Baskan Dinçer Açiklamasi 'Çöpler Atik Yönetimiyle Enerjiye Dönüsüyor'

Baskan Dinçer Açiklamasi 'Çöpler Atik Yönetimiyle Enerjiye Dönüsüyor'

Aksaray’da sehrin kati atiklarinin depolandigi Kati Atik Depolama Sahasi’nda olusan metan gazlarinin degerlendirilmesi amaciyla kurulan tesiste enerji üretimi devam ediyor. Aksaray Belediye Baskani Evren Dinçer, çöplerin atik yönetimiyle enerjiye dönüstügünü belirterek, hem ekonomiye hem de çevreye katki sagladigini söyledi.

Belediye Baskani Dinçer’in sürdürülebilir atik yönetimiyle çevre alaninda yaptigi en büyük yatirimlar arasinda olan Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde atiklar enerjiye dönüsüyor. Ayrica ayristirma sonrasinda tesisin sahip oldugu kompost ünitesinde sayesinde elde edilen organik gübreler park ve bahçelerde kullaniliyor. Kati atik tesisinde incelemelerde bulunan Aksaray Belediye Baskani Evren Dinçer, “Çagin gerekliligine ayak uydurarak çöplerini ayristiran, ekonomiye kazandiran ve bertaraf eden çevreci bir sehir olarak sürdürülebilir atik yönetimini en basarili uygulayan yerel yönetimler arasindayiz” dedi.

Mevcut kaynaklarin en verimli sekilde kullanilmasi hedefiyle kentin altyapisini güçlendiren Aksaray Belediyesi, enerji tüketiminin yenilenebilir kaynaklardan saglanmasi için de her yil yeni yatirimlari devreye aliyor. Bu projenin en açik örnegi Hacilar Harmani Mahallesinde gerçeklestiren Aksaray Belediyesi, geçtigimiz yil devreye aldigi Toplama ve Ayirma Tesisinde (TAT) geri kazanilabilen kagit, karton, cam, plastik, metal ve piller kaynagindan geri toplanarak ayristirilarak ekonomiye tekrar kazandiriyor. Ekonomiye kazandirilamayan evsel atiklar ise Armutlu köyü mevkiinde devreye alinan Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde enerjiye dönüsüyor. Tesis bünyesinde yer alan kompost ünitesi sayesinde atiklar organik gübre ile topraklara mineral açidan zenginlik katiyor.

Belediye Baskani Evren Dinçer, Entegre Kati Atik Degerlendirme ve Bertaraf Tesisinde 24 bin KW’lik enerji üretildigini, yeni ünitelerin de devreye alinmasiyla enerji üretiminin çok daha iyi seviyelere ulasacagini bildirdi. Baskan Dinçer, “Kati Atik tesisimizde düzenli depolama sahalarinda uygun tekniklerle bertaraf edilen atiklari enerjiye dönüstürüyoruz. Böylece sürdürülebilir çevre yönetimi sagladigimiz gibi atiklari ekonomiye kazandirmis oluyoruz. Günlük 250 ton evsel atik bu tesisimizde enerjiye dönüsüyor. Tesisimiz risk faktörü olusturan karbon azaltimi ile doga ve çevreye karbon salinimini ciddi derecede önlüyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile