati yok. Biz bu plana tesisi isleyecegiz. Yabancilar Pazari’na tadilat yaptik. Yabancilar Pazari’nin su anda ruhsatlari iptal edilmis durumda. Biz Yabancilar Pazari’na yeni bir tadilat projesi hazirladik. Bu fuar alanini Kapali Çarsi’dan sonra Türkiye’de hüviyeti itibariyle turizm ve ticaret alaninda markalastirmaya götürecegiz. Üzerine de günes enerjisi sistemi çalisiliyor. Nuri Asan Tesisi disindaki kalan alanlarla ilgili uygulama proje taslagi bitti. Gülsan Sanayi Sitesi ile birlestiren bir proje. Daha önceden Millet Bahçesi 100 dönüm, Gülsan 250 dönüm, arkasindan Dogu Park’a köprüyle geçiyoruz ve Nuri Asan Tesisleri hariç bizim sosyal tesisler de dahil alanin tamami proje kapsaminda. Bunun içerisinde ‘Çocuk Sehri’ var, kafeler var, gezinti alanlari var, parklar var, göletler var. Simdi oraya 153 Merkezi, Aktarma Merkezi, yapiyoruz, olmayacak mi? Simdi gidin oraya aksam saatlerinden sonra bir dolasin. Oralari ihya etmek zorundayiz. Burasi Samsun’un kalbi. Simdi yesilden bahsediyorsunuz. Samsun fuar alaninin eski haline bakin, yesil mi vardi? Hani zirh? Simdi bu planla birlikte yesil zirh getiriyoruz. Bu plan oy çoklugu ile degil, oy birligiyle yapmaniz lazim. Yarin gurur duyarsiniz. Bu alanda özel mülkiyet, apartman gibi bir sey yok. Yapilir mi? ‘yap’ desek olmaz. Bu plan kararlarinda birlikte çalisiyoruz. Bugüne kadar bu meclisten milletin vicdanini rahatsiz edecek hiçbir karar geçmedi, geçmez. Biz buraya hizmet için geldik, bozmak için degil” diye konustu.



“Millet Bahçesi Plani meclisten geçmezse, Yabancilar Pazari’ni yikmak zorunda kaliriz”

Millet Bahçesi Plani’nin önemine deginen Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Birakin kiyi alanina. Saathane’deki çalismalarimizi görüyorsunuz. O mavi binayi kamulastirip, yiktik. Belediyenin yanindaki baskanlik blokunun yanindaki bloku yikip, 2 katli tarihi çarsi yapacagiz. Fotograflarini bulduk. Samsun’u öz kimligine kavusturuyoruz. Anakent Is Merkezi’ni yikip, otopark yapacagiz. Subasi’na yaptik. Çiftlik’te 2 tane yapacagiz. Biz neden yesilden ifade ettiginiz anlamda bir proje uygulamasina sebebiyet verelim. Yok böyle bir sey. Millet Bahçesi kavrami yeni bir kavram. Kiyi alanlardaki konumlarla ilgili bugüne geldigimizde yeni konseptteki Samsun fuarini istedigimiz gibi insa edemiyoruz. Buradan su çikmasin: ‘Ne demek o zaman Samsun fuarina yapilasma mi yapacaksiniz?’ Yok arkadaslar. Bir defa kiyi alanlarinda, ‘kalici statüde’ sökülüp takilamayan bir yapiyi kanuna göre yapamazsiniz. Nuri Asan Tesisleri sökülebilir yapi mi? Degil. Onu da garanti altina aliyoruz. Siz bunu biliyorsunuz. Bu alanda ‘yesil alan azaliyor’ diye bir durum yok. ‘Zirh kalkiyor’ tam tersi. Isleri tersten göstermeyin. Bu Millet Bahçesi Plani meclisten geçmezse, olmazsa Yabancilar Pazari’ni yikmak zorundayiz. Bugün degilse yarin kesinlikle yikilir. Mahkeme karari da var. Buyur simdi hadi beraber yikalim. Yapmayin arkadaslar. Bunlar tarihi kararlar. Bu kararlar Samsun’u Türkiye’nin disinda markalastiracak olan ciddi ve çok önemli kararlar” seklinde konustu.



“Nuri Asan Tesisleri’nin Samsunspor’a uzun süreli tahsisini yapacagiz”

CHP Grup Baskanvekili Atilla Tekcan, “Baskanim, Samsun Büyüksehir Belediyesi internet sitesinde Millet Bahçesi Plani’nda Nuri Asan Tesisleri islenmemis vaziyette görüyoruz. Baska bir yerde ikame mi düsünüyorsunuz? Sitedeki projede Nuri Asan Tesisleri’ni o alanda göremiyoruz” diye sordu.

Bu soruya cevap veren Baskan Mustafa Demir, “Sayin Tekcan, orasi bayatladi. Oradan siyaset üretmeyin. Nuri Asan Tesisleri oldugu yerde kaliyor. Dernek de Samsunspor da o tesisin kendilerine yettigini söylüyorlar. Biz de Nuri Asan Tesisleri’ni plana isleyip, ruhsatlandirip, Millet Bahçesi Plani kesinlestikten sonra Samsunspor’a uzun süreli tahsisini yapacagiz. Kulüp tesisi kullandigi kadar kullanacak. Yarin kullanmaktan vazgeçerse de orayi ‘müze’ yapacagiz. Burada problem yok. Ancak Nuri Asan Tesisleri disindaki orada bize ait yapilar da dahil kalkacak. Nuri Asan Tesisleri her zaman oldugu yerde kalacak dedim. Samsunspor’u siyasete dahil edenlere göre açiklama yapmam. Ben isime bakarim. Bir büyüksehir belediyesinin spor kulübünün tesisini yikma ile ne isi olur. Herkes kafasindaki düsüncesini baskasinda zannediyor” ifadelerini kullandi.

Söz konusu madde Millet Ittifaki’nin ‘ret’ vermesi ile oy çoklugu ile meclisten geçip, karara baglandi.

Bati Çevre Yolu’na 423 itiraz

Bati Çevre Yolu’nun etrafindaki kullanim kararlarinin düzenlenmesi maddesi üzerine 423 itiraz dilekçesinin olmasi nedeniyle de konusan Baskan Demir, sunlari söyledi:

“Bu itirazlarin birçogu hemen hemen ayni konuda. Kat yükseltme noktasinda itiraz var. Tüm dilekçeler üzerinde arkadaslar çalisiyor. Yetkili arkadaslar ve biz çalistiktan sonra komisyondaki arkadaslara çalismalar iletilecek. Bati Çevre Yolu’nu düzenleme ortaklik payindan teslim edecegiz. Tarimsal alan mevcut düzenin bozulmamasi noktasinda uzun yillar sonra yapilasma ihtimali olma durumu olan yerlerde uygulama yapmayacagiz. Mevcut sistem orada devam edecek. Plan, örnek bir plan ve yatay mimari. Gelecek nesil bu plan için bize tesekkür eder. Bu süreç hassasiyetle devam edecek. Samsun dinamik bir yer. Burada mülkiyet degisimleri olabilir. Burada mülkiyet degisimlerinden kimseye ayricalik taninmaz. Bu mülkiyet degisimleri ihtimalini öngörerek plan çalismasi baslamadan plan yapacagimiz alanlari ilan ettik. Ilan ettik ki satan da ona göre satsin. Zaten katlara itiraz var, bir kisim plan disi olsun diyen var, plan içinde kalsin diyenler var. Planin esasina çok büyük bir itiraz yok. Tüm itirazlar tek tek degerlendirilecek.”

Meclis toplantisi, gündemdeki maddelerin karara baglanmasinin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile